Koncert pijaniste Stefana Ivkovića

29.11.2021., 20:00

Nagrađivani pijanista mlađe generacije Stefan Ivković nastupiće u Galeriji Artget ponovo nakon tri godine i izvešće dela romantičarskih kompozitora Šuberta, Lista, Šopena i Griga.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

Program:
Franc Šubert
Emprompti u Es–duru, op. 90/2
Emprompti u Ges–duru, op. 90/3

Franc List
Transcendentalna etida br. 12 u be–molu (Mećava)

Frederik Šopen
Balada br. 2 u Ef–duru, op. 38

Edvard Grig
Balada u ge–molu, op. 24

Biografija:
Stefan Ivković (Jagodina, 1989) je muzičko obrazovanje započeo u MŠ Stanisalv Binički u Beogradu i to u klasi harmonike prof. Vlade Milanovića i klasi klavira prof. Ljerke Vukelje. Od 1999. godine pohađao je MŠ Kosta Makojlović. Tokom školovanja osvojio je 16 prvih nagrada na takmičenjima u Srbiji za oba instrumenta, kao i dve prve nagrade na međunarodnim takmičenjima harmonike u Slovačkoj i Novom Kneževcu. Nakon što je osvojio treću nagradu na međunarodnom takmičenju u Košicama 2001. godine, dobio je poziv od Muzičkog instituta Barratt Due u Oslu da školovanje nastavi u Norveškoj u njihovoj Školi za mlade talente. Kako bi bio u mogućnosti da prihvati ovu ponudu, Ivković se sa roditeljima preselio u Norvešku 2002. godine i u Školi za mlade talente učio u klasama pijanista kao što su Marina Pjasovea (Rusija), Jirži Glinka (Ćeška) i Joko Toda (Japan). Završio je potom četvorogodišnje studije na konzervatorijumu Muzičkog instituta Barratt Due sa najvišim ocenama kod profesora Helge Ćeksus i Hansa Palsona, a 2014. godine i master studije na državnoj Norveškoj muzičkoj akademiji u Oslu, u klasi prof. Jensa Haralda Bratlija. Usavršavao se na časovima kod pijanista i profesora Arba Valdme, Andžeja Jašinskog i Kevina Kenera i na majstorskim kursevima Gordona Beka, Pjetra De Marije, Borisa Bloha, Eugena Inđića, Hovarda Gimsea, Einara Stena Nekleberga, Džefrija Svona i Klaudija Martineza. Tokom studija u Norveškoj, Stefan je osvojio nagrade na značajnim takmičenjima: prvo mesto na Norveškom državnom takmičenju Omladinsko muzičko prvenstvo (2005), finalista Međunarodnog takmičenja Jeunesses Musicales Musicales u Bukureštu (2006), četvrto mesto na Nordijskom klavirskom takmičenju u Njuborgu (2007) kao najmlađi učesnik među takmičarima do 29 godina starosti, drugo mesto na Skandinavsko-baltičkom takmičenju pijanista u Malmeu (2008) ponovo kao najmlađi takmičar među pijanistima do 30 godina starosti.  Kao pobednik na konkursu Simfonijskog orkestra Barratt Due izveo je Šopenov Koncert za klavir u ef-molu u sali Konserthus u Oslu. Snimak ovog koncerta izdat je kao kompakt disk 2009. godine. Održao je koncerte u Bergenu, Oslu, Harstadu, Askeru i Lilehameru u Norveškoj, kao i u  Beogradu, Paraćinu i Kragujevcu, a takođe je nastupao u Estoniji, Italiji, Francuskoj i Švajcarskoj. U Parizu je, na poziv prof. Kevina Kenera, učestvovao u emisiji o Šopenu koju je emitovala Poljska televizija 2009. godine. Paralelno sa svojim muzičkim master studijama, Stefan Ivković je završio i master studije matematike na Univerzitetu u Oslu sa najvišim ocenama, i od jeseni 2016. je na doktorskim studijama na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Trenutno živi u Beogradu gde je zaposlen kao istraživač saradnik na  Matematičkom institutu SANU.

Loading...