NEDELJA FINSKOG FILMA: FINSKE PRIČE O LJUBAVI / 10.4.

10.04.2022., 18:00

NEDELJA FINSKOG FILMA: FINSKE PRIČE O LJUBAVI
7 – 11. APRIL 2022.
Dvorana Kulturnog centra Beograda
 
Nedelja, 10. 4.
18.00
IGRE MEĐU PRIJATELJIMA
GAMES PEOPLE PLAY
SEURAPELI
Finska, 2020, 117’

Režija: Jenni Toivoniemi
Uloge: Emmi Parviainen, Samuli Niittymäki, Eero Milonoff, Laura Birn, Christian Hillborg

Grupa dugogodišnjih prijatelja, tridesetogodišnjaka, ponovo se okuplja da proslavi Micin rođendan tokom nostalgičnog vikenda u idiličnoj vili na finskom ostrvu – baš kao što su to radili kad su bili tinejdžeri. Poznato okruženje i stari rituali čine da zaborave da su odrasli i promenili se. Ali ponovni susret učiniće i da preispitaju svoju prošlost, ali i sadašnjost. Melanholičan i duhovit film o prijateljstvu.

Festivali i nagrade: Nagrada za najbolji scenario i najbolju epizodnu mušku ulogu na finskim nacionalnim Jusi nagradama.

Jenni Toivoniemi je nagrađivana rediteljka, scenaristkinja i dramska spisateljica. Njena kratkometražna komedija Sastanak nagrađena je na Sandensu i Berlinalu 2012. Toivoniemi je napisala scenario za film Korso (2014) zajedno sa Kirsikom Sari, kao i dečji film Sihja (2020). Bila je i članica scenarističko-rediteljskog tima filma Snaga navike (2019).

20.00
TOVE
TOVE
Finska, 2020, 116’

Režija: Zaida Bergroth
Uloge: Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney

Helsinki, 1945. Kraj rata donosi novi talas umetničkih i društvenih sloboda za slikarku Tove Janson. Savremena umetnost, lude zabave i otvorena veza sa oženjenim političarem – sve je to u suprotnosti sa striktnim načelima njenog oca, poznatog skulptora. Njena žudnja za slobodom je dodatno stavlja na iskušenje kada upozna pozorišnu rediteljku Viviku Bandler sa kojom otpočinje strasnu ljubavnu vezu. Biografski film o jednoj od najpoznatijih umetnica u istoriji Finske – Tove Janson, autorki širom sveta popularnih dečjih knjiga i stripova o bajkovitim bićima Muminima.

Festivali i nagrade: Nagrada za najbolji film, režiju, glavnu glumicu, kameru, scenografiju, kostim i šminku na finskim nacionalnim Jusi nagradama; Nagrada Sven Nikvist na Geteborg IFF.

Zaida Bergroth je finska rediteljka. U svojim filmovima se često bavi neobičnim porodičnim pričama i kompleksnim, ekstremnim likovima. Zanimaju je odnosi u porodici, neočekivani obrti i psihološke drame sa elementima žanra. Tove je njen peti dugometražni film.

 

Loading...