NEDELJA FINSKOG FILMA: FINSKE PRIČE O LJUBAVI / 8.4.

08.04.2022., 18:00

NEDELJA FINSKOG FILMA: FINSKE PRIČE O LJUBAVI
7 – 11. APRIL 2022.
Dvorana Kulturnog centra Beograda
 
Petak, 8. 4.
18.00
 
PRVI SNEG
ANY DAY NOW
ENSILUMI
Finska, 2020, 82’

Režija: Hamy Ramezan
Uloge: Shahab Hosseini, Shabnam Gorbani, Aran-Sina Keshvari, Kimya Eskandari, Laura Birn

Trinaestogodišnjak Ramin Mehdipour i njegova porodica iz Irana žive u izbegličkom centru u Finskoj. Tek što Ramin počne da uživa u školskom raspustu, porodica dobija užasne vesti da im je zahtev za azil odbijen. Podnose žalbu apelacionom sudu i nastavljaju sa svakodnevnim životom pokušavajući da ostanu pozitivni uprkos pretećoj opasnost od deportacije. Ramin tada kreće u novi razred i svaki momenat, svako novo prijateljstvo mu je dragocenije nego ikad pre. Reditelj Hamy Ramezan je i sam bio izbeglica iz Irana pre 30 godina i nekoliko godina je živeo u izbegličkom kampu na našim prostorima.

Festivali i nagrade: Berlinale; Nagrada za najboljeg glavnog glumca i nagrada Nordisk na finskim nacionalnim Jusi nagradama; Nagrada za najboljeg epizodnog glumca i najbolju muziku na Peking IFF.

Hamy Ramezan je finsko-iranski filmski reditelj i scenarista. Pošto je njegova porodica iz političkih razloga izbegla iz Irana, kao dečak je nekoliko godina živeo u izbegličkom kampu u našoj zemlji, da bi se u Finskoj nastanio 1990. Njegov kratki film Slušaj premijerno je prikazan u Kanu 2015. i potom učestvovao na preko 200 festivala, dobivši i nominaciju Evropske filmske akademije za najbolji kratki film. Prvi sneg je Ramezanov prvi dugometražni film.

20.00
PSI NE NOSE PANTALONE
DOGS DON’T WEAR PANTS
KOIRAT EIVÄT KÄYTÄ HOUSUJA
Finska, Letonija, 2019, 105’

Režija: Jukka Pekka Valkeapää
Uloge: Pekka Strang, Krista Kosonen, Ester Geislerová, Jani Volanen, Oona Airola

Nakon tragičnih događaja koji su ostavili emotivne ožiljke, Juha razvija neočekivanu ali snažnu vezu sa domino-damom Monom. Njegova opasna zavisnost od davljenja kao seksualnog čina nailazi na razumevanje kod Mone, koja ih oboje vodi divljim i ludim putem ka emocionalnom prosvetljenju. Crnohumorna priča o gubitku, ljubavi i slatkom bolu postojanja. Samo za hrabre gledaoce.

Festivali i nagrade: Kan – Selekcija „15 dana autora“; Nagrada za najboljeg glavnog glumca, kameru, muziku, dizajn zvuka, montažu i masku na finskim nacionalnim nagradama Jusi.

J-P Valkeapää je stekao međunarodnu pažnju još kao tinejdžer svojim stripovima i ilustracijama. Njegov prvi dugometražni film Posetilac premijerno je prikazan u Veneciji 2008, a potom je osvojio nagradu Nordik, kao i gran-pri festivala u Geteborgu. Drugi dugometražni film Bekstvo svetsku premijeru je imao u Veneciji i osvojio je četiri finske nacionalne nagrade Jusi, uključujući i nagrade za najbolji film i režiju.

 

Loading...