18. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“ – ANA MARIJA KRAJNC (Slovenija)

11.12.2021., 19:00

Jedna od najtalentovanijih mladih čembalista iz Slovenije, Ana Marija Krajnc, trenutno živi u Milanu gde se usavršava u klasi jednog od najznačajnijih italijanskih stručnjaka za ranu muziku i periodne klavijaturne instrument prof. Lorenca Gijelmija. U Beogradu će održati solistički resital u subotu, 11. decembra u 19 sati u Svečanoj sali Doma Vojske.  

Koncert je deo kontinuirane saradnje Kulturnog centra Beograda i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Stanislav Binički i Medija centra Ministarstva odbrane RS, uz podršku Ambasade Slovenije u Beogradu.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta u koncertnim prostorima ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu damjana.njegic@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta u 12 sati ili dok se mesta ne popune.

Program:
Đovani Paolo Čima (c. 1570–1630)
Canzon Quarta – La Pace

Đirolamo Freskobaldi (1588–1643)
iz zbirke Il secondo libro de toccate, canzone…di cimbalo et organo
Toccata prima
Canzona prima

Jan Piterson Svelink (1562–1621)
Varijacije na Mein junges Leben hat ein End

Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Engleska svita br. 3 u ge–molu, BWV 808
Preludijum
Alemanda
Kuranta
Sarabanda
Gavota
Žiga

Johan Jozef Fuks (1660–1741)
iz Kapriča u ge–molu, K404
Capricio et fugue
Allegretto. La superbia
Gustuoso. Arietta


Biografija
:
Ana Marija Krajnc (Ljubljana, 1999) je aktivna kao čembalistkinja, orguljašica, pijanistkinja i kao član različitih kamernih sastava. Studirala je na Akademiji za muziku u Ljubljani, čembalo u klasi prof. Egona Mihajlovića i orgulje u klasi prof. Dalibora Miklavčiča. Studije je nastavila u Milanu u klasi jednog od najpoznatijih porfesora, orguljaša i čembaliste Lorenca Gijelmija. Iako je prvobitno započela studije klavira, nakon što se upoznala sa čembalom i njegovim zvučnim mogućnostima na Letnjoš školi prof. Egona Mihajlovića, ponovo je polagala prijemni ispit i započela studije na odseku za ranu muziku ljubljanske Akademije za muziku. Učestvovala je na brojnim takmičenjima i osvajala nagrade od kojih se izdvajaju druga nagrada na takmičenju Davorin Jenko u Beogradu (2014), srebrna medalja na Pijanističkom takmičenju Koruške (2013), prva nagrada na Banjalučkom bijenalu (2017), kao i nagrade na republičkom takmičenju mladih muzičara Slovenije 2014, 2015. i 2017. godine. Usavršavala se na majstorskim radionicama renomiranih profesora kao što su orguljaši Jonas Hercog, Džejms Džonston, Džeremi Džozef, Marton Boršanji, pijansiti Jasminka Stančuljm Tatjana Ognjanović, Aleksandar Serdar i čembalisti Korado de Bernart, Pavao Mašić, Tomaž Sevček i drugi. Kao stipendista majstorskog kursa Tage der Alten Musik u Austriji učila je od Volfganga Cerera. Kao čembalistkinja održala je solistički resital u Ljubljani 2019. godine i nastupala kao solista u okviru koncertnog ciklusa Slovenačkog baroknog orkestra 2020. i 2021. godine. Takođe, nastupala je sa Kamernim orkestrom Slovenačke filharmonije izvodeći Bahov koncert BWV 1043. Već početkom naredne godine očekuju je solistički koncerti u Milanu u okviru ciklusa Vespri in San Alessandro i Meditazioni con l’organo in San Simpliciano.

Loading...