17. Filmski festival Slobodna zona / 5.11.2021. / 10.30

05.11.2021., 10:30

Kompas Slobodne zone

10.30 Ja sam Greta (dok.) i panel diksusija
Reditelj: Nathan Grossman
Zemlja: Švedska, Amerika, Nemačka, Velika Britanija
Godina: 2020.
Trajanje: 97’
Jezik: engleski i švedski
Uloge: Greta Thunberg, Svante Thunberg
Produkcija: B-Reel Films (as BR-F), Hulu, Westdeutscher Rundfunk (WDR)

SELEKCIJA 8+
SINOPSIS
Film o trenutno najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji koja je svoju borbu za klimatske promene započela rečenicom „Moje ime je Greta i želim da počnete da paničite!“.
Da nije direktna, verovatno je niko i ne bi uzeo za ozbiljno jer, kako kaže njen otav Svante koji joj je i glavni pratilac na putovanjima i u aktivističkim aktivnostima, ona o klimatskim promenama zna više od 97% svetskih političara.
Greta poseduje samouverenost na kojoj bi joj pozavideli i odrasli, i našla je nešto za šta je vredno boriti se, a to je budućnost planete.
Ona o klimatskim promenama zna više od 97% svetskih političara. Njeno ime je Greta. Ovo je film o trenutno najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji.

O REDITELJU
Nejtan Grosman je švedski dokumentarista i fotograf čiji rad često istražuje pitanje problema životne sredine. Nakon što je diplomirao na Stokholmskoj akademiji dramskih umetnosti, Grosman je započeo svoju karijeru kao fotograf za Roling Stoun Indija pre nego što je preusmerio fokus na film. Grosman je privukao globalnu pažnju svojim kratkometražim filmom iz 2015, The Toaster Challenge, koji je imao preko 15 miliona pregleda. Godine 2017. je završio Kottets Lustar, svoju prvu dugometražnu TV seriju za javnog emitera SVT, o rastućoj potrošnji mesa u Švedskoj. Serija je takođe nomivana na televizijsku nagradu Kristalen za najbolji činjenični program godine.

FESTIVALI I NAGRADE

Most Compelling Living Subject of a Documentary, Critics’ Choice Documentary Awards 2020
Dokufest International Documentary and Short Film Festival 2021
Toronto International Film Festival 2020

Selekcija 14+
13.30
Srednjoškolske projekcije
Plesač sa Kube (dok.)
Reditelj: Roberto Salinas
Zemlja: Italija. Kanada i Čile
Godina: 2020.
Trajanje: 98’
Jezik: španski i engleski
Uloge: Joseph Bohbot, Catherine Doherty, Martha Iris Fernández
Produkcija: Indyca , RAI Cinema. Valdivia Films

SINOPSIS
Petnaestogodišnji Aleksis je već velika nada Kubanske nacionalne škole baleta kada iznenada saznaje da se njegova porodica seli u Sjedinjenje Američke Države. Rešen da nastavi da se bavi plesom, Aleksis će morati da ostavi iza sebe svoje profesore, prijatelje i prvu ljubav kako bi se izborio za mesto na nemilosrdnoj sceni baleta Severne Amerike, nikada ne zaboravljajući svoje korene.  Priča o odrastanju i strastvenoj ljubavi prema baletu, otpplesana između Kube i Amerike u vreme velikih promena.

O REDITELJU
Roberto Salinas je režiser, priducent, scenarista i direktor fotografije. Njegov prethodni dokumentarac Troublemaker, behind the Scenes of United Nations, koproduciran je od strane italijanske GA&A produkcije i kompanije Sirk iz Njujorka, a razvijen uz podršku programa MEDIA pod pokroviteljsktvom Evropske unije. Premijerno je prikazan na 36. Festivalu Nuevo Sine Latinoamerikano u Havani i bio je u zvaničnoj selekciji 16. Havana filmskog festivala u Njujorku, 11. Biografilm festivala u Italiji, 16. Međunarodnog festivala filmova o ljudskim pravima u Buenos Ajresu i 32. Latino filmskog festivala u Čikagu, između ostalih. Salinas je radio kao dokumentarni režiser i direktor fotografije na velikom broju projekata uključujući igrane dokumentarne filmove, reklame i TV serije u Italiji i širom sveta. Njegov rad fokusiran je uglavnom na društvena i kulturna pitanja. Roberto živi na relaciji Managve-Rim.

FESTIVAL I NAGRADE
Knight Made in MIA Feature Film Award, Miami IFF 2021, USA
Best Documentary, Glocal Film Festival 2021, Italy
Audience Award, San Francisco IFF 2021, USA

16.00 Snežni leopard (dok.)
Reditelj: Marie Amiguet
Zemlja: Francuska
Godina: 2021.
Trajanje: 92’
Jezik: francuski
Uloge: Vincent Munier, Sylvain Tesson
Produkcija: Kobalann, Le Bureau, Paprika Films
ZELENA ZONA

SINOPSIS

Visoko na Tibetanskoj visoravni, među neistraženim i nepristupačnim dolinama nalazi se jedno od poslednjih utočišta divljih životinja, gde se mogu naći retki i neotkriveni primerci raznih vrsta. Vinsent Munier, jedan od najpoznatijih svetskih fotografa životinja, sa sobom je poveo avanturistu i pisca Silvana Tesona (In The Forest of Siberia) u novu misiju. Tokom nekoliko nedelja oni će istraživati doline u potrazi za retkim životinjama i pokušati da vide snenog leoparda, jednu od najređih velikih mačaka kojoj je gotovo nemoguće prići.

