Koncert pijaniste Dragoša Holclajtnera

11.10.2021., 20:00

Pijanista Dragoš Holclajtner posebnu pažnju posvećuje tumačenju dela perioda romantizma, te će i ovom prilikom predstaviti odabrane kompozicije Roberta Šumana i Johanesa Bramsa.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji ARTGET ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

Program:
Johanes Brams
Šest komada, op. 118
Intermeco u a-molu (Allegro non assai, ma molto appassionato)
Intermeco u A-duru (Andante teneramente)
Balada u ge-molu (Allegro energico)
Intermeco u ef-molu (Allegretto un poco agitato)
Romansa u Ef-duru (Andante-Allegretto grazioso-Tempo primo)
Intermeco u es-molu (Andante, largo e mesto)

Robert Šuman
Sonata br. 3 u ef-molu, op. 14
Allegro
Scherzo. Molto comodo
Quasi variazioni. Andantino de Clara Wieck
Prestissimo possibile

Biografija:
Dragoš Holclajtner (Beograd, 1982) Osnovno muzičko obrazovanje stekao je na odseku za klavir u klasi prof. Desanke Petrović u MŠ „Dr.Vojislav Vučković“ u  Beogradu. Srednju školu završio je u klasi prof. Jelene Stojiljković-Vranić u Muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, u kojoj je, osim Vokalno-instrumentalnog, završio i Teoretski odsek. Osnovne i specijalističke studije je završio na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na katedri za klavir u klasi red. prof. Aleksandra Šandorova.. Takođe, na istom fakultetu završio je i Doktorske akademske studije na katedri za kamernu muziku,  pod mentorstvom vanr. prof. dr. um. Dejana Subotića, u okviru kamernog sastava Klavirski duo u saradnji s pijanistom Milošem Stanojevićem.
Bio je aktivni učesnik letnjih seminara klavira i korepeticije prof. Vladimira Stojnića u Vrnjačkoj Banji, u okviru kojih je nastupao na koncertima pod nazivom „Odabrani za odabrane“ u Beogradu (u Galeriji „Artget“ KCB-a, Italijanskom institutu za kulturu, kao i u muzičkoj galeriji i velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine), Kraljevu (u Narodnom muzeju) i Vrnjačkoj Banji (u Zamku kulture „Belimarković“). Pohađao je i majstorske kurseve klavira prof. Aleksandra Šandorova, prof. Igora Laska (Francuska), kao i masterklas kamerne muzike prof. Lidije Bizjak (Francuska). Nastupao je kao solista, klavirski saradnik i kamerni izvođač na koncertima i festivalima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Takođe, nastupao je i kao klavirski saradnik u emisijama “Jutarnji program“, „Srbija na vezi“ i „Ad libitum“ Radio-televizije Srbije. Sarađivao je sa Horom „Braća Baruh“ iz Beograda i Kamernim ansamblom „Metamorfozis“. Nastupao je kao klavirski saradnik u predstavi „Da nam živi, živi rad“ pozorišta „Atelje 212“ u Beogradu. Kao klavirski saradnik radio je u Baletskoj školi „Lujo Davičo“ u Beogradu u periodu od 2004. do 2006. godine, a od 2016. do 2019. godine u Baletskom centru „Ana Pflug“ u Beogradu. Od 2009. godine zaposlen je u MŠ „Mokranjac“ u Beogradu, najpre kao nastavnik klavira, zatim kao klavirski saradnik na odseku za solo pevanje, a od 2015. godine kao klavirski saradnik na odseku za gudačke instrumente i nastavnik uporednog klavira.

Loading...