Koncert pijanistkinje Milice Sekulić i violistkinje Ljubice Sekulić

20.12.2021., 20:00

Pijanistkinja Milica Sekulić živi i radi u SAD, Vašingtonu, a njena sestra violistkinja Ljubica Sekulić živi i radi u Švedskog, Stokholmu, a period praznika iskoristiće da svojoj publici u Beogradu poklone koncert sa delima srpskih, švedskih i američkih kompozitora. Koncert realizujemo u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Italijanskog instituta je ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

Program:
Vera Milanković
Nokturno
Momačko kolo
Devojačko kolo

Vilhelm Stenhamar
Fantazije, op. 11

Larš Erik Laršon
Prerušeni Bog (ar. Ljubica Sekulić)

Aleksandar Skrjabin
Poeme, op. 32
Valcer, op. 38

Josip Slavenski
Svita Sa Balkana
Pevanje

Zagorski tamburaši
Pevanje
Drmeš iz Međimurja

Biografije:
Milica Sekulić (Beograd, 1980) je nastupala kao solista i član kamernih ansambala sa preko sto muzičara u nekadašnjoj Jugoslaviji, Francuskoj, Švedskoj, Engleskoj, Irskoj, Danskoj, Finskoj i Japanu. Svirala je sa Orkestrom Vojske Jugoslavije, Beogradskom filharmonijom, Stokholmskim akademskim Orkestrom i Švedskom Kraljevskom filharmonijom. Dobitnica je godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najboljeg mladog umetnika u 2007. godini. Snimala je za radio i TV kao pijansita, kamerni muzičar i čembalista. Učila je klavir kod prof. Olge Bauer u MŠ dr Vojislav Vučković, kao i sa Jelom Kršić i Vesna Kršić Sekulić. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu je magistrirala klavir u klasi prof. Mirjane Šuice Babić i diplomirala čembalo u klasi prof. Miloša Petrovića. Na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Stokholmu završila je solističke poslediplomske studije u klasi prof. Anderša Šilstroma i bila specijalizant na studijskom programu za klavirsku pedagogiju. Osvojila je brojne nagrade na saveznim i međunarodnim takmičenjima kao solista i u klavirskom duu. Kao student FMU nagrađena je 1999. godine za najbolje izvođenje sonate iz Fonda Katarine Aćimović, i 2000. godine kao najperspektivniji student klavirskog odseka FMU iz Fonda Emila Hajeka. Pohađala je kurseve klavira Dmitrija Baškirova, Olivere Đurđević, Mišela Dalbertoa, Petera Topercera i Aleksandra Madžara. Kao stipendista Kraljevine Švedske predstavljala je Kraljevsku muzičku akademiju: na Gotlandu, u Dubrovniku (kurs moderne muzike i barokne muzike za čembalo u klasi prof. Petera Lonenberga), u Letnjoj školi Pola Robertsa (prof. na Gildhol školi u Londonu) i u Kastelfranku u Francuskoj. U februaru 2011. godine, Milica je u saradnji sa istaknutim muzičarima i kompozitorima Srbije i Japana održala Koncert savremene srpske i japanske muzike u sali Jumeria u Tokiju. Održala je predavanje Srpska klavirska muzika u Ambasadi Republike Srbije u Tokiju, koje su posetili japanski kompozitori, kritičari i ljubitelji savremene muzike. Bila je zaposlena u Muzičkoj školi Stanković u Beogradu kao profesor klavira od 2007. do 2016. godine. Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2002. godine. Milica je član Koledža Montgomeri, aktivna je kao pijansita i korepetitor u oblasti Vašingtona, a živi sa porodicom u gradu Potomak, Merilend.

Ljubica Sekulić (Beograd, 1982) je na FMU u Beogradu diplomirala harfu (2006)  u klasi prof. Ljiljane Nestorovske i violu (2007) u klasi prof. Dejana Mlađenovića. Takođe je diplomirala violu na Akademiji za muziku i dramu u Geteborgu (2008) u klasi prof. Bjorna Sjogrena. Tokom studija pohađala je majstorke kurseve za violu kod Nabuko Imai i  Hokana Ulsona. Dobitnik je nagrada i stipendija iz fondacija Anders Sandres Stiftelse, nagrade Švedske Akademije nauka i umetnosti, nagrade Međunarodnog Rotari udruženja i Fondacije za mlade talente Ministarstva prosvete Srbije. Osvojila je prve nagrade na Festivalu muzičkih škola u Negotinu, na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović, Republičkom takmičenju, Nacionalnom takmičenju u Kotoru, Jugoslovenskom takmičenju i brojne druge. Nastupala je kao solista, kamerni muzičar i član orkestra u Srbiji, Švedskoj, Crnoj Gori, BiH, Grčkoj, Italiji, Austriji, Norveškoj, SAD i Nemačkoj. U Beogradu redovno  održava solističke koncerte koji su često propraćeni gostovanjima na radiju i televiziji.Tokom 2012. godine je nastupila kao solista uz pratnju Sarajevske filharmonije. U oktobru 2016. goine, nastupila je kao solista na violi uz pratnju Kamernog orkestra Arte u  Švedskoj. Kao kamerni muzičar imala je čast da sarađuje sa flautistkinjom Kristinom Kaufeld sa kojom je 2017. godine održala duo koncert u Crkvi Kraljevske palate u Stokholmu, a 2019. godine nastupila je pred švedskom kraljicom. Već nekoliko godina nastupa na koncertima pod nazivom Allwomenaredevine, koji se održavaju povodom dana žena u Stokholmu. Na ovim koncertima Ljubica Sekulić se svesrdno trudi da propagira srpske ženske kompozitore. Nekoliko domaćih i stranih kompozitora inspirisala je da komponuju za harfu solo i različite vrste kamernih sastava, među njima su Vera Milanković, Dragana Jovanović,Svetislav Božić i Rei Munakata. Od 2003. godine je član Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Trenutno živi i radi u Stokholmu, gde se osim koncertne aktivnosti aktivno bavi i pedagogijom.

Loading...