Koncert violiniste Marka Josifoskog i pijanistkinje Zarife Ali-zade

31.03.2022., 20:00

Godine 2020. obeleženo je 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena. Nažalost, zbog pandemije brojni koncerti posvećeni ovoj značajnoj godišnjici su odloženi. Kako su se stekli uslovi, želeli smo da sa nekoliko koncerata, skrenemo pažnju publike na vanvremensko stvaralaštvo Betovena. Tim povodom, Marko Josifoski i Zarifa Ali-zade izvešće dve Betovenove sonate za violinu i klavir. Koncert realizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije.

Zbog epidemiološke situacije, broj mesta je ograničen te je potrebno mesto rezervisati telefonom na 2622 058 ili putem mejla na damjana.njegic@kcb.org.rs najkasnije do 12 sati na dan koncerta.

Program:
Ludvig van Betoven
Sonata za violinu i klavir br. 5, op. 24 (Prolećna sonata)
Allegro
Adagio molto espressivo
Scherzo – Allegro molto
Rondo – Allegro ma non troppo

Sonata za violinu i klavir br. 9, op. 47 (Krojcerova sonata)
Adagio sostenuto – Presto
Andante con Variazioni
Finale – Presto

Biografije:
Marko Josifoski (Zemun, 1978) je počeo da svira violinu sa pet godina u klasi Zorana Milenkovića. Završio je SMŠ Kosta Manojlović u klasi Dejana Mihailovića, kod koga je i diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na Visokoj školi za muziku u Bernu u klasi Igora Ozima. Bio je stipendista švajcarske vlade i stipendista švajcarske fondacije Lyra Stiftung. Svirao je za UNICEF (Parma), u Ujedinjenim nacijama u Njujorku i na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu. Predstavljao je Jugoslaviju na evrovizijskom koncertu mladih solista u Istanbulu (1990).
Dobitnik je mnogih prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima u bivšoj Jugoslaviji kao i mnogih internacionalnih nagrada. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za visoka umetnička dostignuća, nagrade SANU za najuspešniji koncert u sezoni 2003.godine kao i nagrade Radio Beograda za umetnika godine 2004. Dobitnik je nagrade Kulturno prosvetne zajednice grada Skoplja.
Nastupao je širom Evrope, u Americi i Izraelu. Svirao je sa Rumunskom filharmonijom, Turskim predsedničkim simfonijskim orkestrom, Svetskim simfonijskim orkestrom u Americi, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Makedonskom filharmonijom, UA MO Stanislav Binički kao i sa mnogim kamernim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 1997. godine.
Ostvario je trajne snimke za radio i TV stanice u zemlji i inostranstvu. Snimio je svih 10 Betovenovih sonata sa Zarifom Alizade. Bavi se pedagoškim radom kao vanredni prof. na FMU u Beogradu. Održao je brojnemajstorske kurseve i bio je član žirija na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Zarifa Ali-zade je rođena u Bakuu (Azerbejdžan). Diplomirala je sa odličnim uspehom na Državnom konzervatorijumu U. Gadžibekov u Bakuu, i magistrirala na konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasi Pavla Messnera. Svirala je kao solista i kamerni izvođač u Azerbejdžanu, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, Grčkoj, Francuskoj i drugim zemljama. Ostvarila je snimke za radio i televizijske stanice Bakua, Moskve, Beograda, Novog Sada i Skoplja. Kao solista je nastupila sa orkestom  RTS-a na Međunarodnoj tribini kompozitora izvodeći delo Duo simboliko Milane Stojadinović-Milić. Sarađivala je sa istaknutim  muzičarima kao što su Nemanja Radulović, Marko Josifoski, Rafael Kretijen (Francuska), Galina Bojko (Rusija), Jasmina Trumbetaš, Dunja Simić i drugi. Na Međunarodnom takmičenju violinista Vjenjavski-Lipinski u Lublinu (Poljska) dobila je specijalnu nagradu za najbolju klavirsku saradnju. Učestvovala je na festivalima kao što su BEMUS, NOMUS, NIMUS, Međunarodna tribina kompozitora i Budva-grad teatar. U 2001. godini ostvarila je integralni snimak Betovenovih sonata za klavir i violinu sa violinistom Markom Josifoskim za Produkciju gramofonskih ploča RTS–a. Deluje kao redovni profesor na Katedri za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Loading...