U novoj avanturi Vinsent Munier pokušaće da fotografiše snežnog leoparda, jednu od najređih divljih mačaka kojoj je gotovo nemoguće prići.

O REDITELJKI
Mari Amige je studirala biologiju, da bi se nakon završenih studija posvetila isztraživačkom radu u Africi i Južnoj Americi. Stečena iskustva na putovanjima su je inspirisala da ostvari san iz detinjstva i snimi dokumentarac o životinjama. Njen prvenac Snežni leopard je odlično prihvaćen na eminentnim filmskim festivalima.

FESTIVALI I NAGRADE / FESTIVALS AND AWARDS
Cannes Film Festival 2021
Camden International Film Festival 2021
Zurich Film Festival 2021

18.30 Izgubljeno ostrvo (dok.)
Reditelj: Svetlana Rodina, Laurent Stoop
Zemlja: Švajcarska
Godina: 2021.
Trajanje: 92’
Jezik: ruski
Uloge: Alina, Anatoly, Anna
Produkcija: DokLab

EU: ZONA PROMENE/ EU: ZONE OF CHANGE

Izgubljeno u Kaspijskom moru, ostrvo Ostrov je nekada bilo zavičaj produktivne ribarske zadruge. Nakon pada SSSR-a, farma je uništena, a vađenje crnog kavijara je zabranjeno. Na ostrvu je nekada živelo tri hiljade ljudi, danas ih je ostalo oko pedeset. Nema ni gasa, ni struje, ni legalnih poslova, ni lekara, niti policajaca. Za Ivana (50), tvrdoglavog potomka familije ribara, postoji samo jedan posao: ilegalni ribolov. Iako je Ivan već osuđen zbog krivolova, on i dalje izlazi na more. Nema izbora: ili će pribaviti jesetru, ili će gladovati. Ponekad Ivan uključi agregat i gleda propagandu na državnoj televiziji. I dalje veruje Putinu i imperijalističkim ambicijama Rusije. Njegov nacionalni ponos kompenzuje muku svakodnevnog života. Ana (45) je u mladosti studirala i živela u gradu, ali se zaljubila u Ivana i izabrala surov život na ostrvu. Žele da njihova deca, Anton (19) i Alina (17), imaju bolju budućnost negde drugde. Ali Anton je, zajedno sa svojim rođakom Romanom (19), već počeo da izlazi na more.

O životu na zaboravljenom ostrvu u Kaspijskom moru, kroz oči ribara koji i dalje veruje Putinu i čiji nacionalni ponos kompenzuje muku svakodnevnog života.

O REDITELJIMA
Svetlana Rodina je diplomirala filologiju u Kazanju, a kasnije i filmsku režiju u Moskvi. Radila je kao reporterka i voditeljka različitih televizijskih programa na kanalu RTR. Godine 2011. postala je glavni urednik dokumentarnog odeljenja jedne od najvećih produkcijskih kompanija u Rusiji, Junajted Media Grupe. Od 2006. prvenstveno radi kao scenaristkinja i rediteljka dokumentarnih filmova.

Lorent Stup je diplomirao književnost i fotografiju. Nakon raspada Sovjetskog Saveza preselio se u Moskvu gde je radio kao frilens fotograf za agenciju Look at. Godine 1995. osnovao je producentsku kuću Maiak Film. Od tada radi kao direktor fotografije za različite televizijske i igrane dokumentarne filmove, uključujući nagrađivanog i kritički hvaljenog Građana Khodorkovskog (2016.).

FESTIVALI I NAGRADE
Best Documentary Feature – Special Mention, Camden International Film Festival 2021
Best International Documentary, Hot Docs Canadian International Documentary Festival 2021

21.00

Balada o beloj kravi (igr.)
Reditelj: Maryam Moghadam, Behtash Sanaeeha
Zemlja: Iran, Francuska
Godina: 2020.
Trajanje: 105’
Jezik: persijski
Uloge: Maryam Moghadam, Alireza Sani Far, Pouria Rahimi Sam
Produkcija: Caracteres Productions, Filmsazan Cooperation

MEĐUNARODNA SELEKCIJA

SINOPSIS
Minin život se preokreće kada sazna da njen muž nije kriv za zločin zbog kojeg je pogubljen, te započinje tihu bitku protiv bezobzirnog sistema zarad sebe i svoje kćeri.

O REDITELJIMA

Marjam Mogadam je glumica i scenaristkinja poznata po filmovima Balada o beloj kravi (2020), Rizik od kisele kiše (2015) i Nepobediva diplomatija gospodina Nadira (2018).
Behtaš Senaiha je režiser i scenarista poznat po filmovima Balada o beloj kravi (2020), Rizik od kisele kiše (2015) i Nepobediva diplomatija gospodina Nadira (2018).

FESTIVALI I NAGRADE/FESTIVALS AND AWARDS

Berlin International Film Festival 2021
Stockholm Film Festival 2021
Jerusalem Film Festival 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...