Koncert klavirskog dua Nataša Mitrović i Nenad Kačar

23.02.2022., 20:00

Duo ostvaruje izuzetnu saradnju uz najviši profesionalni nivo na svojim nastupima i koncertima od 2017. godine, a njihov bogat repertoar obuhvata dela od baroknih do savremenih autora. Često gostuju na koncertima i festivalima kako u Hrvatskoj i Srbiji tako i u inostranstvu. U Beogradu će nastupiti u Svečanoj sali Skupštine grada u sredu, 23. februara.

Zbog epidemiološke situacije, broj mesta je ograničen te je potrebno mesto rezervisati telefonom na 2622 058 ili putem mejla na damjana.njegic@kcb.org.rs najkasnije do 12 sati na dan koncerta.

Program:
Johan Sebastijan Bah / Đerđ Kurtag
Gottes Zeit ist die allarbeste Zeit iz Kantate br. 106 (Actus Tragicus), BWV 106

Johan Sebastijan Bah / Leonard Dak
Schafe konnen sicher weiden iz Kantate br. 208 (Lovačka kantata), BWV 208

Volfgang Amadeus Mocart
Sonata u De–duru, KV 381
Allegro
Andante
Allegro molto

Franc Šubert
Fantazija u ef–molu, D.940

Kamij Sen-Sans
Karneval životinja
Introdukcija i kraljevski marš lavova
Kokoši i petlovi
Brze životinje
Kornjače
Slon
Kenguri
Akvarijum
Životinje sa dugim ušima
Kukavica u dubini šume
Ptice letačice
Pijanisti
Fosili
Labud
Finale

*autor fotografije Olivera Radmanović

Biografije:
Pijanistkinja iz Beograda, Nataša Mitrović, osnovne i magistarske studije završila je na FMU u Beogradu u klasi prof. Mirjane Šuica Babić a doktorske studije na istoj akademiji u klasi prof. Marije Đukić. Usavršavala se kod renomiranih klavirskih pedagoga u Vajmaru, Pragu, Beču i Lindau, kao i u Americi u okviru Fulbrajt programa. Dobitnica je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i značajnih umetničkih priznanja među kojima su nagrada „Emil Hajek“ za najperspektivnijeg pijanistu i Oktobarska nagrada grada Beograda. Održala je brojne solističke koncerte i kamerne nastupe kao i gostovanja na više evropskih festivala u Austriji, Nemačkoj, Španiji, Švedskoj, Francuskoj, Turskoj, Češkoj, Grčkoj, Italiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji kao i u mnogim vanevropskim državama; Izrael, Kuvajt, Kina, Japan i SAD uključujući renomirane koncertne dvorane kao što su Kenedi centar u Vašington, Simfoni spejs u Njujorku, Martin hol u Pragu i Crkva sv. Sofije u Ohridu. Kao solista, nastupala je 15 puta sa domaćim simfonijskim orkestrima, sa Vidinskom filharmonijom (Bugarska) i Simfonijskim orkestrom Montabaura (Nemačka). U organizaciji Eleanor Valkenburg (sopran), direktorke ansambla „Poetika Muzika“ sa sedištem u Njujorku (SAD) svake godine nastupa u dvorani Old Westbury Gardens. Od 2017. godine nastupa u klavirskom duu sa pijanistom Nenadom Kačarom.
Zaposlena je od 1998. godine na FMU u Beogradu u zvanju redovnog profesora na Katedri za klavir. Održala je brojna predavanja i seminare za studente i mlade umetnike u SAD -u, Španiji, Turskoj, Izraelu, Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji i Srbiji. Redovan je član brojnih žirija na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Njeni studenti aktivno koncertiraju i osvajaju brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. U okviru Erasmus projekta je predavala i nastupala na Muzičkoj akademiji u Vigu (Španija). Ostvarila je trajne snimke za brojne radio i televizijske kuće. U oktobru 2018. je snimila i objavila solistički kompakt disk (audio i video izdanje).

Hrvatski pijanista i pedagog Nenad Kačar (Zagreb, 1965) se bavi muzikom od detinjstva, već kao petogodišnjak imao je prvi  javni nastup. Tokom studija je bio dobitnik prestižne državne stipendije. Studirao je i diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi uglednog hrvatskog pijaniste i profesora, akademika Jurice Muraja. Usavršavao se kod brojnih pijanista kao što su  E. Timakin, M. Lorković A. Preger, R. Kerer, M. Fare i I. Žukov. Nastupao je u brojnim gradovima Hrvatske, kao i širom Evrope (Slovenija, Italija, Nemačka, Češka, Holandija, Belgija, Švedska, Bugarska, Makedonija, Rusija). Snimao je za domaće i strane radio i TV postaje. Na području kamerne muzike je sarađivao sa istaknutim muzičarima, dirigentima, ansamblima i orkestrima. Od 2017. godine nastupa u klavirskom duu sa Natašom Mitrović. Godine 2019. je nastupio sa Hrvatskim kamernim orkestrom u Hrvatkom muzičkom zavodu u Zagrebu pod dirigentskom palicom Dijana Čobanova. Tom prilikom su izveli Mocartov koncert za klavir i orkestar, K.V.466 koji će biti objavljen i na kompakt disku.
Od 1987. godine se bavi pedagoškom delatnošću. Njegovi učenici su pobednici brojnih takmičenja na domaćim i međunarodnim takmičenjima (više od 250) i ostvaruju zapažene javne nastupe u eminentnim salama širom Evrope, kao i u Americi. Dugogodišnji je šef odseka za klavir MŠ Zlatka Balokovića. Mentor je brojnim mladim klavirskim pedagozima do polaganja državnog stručnog ispita. Održao je niz stručnih seminara, majstorskih kurseva i predavanja u Hrvatskoj, Evropi i Rusiji. Bio je član žirija na mnogim međunarodnim klavirskim takmičenjima. Objavljuje stručne radove iz područja klavirske pedagogije i metodike klavira. Član je EPTA-e Hrvatske i Udruženja HDGPP-a. Od 2009. godine, kao gost predavač predaje studentima 4. i 5. godine Muzičke akademije u Zagrebu u okviru kolegija Pedagoška praksa. Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta i AZOO imenovali su ga i promovisali u zvanje-profesor mentor 2011. godine, pet godina kasnije u zvanje – profesor savetnik, a 2021. godine u trajno zvanje profesor – savetnik. Za svoj umetničko pedagoški rad nagrađivan je brojnim nagradama.

Loading...