Концерт виолончелисте Ладислава Мезеија и пијанисте Милана Поповића

22.11.2021., 20:00

Виолончелиста Ладисалв Мезеи ове године обележава 45 година уметничког рада и тим поводом у дуу са пијанистом Миланом Поповићем извешће интегрално три сонате Јохана Себастијана Баха. Концерт реализујемо у сарадњи са Италијанским институтом за културу.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Артгет ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом на damjana.njegic@kcb.org.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до 12 сати на дан концерта или док се места не попуне.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Сонате за виолу да гамба (виолончело) и чембало (клавир), BWV 1027-1029

Соната бр. 1 у Ге-дуру, BWV 1027
Adagio
Allegro ma non tanto
Andante
Allegro moderato

Соната бр. 2 у Де-дуру, BWV 1028
Adagio
Allegro
Andante
Allegro

Соната бр. 3 у ге-молу, BWV 1029
Vivace
Adagio
Allegro

Биографије:
Ладислав Мезеи (Суботица, 1952) је у Суботици завршио основну школу, гимназију и средњу музичку школу. Даље школовање наставио је на ФМУ у Београду где је дипломирао и магистрирао. Последипломско усавршавање провео је на Музичкој академији Франц Лист у Будимпешти, у класи Онцаy Чабе и учествовао је у стручном семинару у Брну, летњем курсу проф. Андре Наваре. Као ученик и студент добио је низ награда за солистичку и камерну делатност. Наступао је као солиста  и члан барокног ансамбла Musica Florida, Академског камерног ансамбла Jeunesse Musicale и извео преко стотину концерата камерне музике са панчевачким гудачким квартетом Arco, снимивши и  два компакт диска. Као солиста, наступао је са Суботичком и Београдском филхармонијом, а многе реситале одржао је у Београду и земљама у окружењу. У камерном дуу са пијанисткињом Зорицом Ћетковић, извео је низ успешних концерата (сонате Брамса, Шостаковича, Шопена, Грига, Бетовена, Дебисија и 2013. концерт под називом Музика јеврејских молитви). У клавирском трију са пијанисткињом Зорицом Ћетковић и виолинистом Михалом Будинским, одсвирао је велики део репертоара за овај састав у Београду, Новом Саду, Крагујевцу. Од 1975. до 2004. године, био је стални члан Београдске филхармоније и вођа групе виолончела. Као гостујући соло виолончелиста наступао је са Сарајевском филхармонијом, Војвођанским симфоничарима, Симфонијским оркестром РТС, камерним оркестром Радио телевизије Скопље, а као стални сарадник свирао је и у оркестру Camerata Serbica. У 2012. години основао је Јеврејски камерни оркестар који је под његовим уметничким руководством остварио целовечерње концерте у Београду, Загребу и Сегедину. Од 1997. године стално је запослен на ФМУ у Београду, где је од 2009. године редовни професор на Катедри за камерну музику.

Милан Поповић је чембалиста и пијаниста, активан као солиста и камерни музичар, клавирски и континуо сарадник. На ФМУ у Београду је завршио основне студије клавира и чембала, у класама ред. проф. Нинослава Живковића и ред. проф. Зорице Ћетковић. На истом факултету је са успехом одбранио докторски уметнички пројекат истражујући интерпретативне везе између француске музике за чембало 18. и 20. века. Током школовања се континуирано усавршавао на курсевима клавира и чембала у земљи и иностранству. Похађао је курсеве на Међународном фестивалу чембала Ars viveni clavicembalum – Чембало, жива уметност у Београду и учествовао у раду Барокне радионице Предрага Нововића на ФМУ. Две године је био стипендиста Аустријске барокне академије (Austria Barock Akademie) из Гмундена. Добитник је награда на бројним пијанистичким такмичењима домаћег и међународног карактера. Гостовао је на музичким фестивалима у земљи и иностранству (Ars vivendi clavicembalum,  Trigonale, Aestas, Фестивал ране музике – ФЕРАМ), на којима је одржао више реситала солистичке и камерне музике. Поред редовних наступа у земљи, остварио је концертне реситале и гостовања као солиста и камерни музичар у Аустрији, Хрватској, Бугарској и Шпанији. Понео је титулу Талента фестивала Тригонале 2011. године. Као солиста је наступао са Уметничким ансамблом Војске Србије Станислав Бинички, као и са Оркестром Факултета музичке уметности. Био је сарадник Симфонијског оркестра РТС-а, сарадник Уметничког ансамбла Станислав Бинички, Јеврејског камерног оркестра, официјелни континуо сарадник барокног оркестра Аестас и барокног оркестра Нове београдске опере. Члан је ансамбла за стару музику Теменос. Снимци са концертних наступа Милана Поповића су емитовани на програмима Радио Београда и Аустријског радија (ОRF). Иницијатор је и уметнички координатор обележавања Европског дана старе музике, који се од 2013. године одржава на Факултету музичке уметности, уз подршку Европске мреже за стару музику. Доцент је за уметничку област чембала на Полиинструменталној катедри ФМУ у Београду.

Loading...