18. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“ – AНА МАРИЈА КРАЈНЦ (Словенија)

11.12.2021., 19:00

Једна од најталентованијих младих чембалиста из Словеније, Ана Марија Крајнц, тренутно живи у Милану где се усавршава у класи једног од најзначајнијих италијанских стручњака за рану музику и периодне клавијатурне инструмент проф. Лоренца Гијелмија. У Београду ће одржати солистички реситал у суботу, 11. децембра у 19 сати у Свечаној сали Дома Војске.  

Концерт је део континуиране сарадње Културног центра Београда и Уметничког ансамбла Министарства одбране Станислав Бинички и Медија центра Министарства одбране РС, уз подршку Амбасаде Словеније у Београду.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места у концертним просторима ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за који концерт) на е-mail адресу damjana.njegic@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до дана концерта у 12 сати или док се места не попуне.

Програм:
Ђовани Паоло Чима (c. 1570–1630)
Canzon Quarta – La Pace

Ђироламо Фрескобалди (1588–1643)
из збирке Il secondo libro de toccate, canzone…di cimbalo et organo
Toccata prima
Canzona prima

Јан Питерсон Свелинк (1562–1621)
Варијације на Mein junges Leben hat ein End

Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Енглеска свита бр. 3 у ге–молу, BWV 808
Прелудијум
Алеманда
Куранта
Сарабанда
Гавота
Жига

Јохан Јозеф Фукс (1660–1741)
из Каприча у ге–молу, К404
Capricio et fugue
Allegretto. La superbia
Gustuoso. Arietta


Биографија
:
Ана Марија Крајнц (Љубљана, 1999) је активна као чембалисткиња, оргуљашица, пијанисткиња и као члан различитих камерних састава. Студирала је на Академији за музику у Љубљани, чембало у класи проф. Егона Михајловића и оргуље у класи проф. Далибора Миклавчича. Студије је наставила у Милану у класи једног од најпознатијих порфесора, оргуљаша и чембалисте Лоренца Гијелмија. Иако је првобитно започела студије клавира, након што се упознала са чембалом и његовим звучним могућностима на Летњош школи проф. Егона Михајловића, поново је полагала пријемни испит и започела студије на одсеку за рану музику љубљанске Академије за музику. Учествовала је на бројним такмичењима и освајала награде од којих се издвајају друга награда на такмичењу Даворин Јенко у Београду (2014), сребрна медаља на Пијанистичком такмичењу Корушке (2013), прва награда на Бањалучком бијеналу (2017), као и награде на републичком такмичењу младих музичара Словеније 2014, 2015. и 2017. године. Усавршавала се на мајсторским радионицама реномираних професора као што су оргуљаши Јонас Херцог, Џејмс Џонстон, Џереми Џозеф, Мартон Боршањи, пијансити Јасминка Станчуљм Татјана Огњановић, Александар Сердар и чембалисти Корадо де Бернарт, Павао Машић, Томаж Севчек и други. Као стипендиста мајсторског курса Tage der Alten Musik у Аустрији учила је од Волфганга Церера. Као чембалисткиња одржала је солистички реситал у Љубљани 2019. године и наступала као солиста у оквиру концертног циклуса Словеначког барокног оркестра 2020. и 2021. године. Такође, наступала је са Камерним оркестром Словеначке филхармоније изводећи Бахов концерт BWV 1043. Већ почетком наредне године очекују је солистички концерти у Милану у оквиру циклуса Vespri in San Alessandro и Meditazioni con l’organo in San Simpliciano.

Loading...