Концерт пијанисте Драгоша Холцлајтнера

11.10.2021., 20:00

Пијаниста Драгош Холцлајтнер посебну пажњу посвећује тумачењу дела периода романтизма, те ће и овом приликом представити одабране композиције Роберта Шумана и Јоханеса Брамса.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији АРТГЕТ ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом на damjana.njegic@kcb.org.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до 12 сати на дан концерта или док се места не попуне.

Програм:
Јоханес Брамс
Шест комада, oп. 118
Интермецо у а-молу (Allegro non assai, ma molto appassionato)
Интермецо у А-дуру (Andante teneramente)
Балада у ге-молу (Allegro energico)
Интермецо у еф-молу (Allegretto un poco agitato)
Романса у Еф-дуру (Andante-Allegretto grazioso-Tempo primo)
Интермецо у ес-молу (Andante, largo e mesto)

Роберт Шуман
Соната бр. 3 у еф-молу, оп. 14
Allegro
Scherzo. Molto comodo
Quasi variazioni. Andantino de Clara Wieck
Prestissimo possibile

Биографија:
Драгош Холцлајтнер (Београд, 1982) Основно музичко образовање стекао је на одсеку за клавир у класи проф. Десанке Петровић у МШ „Др.Војислав Вучковић“ у  Београду. Средњу школу завршио је у класи проф. Јелене Стојиљковић-Вранић у Музичкој школи „Мокрањац“ у Београду, у којој је, осим Вокално-инструменталног, завршио и Теоретски одсек. Основне и специјалистичке студије је завршио на Факултету музичке уметности у Београду на катедри за клавир у класи ред. проф. Александра Шандорова.. Такође, на истом факултету завршио је и Докторске академске студије на катедри за камерну музику,  под менторством ванр. проф. др. ум. Дејана Суботића, у оквиру камерног састава Клавирски дуо у сарадњи с пијанистом Милошем Станојевићем.
Био је активни учесник летњих семинара клавира и корепетиције проф. Владимира Стојнића у Врњачкој Бањи, у оквиру којих је наступао на концертима под називом „Одабрани за одабране“ у Београду (у Галерији „Артгет“ КЦБ-а, Италијанском институту за културу, као и у музичкој галерији и великој дворани Коларчеве задужбине), Краљеву (у Народном музеју) и Врњачкој Бањи (у Замку културе „Белимарковић“). Похађао је и мајсторске курсеве клавира проф. Александра Шандорова, проф. Игора Ласка (Француска), као и мастерклас камерне музике проф. Лидије Бизјак (Француска). Наступао је као солиста, клавирски сарадник и камерни извођач на концертима и фестивалима у Србији и Босни и Херцеговини. Такође, наступао је и као клавирски сарадник у емисијама “Јутарњи програм“, „Србија на вези“ и „Ад либитум“ Радио-телевизије Србије. Сарађивао је са Хором „Браћа Барух“ из Београда и Камерним ансамблом „Метаморфозис“. Наступао је као клавирски сарадник у представи „Да нам живи, живи рад“ позоришта „Атеље 212“ у Београду. Као клавирски сарадник радио је у Балетској школи „Лујо Давичо“ у Београду у периоду од 2004. до 2006. године, а од 2016. до 2019. године у Балетском центру „Ана Пфлуг“ у Београду. Од 2009. године запослен је у МШ „Мокрањац“ у Београду, најпре као наставник клавира, затим као клавирски сарадник на одсеку за соло певање, а од 2015. године као клавирски сарадник на одсеку за гудачке инструменте и наставник упоредног клавира.

Loading...