Koncert violistkinje Jane Stojanović i pijanistkinje Jovane Nikolić

17.01.2022., 20:30

Nakon boravka u Švajcarskoj i brojnih nastupa širom Evrope, violistkinja Jana Stojanović će održati koncert u Beogradu u Galeriji Artget u saradnji sa pijanistkinjom Jovanom Nikolić, koja je završila redovne i master studije na Visokoj školi za muziku u Karlsrueu.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen i za ovaj koncert su POPUNJENA.

Program:
Mihail Glinka

Sonata za violi u klavir u de-molu
Allegro moderato
Larghetto ma non troppo

Franc Šubert
Sonata Arpeggione, D.821
Allegro moderato
Adagio
Allegretto

Robert Šuman
Adađo i alegro, op. 70

Biografije:
Jovana Nikolić (Beograd, 1984) je završila SMŠ dr.Vojislav Vučković u Beogradu u klasi Zlate Maleš. Diplomirala je 2004. godine na FMU u Beogradu u klasi Nevene Popović. Školske godine 2002/03. se paralelno usavršavala na Scuola Cantorum u Parizu u klasi Eugena Inđića. Pohađala je redovne i master studije na Visokoj školi za muziku u Karlsrueu (Nemačka) u klasi Mihaela Udea i Markusa Stangea, gde je završila i Konzertexamen za kamernu muziku.
Dobitnik je brojnih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima kao solista i kamerni muzičar (Laureat republičkih takmičenja, konkursa u Strezi, Košicama, Parizu, takmičenja Karl Černi u Pragu i drugih). Takođe, dodeljena joj je nagrada FMU u Beogradu iz Fonda Jelena Pavlović za studenta generacije. U duu sa violinistkinjom Mari Klodin Papadopulos je osvojila prvu nagradu na takmičenju kamernih dua Freundeskreis u Karlsrueu (2006) što im je omogićilo učešće na takmičenju Felix Mendelssohn-Bartholdy Preis u Berlinu. Tamo su zauzele drugo mesto i Förderpreis u displini kamernih dua violina/klavir, nakon čega je usledio nastup na letnjem festivalu u Montepulčanu (Toskana, 2008).
Bila je stipendista fondacije Schloss Solitude iz Štutgarta kao i Alfred Toepfer Stiftung F.V.S. iz Hamburga. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar na internacionalnom festivalu Brasil –Alemanha u Rio de Žaneiru (2009). Redovno nastupa kao solista na letnjem muzičkom festivalu u Medulinu u Istri. Nastupala je u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i Švajcarskoj. Kao umetnički klavirski saradnik na Letnjoj školi Internacionalnog festivala Mendelson u Hamburgu, sarađivala je sa eminentnim pedagozima kao što su Režis Paskie, Regis Pasquier, Tanja Beker-Bender, Hagai Šaham i Sebastijan Šmit. Bila je gostujući docent za kamernu muziku na Visokoj školi za muziku u Karlsrueu (2011/2012). Bila je angažovana kao klavirski saradnik na Visokoj školi za muziku u Hamburgu (2016/2017). Trenutno živi u Beogradu i radi kao klavirski saradnik u Muzičkoj školi za talente u Ćupriji.

Jana Stojanović (1998) je prve časove violine dobila od svoje majke Tatjane Smatlik u MŠ Josip Slavenski. Završila je Srednju muzičku školu dr. Vojislav Vučković i to violinu u klasi prof. B. Jakšić i violu u klasi prof. J. Stojanović. Osvojila je brojne nagrade na domaćim takmičenjima i učestvovala u međunarodnim projektima kao sto su: Simfonijski orkestar Jeunesses Musicales Suisse (Švajcarska), ESYO (Italija),  MUSICA MUNDI (Belgija). Od 2017. godina je član orkestra Nationaal Jeugd Orkest (Holandija). Studije je započela na FMU u Beogradu u klasi P. Veličkovića. U to vreme je svirala u orkestrima: SO RTS, Kamerata Serbika, Beogradska filharmonija itd. Po pozivu, nastavila je studije viole na prestižnoj Međunarodnoj muzičkoj akademiji Menjuhin (IMMA) u Švajcarskoj u klasi prof. Ivana Vukčevića. Odmah je postala član renomiranog ansambla Menuhin Academy Soloists sa kojim je kao solista, i u okviru različitih kamernih sastava, ostvarila brojne nastupe širom Švajcarske, kao i u Nemačkoj, Francuskoj i Monaku. Nastupala je i na brojnim festivalima od kojih više puta na Menjuhin festivalu u Gštatu. Imala je prilike da nastupa sa nekim od najvećih umetnika današnjice kao što su: Maksim Vengerov, Reno Kapison, Valerij Sokolov, Gari Hofman, Čečilija Bartoli, Žil Apap, Olga Sitkovetcki, Baiba Skride, Oleg Kaskiv, Anastasija Kobekina i drugi. Takođe je imala priliku da individualno radi sa brojnim umetnicima-pedagozima kao što su Maksim Vengerov, Pinkas Cukerman, Žerar Kose, Vladimir Mendelson, Gabor Takacs-Nagy, Vag Papijan i drugi. Tokom 2021. godine intenzivno je nastupala u Srbiji kao solista i kamerni muzičar na brojnim festivalima (Arlemm, Strings festival, Convivium Musicum itd.). Iste godine bila je finalista i laureat prestižnog takmičenja Johanes Brams u Austriji.

 

 

Loading...