Концерт виолинисте Марка Јосифоског и пијанисткиње Зарифе Али-заде

31.03.2022., 20:00

Године 2020. обележено је 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена. Нажалост, због пандемије бројни концерти посвећени овој значајној годишњици су одложени. Како су се стекли услови, желели смо да са неколико концерата, скренемо пажњу публике на ванвременско стваралаштво Бетовена. Тим поводом, Марко Јосифоски и Зарифа Али-заде извешће две Бетовенове сонате за виолину и клавир. Концерт реализујемо у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије.

Због епидемиолошке ситуације, број места је ограничен те је потребно место резервисати телефоном на 2622 058 или путем мејла на damjana.njegic@kcb.org.rs најкасније до 12 сати на дан концерта.

Програм:
Лудвиг ван Бетовен
Соната за виолину и клавир бр. 5, оп. 24 (Пролећна соната)
Allegro
Adagio molto espressivo
Scherzo – Allegro molto
Rondo – Allegro ma non troppo

Соната за виолину и клавир бр. 9, оп. 47 (Кројцерова соната)
Adagio sostenuto – Presto
Andante con Variazioni
Finale – Presto

Биографије:
Марко Јосифоски (Земун, 1978) је почео да свира виолину са пет година у класи Зорана Миленковића. Завршио је СМШ Коста Манојловић у класи Дејана Михаиловића, код кога је и дипломирао и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду. Усавршавао се на Високој школи за музику у Берну у класи Игора Озима. Био је стипендиста швајцарске владе и стипендиста швајцарске фондације Лyра Стифтунг. Свирао је за УНИЦЕФ (Парма), у Уједињеним нацијама у Њујорку и на многим фестивалима у земљи и иностранству. Представљао је Југославију на евровизијском концерту младих солиста у Истанбулу (1990).
Добитник је многих првих и специјалних награда на републичким и савезним такмичењима у бившој Југославији као и многих интернационалних награда. Добитник је Октобарске награде града Београда за висока уметничка достигнућа, награде САНУ за најуспешнији концерт у сезони 2003.године као и награде Радио Београда за уметника године 2004. Добитник је награде Културно просветне заједнице града Скопља.
Наступао је широм Европе, у Америци и Израелу. Свирао је са Румунском филхармонијом, Турским председничким симфонијским оркестром, Светским симфонијским оркестром у Америци, Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, Македонском филхармонијом, УА МО Станислав Бинички као и са многим камерним оркестрима у земљи и иностранству. Члан је Удружења музичких уметника Србије од 1997. године.
Остварио је трајне снимке за радио и ТВ станице у земљи и иностранству. Снимио је свих 10 Бетовенових соната са Зарифом Ализаде. Бави се педагошким радом као ванредни проф. на ФМУ у Београду. Одржао је бројнемајсторске курсеве и био је члан жирија на многим домаћим и међународним такмичењима.

Зарифа Али-заде је рођена у Бакуу (Азербејџан). Дипломирала је са одличним успехом на Државном конзерваторијуму У. Гаџибеков у Бакуу, и магистрирала на конзерваторијуму Чајковски у Москви, у класи Павла Месснера. Свирала је као солиста и камерни извођач у Азербејџану, Русији, Србији, Хрватској, Чешкој, Пољској, Босни и Херцеговини, Италији, Грчкој, Француској и другим земљама. Остварила је снимке за радио и телевизијске станице Бакуа, Москве, Београда, Новог Сада и Скопља. Као солиста је наступила са оркестом  РТС-а на Међународној трибини композитора изводећи дело Дуо симболико Милане Стојадиновић-Милић. Сарађивала је са истакнутим  музичарима као што су Немања Радуловић, Марко Јосифоски, Рафаел Кретијен (Француска), Галина Бојко (Русија), Јасмина Трумбеташ, Дуња Симић и други. На Међународном такмичењу виолиниста Вјењавски-Липински у Лублину (Пољска) добила је специјалну награду за најбољу клавирску сарадњу. Учествовала је на фестивалима као што су БЕМУС, НОМУС, НИМУС, Међународна трибина композитора и Будва-град театар. У 2001. години остварила је интегрални снимак Бетовенових соната за клавир и виолину са виолинистом Марком Јосифоским за Продукцију грамофонских плоча РТС–а. Делује као редовни професор на Катедри за клавир Академије уметности у Новом Саду.

Loading...