17. Filmski festival Slobodna zona / 9.11.2021. / 13.30

09.11.2021., 13:30

13.30 STOP! Zemlja (igr.)
Rediteljka: Kateryna Gornostai
Zemlja: Ukrajina
Godina: 2021.
Trajanje: 122’
Jezik: ukrajinski
Uloge: Maria Fedorchenko, Arsenii Markov, Yana Isaienko, Oleksandr Ivanov
Produkcija: ESSE Production House

SELEKCIJA 14+ / SELECTION 14+

SINOPSIS
Introvertna srednjoškolka Maša doživljava sebe kao autsajderku, osim kada se druži sa Janom i Senijom koje dele njene nekonformističke stavove. Dok pokušava da se snađe u teškom periodu pretposlednje godine srednje škole, Maša se zaljubljuje na način na koji je tera da izađe iz svoje zone komfora. Ovaj debitantski film ukrajinske rediteljke Katerine Gornostaj je duboko lična priča o sampospoznaji i neophodnom strpljenju koje ona iziskuje.

O REDITELJKI
Katarina Gornostaj je studirala biologiju (2010) i kasnije novinarstvo (2012) na Kijevsko-Mohila akademiji. Potom je završila školu dokumentarnog filma i pozorišta Marine Razbežkine i Mihaila Ugarova u Moskvi (oktobar 2012-novembar 2013) i vratila se kući u Kijev. Sada se bavi obrazovanim dokumentarnim programima i sopstvenim dokumentarnim i igranim filmovima.

FESTIVALI I NAGRADE
Crystal Bear, Generation 14plus – Best Feature Film, Berlin International Film Festival 2021
Odesa International Film Festival 2021

16.00 Sveta Emi (igr.)
Rediteljka: Arace liLemos
Zemlja: Grčka, Francuska, SAD
Godina: 2021.
Trajanje: 111’
Jezik: Tagalog, engelski, grčki
Uloge: Abigael Loma, HasmineKilip
Produkcija: Studio Bauhaus, Utopie Films, Nonetheless Productions

HORIZONTI BALKANA

SINOPSIS
Kada im se majka vrati na Filipine, dve mlade sestre, Emi i Teresa, ostaju same u Atini gde odabiru različite puteve u potrazi za sopstvenim identitetom. Terezu, potajno trudnu sa detetom grčkog mornara, prigrliće dogmatična harizmatska katolička crkva, u kojoj se Emi oseća kao autsajder. Emi se okreće gospođi Kristini, starijoj Grkinji koja se bavi alternativnim isceljivanjem i kod koje je bila zaposlena i majka sestara. Kako Terezina trudnoća napreduje, Emi istražuje misteriozne sile i sposobnosti u sebi i mora da nauči kako da živi svoj život. Da li će uspeti da se pomiri sa darovima i prokletstvom svoga tela?

O REDITELJKI
Araceli Lemos je rediteljka, spisateljica i montažerka rođena u Atini, a trenutno živi u Los Anđelesu. Njen debi, Holy Emi, premijerno je prikazan na Locarnu 2021. godine i osvojio je FirstCutLab kao film u procesu nastanka. Njen kratki film, Migel Alvarez nosi periku, prikazan je na nekoliko festivala širom sveta, uključujući Tampere, Outest i Leeds. Araceli je radila kao montažerka dokumentarnih filmova na nagrađenim igranim filmovima i na Emijem nagrađenoj KCET-ovoj dokumentarnoj seriji Lost LA.

FESTIVALI I NAGRADEBest First Feat
Best First Feature – Special Mention, Locarno International Film Festival 2021

18.30 Alef (dok & igr.)
Rediteljka: Iva Radivojević
Zemlja: SAD, Hrvatska, Katar
Godina: 2021.
Trajanje: 91’
Jezik: španski, arapski, srpski, grčki, nepalski, tai, zulu i engleski
Uloge: Anne Waldman, Guillermina Pico, BouamamaBenFareh, Žarko Laušević
Produkcija: Ivaasks Films, Picture Palace Pictures

MEĐUNARODNA SELEKCIJA

SINOPSIS
Alef je putopis o iskustvu, putovanje s ciljem pronalaženja tačke povezanosti, jasnoće, razumevanja kroz jezik, geografiju i doživljaje. Misli, ideje i snovi protagonista, u deset zemalja sa pet različitih kontinenata, otkrivaju se kroz razgovore, aktivnosti i duboko promišljanje. Ove udružene priče služe kao delić slagalice, koja vodi ka onome što je pisac Horhe Luis Borhes nazvao „nezamislim univerzumom“.

O REDITELJKI
Iva Radivojević rođena je u Beogradu i provela je svoju mladnost u Jugoslaviji i na Kipru. Ona je umetnica i rediteljka, koja trenutno svoje vreme deli među prostorima subarktičke Aljaske, Bruklina i Lezbosa. Njen rad se predstavlja kao skup fragmenata (opažanja, poezije, slika, zvukova, melodija, jezika) koji se zajedno spajaju u jednu promišljenu celinu. Bavi se temama izmeštaja i pripadanja, nastojeći da se poveže sa metafizičkim ili magičnim. Ivini filmovi su prikazani na festivalima NYFF, Roterdam IFF, CPH:DOX, SXSW, DocLisboa, u Muzeju savremene umetnosti (Njujork), na PBS-ui New York Times Op-Docs-u. Dobitnica je nagrada: Sundance Art of Non-Fiction Fellowship, Guggenheim Fellowship, Princess Grace Special Project Award and Film Fellowship.

FESTIVALI I NAGRADE:
27th Sarajevo Film Festival 2021
New directors/New films 2021

21.00 Slučaj: Ti (dok.)
Rediteljka: Alison Kuhn
Zemlja: Nemačka
Godina: 2020.
Trajanje: 80’
Jezik: nemački
Uloge: Isabelle Bertges, Gabriela Burkhardt, Alison Kuhn
Produkcija: Filmuniversität Babelsberg Konrad Wolf

ŽENSKA LINIJA

SINOPSIS
Pet glumica trenutno vode pravnu bitku nakon što su doživele sistemsko seksualno i nasilno zlostavljanje. O ovome se nije mnogo znalo. Slučaj: Ti istražuje šta se tada dogodilo i kako to utiče na njihove živote danas.

O REDITELJKI
Elison Kun je nemačka glumica, spisateljica i rediteljka. Rođena je 1995. Godine u Sarbrikenu, u Nemačkoj. Kun je završila dramsku školu u Kelnu, a trenutno živi u Berlinu. Osvojila je nacionalnu nagradu za malde pesnike „lyrix“ 2017. Godine i od tada je pohađača spisateljske radionice u okviru Literarnog kolokvijuma Berlin. Radi kao glumica i scenaristkinja za film i televiziju, dok uporedo studira režiju na filmskom univerzitetu Babelzberg Konrad Volf u Potsdamz. Njen prvi dugometražni dokumentarac Slučaj: Ti imao je svetsku premijeru na IDFA 2020. Godine.

FESTIVALI I NAGRADE
Student Award, DokfestMunchen 2021
Best Music in a Documentary, Max Ophüls Festival 2021

Loading...