Koncert violiniste Žan-Samjuela Beza i pijaniste Žan-Lika Terjena

07.03.2022., 20:30

Duo je osnovan 2016. godine, a samo godinu dana kasnije su osvojili najvišu nagradu na Međunarodnom takmičenju Luigi Zanuccolli u Italiji. Od tada nastupaju širom Evrope i Severne Amerike. Prošle godine su snimili prvi disk posvećen fantazijama, uključujući one Šumana, Mesijana i Šenberga, kao i poručenu fantaziju francusko-jermenske kompozitorke Eženi Alesen. Na turneji Fantazija, osim u Srbiji, nastupiće i u Ukrajini, Slovačkoj, Mađarskoj, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj i Belgiji.

Program:
Gistav Samazoj
Elegična fantazija

Eženi Alesen
Fantazija Artsakh (srpska premijera)

Andre Matje
Fantaisie brésilienne/Désir

Robert Šuman
Fantastični komadi, op. 73
Zart und mit Ausdruck
Lebhaft, leicht
Rasch und mit Feuer

Lili Bulanže
Nokturno

U prolećno jutro

Fric Krajsler
Bečka rapsodična fantazija

Biografije:
Žan-Samuel Bez (Jean Samuel Bez, Francuska) se rano posvetio kamernom muziciranju i počeo da nastupa u različitim kamernim sastavima na lokalnoj sceni i festivalima. Sa najvišim pohvalama za virtuoznost i izvanredne sposobnosti završio je Konzervatorijum u gradu Rijej Malmezon. Diplomirao je na Kraljevskom konzervatorijum u Briselu u klasi Veronik Bogarts, a 2016. godine mu je dodeljena Pappaerts Prize, nagrada za izuzetan akademski put. Usavršavao se na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču kod Mihaela Frišenšlagera.
Dobitnik je stipendija i brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima kao što su nagrada žirija na Međunarodnom muzičkom takmičenju na Malti (2015), nagrada Hanseez-Castilhon, nagrada fondacije Horlais Dapsens u Briselu (2016), prva nagrada na Međunarodnom muzičkom Svirel u Sloveniji (2017) i prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Luigi Zanuccoli u Italiji. Nastupao je kao solista sa Orkestarskim ansamblom Dižona, Univerzitetskim orkestrom Burgundije, Filharmonijom Češke Budjejovice i orkestrom Sotiropoulos Camerata iz Brisela.
Njegova privrženost kamernom muziciranju je jačala u kontaktu sa eminentnim ansamblima kao što su Manfred kvartet i Danel kvartet. Tokom godina je imao zadovoljstov da svira sa muzičarima kao što su pijanista Žan-Klod Vanden Ejnden, violinisti Hagai Šaham i Gli Šaron, i violončelista Ištvan Varga. Svestan značaja savremene muzike, često sarađuje sa kompozitorima i izvodi savremeni repertoar. Godine 2015. je bio laureat projekta Young Bozar, kao član sastava 2Väinö. Zajedno sa violinistkinjom Dženifer Pio u okviru projekta 2Väinö razvija novi koncept klasičnog koncerta, oslanjajući se na multimedijalost i spajanje virtuoznog zvuka violine i svetlosnih instalacija. Takođe nastupa sa islandskom vokalnom indi-folk grupom Árstídir (Godišnja doba).

Kanadski pijanista Žan-Lik Terjen smatra da je njegov posao kao muzičara da pomera granice – jezika, kulture, vremena… što ga je povelo na putovanje Kanadom, Evropom, Azijom. Klavir je počeo da svira sa šest godina a naredne godine je počeo da nastupa javno i da osvaja regionalna i nacionalna takmičenja. Završio je Muzički konzervatorijum u gradu Trua Rivjer i stekao diplomu na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu zahvaljujući stipendiji Kanadskog saveta za umetnost. Po povratku u Kanadu, studirao je u školi Glen Guld (program Ihnatowycz za napredne studente klavira) u klasi Marijete Orlov. Ove godine u istoj školi pohađa rezidencijalni program za međunarodno izvođenje. Osvojio je prvo mesto na takmičenju Mauro Paolo Monopoli Prize u Italiji, kao i CMC Stepping Stone. Proglašen je za jednog od 30 najboljih muzičara ispod 30 godina od strane radijske mreže CBC Music.
Njegov prvi solo album (u izdanju Orpheus Classical) iz 2021. godine sadrži Debisijeve prelide kao i Terjenovu transkripciju Listove simfonijske poeme Prelidi. Disk je proglašen za jedno od najboljih izdanja u 2021. godini od strane radijske mreže CBC Music.

Loading...