Dobitnik Nagrade „Nebojša Popović“ za 2021. godinu

11.01.2022., 20:00

Fotografija: Lenny

Dobitnik Nagrade „Nebojša Popović“ za 2021. godinu je PAVLE LEVI,
filmolog i filmski publicista, redovni profesor istorije i teorije filma i šef Katedre za umetnost Univerziteta Stenford u Kaliforniji, SAD.

Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica/ Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“/ Festival autorskog filma, Fond B92/ Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, osnovali su godišnju NAGRADU „NEBOJŠA POPOVIĆ“ ZA DOPRINOS PROMOCIJI I KRITIČKOM PROMIŠLJANJU FILMSKE UMETNOSTI I KULTURE.

Dobitnik nagrade za 2021. godinu je
PAVLE LEVI
za tekstove o savremenom postjugoslovenskom filmu koji predstavljaju praznik filmske misli, percepcije i lucidnosti, izuzetan doprinos teoriji i kritici alternativnog, avangardnog i eksperimentalnog filma, te promociju srpskog/jugoslovenskog filma u svetu i povezivanje filmskih kultura Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Žiri u sastavu Miroljub Stojanović (predsednik), Srdan Golubović i Ivan Velisavljević (članovi) svoju jednoglasnu odluku je obrazložio na sledeće način:
Pavle Levi je za nagradu predložen, između ostalog, zbog knjige koja je ove godine objavljena u Zagrebu pod naslovom Minijature: o politici filmske slike, u kojoj je analizirao filmove savremenih filmskih autora i autorki na jugoslovenskom prostoru. Neki od tih tekstova, koji su objavljeni na internet-portalima u Srbiji, predstavljaju pravi praznik filmske misli, percepcije i lucidnosti. Kao profesor filma na Univerzitetu Stenford, organizacijom i kuriranjem programa avangardnog, alternativnog i eksperimentalnog jugoslovenskog filma u prestižnim akademskim i kulturnim centrima, pre svega u SAD, Pavle Levi je veoma mnogo doprineo promociji tog i takvog filma u svetu. Pored toga, kontinuiran rad Pavla Levija na teoriji i kritici avangardnog filma, izvrsno uobličen u knjigama Kino drugim sredstvima i Cimanje slike, objavljenim na engleskom, dokaz je da je on jedan od najzanimljivijih filmologa i filmskih esejista uopšte, koji paralelno deluje u Srbiji i SAD, a čije knjige možemo čitati na našem jeziku.

Nagrada „Nebojša Popović“ će ovogodišnjem dobitniku biti uručena u utorak, 11. januara 2022. u 20 sati, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okružju filmskog maratona koji je koncipirao Srđan Vučinić, dobitnik Nagrade za 2020. godinu.
Nagradu čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuje Filmski centar Srbije, kao i pravo i privilegija dobitnika Nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele Nagrade za narednu godinu.

* * *

NEBOJŠA POPOVIĆ (1958–2015) je bio jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Njegove kritike bile su lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. Njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u emisiji „Drugi vek“ na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo. Kao urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca. Nebojša Popović je svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišljanje.

Pavle Levi biografija

Loading...