Koncert pijaniste Momčila Petrovića

05.11.2021., 20:00

Mladi pijanista Momčilo Petrović trenutno pohađa studije kompozicije na Visokoj školi za muziku i teatar u Hamburgu. Redovno nastupa kao pijansita kako u Nemačkoj, tako i u Srbiji.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

Porgram:
Erik Sati
Gimnopedija br. 1

Frederik Šopen
Nokturno op. 9/2
Valcer op. 34/1

Erik Sati
Gimnopedija br. 2

Feliks Mendelson
Tri komada iz ciklusa Pesme bez reči
u Es–duru, op. 30/ 1
u fis–molu, op. 30/ 6
u E–duru, op. 19/ 1

Erik Sati
Gimnopedija br. 3

Frederik Šopen
Balada br. 4 u ef–molu, op. 52

Momčilo Petrović
Tri prelida

Biografija:
Momčilo Petrović (Beograd, 1993) je počeo je da uči klavir sa 6 godina u Muzičkoj školi S. Binički. Po završetku SMŠ Stanković 2011. godine upisao je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Serdara. Nakon uspešno završenih osnovnih i master studija u Beogradu, završio je i master studije na Akademiji za muziku u Ljubljani, takođe u klasi profesora Serdara. Tokom ovih master studija proveo je dva semestra na Visokoj školi za muziku i teatar u Hamburgu, gde se usavršavao kod profesorke Marije Jankove. Redovno je nastupao u Srbiji i inostranstvu, a posebno se ističu njegovi solistički koncert u Narodnom muzeju u Pančevu, u UP Cvijeta Zuzorić, Galeriji Artget, Svečanoj sali MŠ Stanković i Velikoj sali SKC-a u Beogradu, nastup u okviru festivala „Summer of Love” u Bajrojtu, Nemačka, nastup sa svojim ansamblom Four Seasons Trio u svečanoj sali Harburg Rathausa u Hamburgu, u okviru ciklusa Buduće zvezde (Stars von Morgen), kao i nastup sa gudačkim orkestrom ljubljanske Akademije za muziku u Kazinskoj dvorani u Ljubljani. Učestvovao je na festivalim Šopen  fest  u  Beogradu,  Mokranjčevi  dani  u  Negotinu,  SOMUS  u  Somboru i  festival Summer of Love u Bajrojtu.
Sklonost ka komponovanju pokazivao je još od detinjstva. Po završetku master studija klavira u Ljubljani, oktobra 2018. godine zvanično započinje studije kompozicije na Visokoj školi za muziku i teatar u Hamburgu, u klasi profesora Fredrika Švenka. Trenutno se nalazi na završnoj godini studijskog programa kompozicija / muzička teorija sa težištem na kompoziciji.
Za svoja dostignuća i umetnički rad tokom studija dva puta je nagrađen stipendijom Deutschlandstipendium Savezne republike Nemačke (2020, 2021). Na polju primenjene muzike poslednjih godina je takođe imao zapažena ostvarenja. Najznačajniji projekti u ovoj oblasti za sada su bili: komponovanje kompletne muzike za TV dramu Rekonstrukcije, reditelja Srđana Markovića, u koprodukciji FDU-a i RTS-a, kao i komponovanje kompletne muzike za nemački dokumentarni film 50-50, reditelja Andreasa Stonavskog. Pored kompozitorskog rada i usavršavanja, aktivno prenosi mlađim generacijama stečeno znanje i iskustvo iz oblasti sviranja klavira, kao nastavnik klavira u hamburškoj Muzičkoj školi Jamaha.

Loading...