NEDELJA FINSKOG FILMA: FINSKE PRIČE O LJUBAVI / 9.4.

09.04.2022., 18:00

NEDELJA FINSKOG FILMA: FINSKE PRIČE O LJUBAVI
7 – 11. APRIL 2022.
Dvorana Kulturnog centra Beograda
 
Subota, 9. 4.
18.00
ČELIČNE DAME
LADIES OF STEEL
TERÄSLEIDIT
Finska, 2020, 92’

Režija: Pamela Tola
Uloge: Leena Uotila, Saara Pakkasvirta, Seela Sella, Heikki Nousiainen

Sedamdesetpetogodišnja Inkeri je udarila svog muža tiganjem u glavu, nakon što je trpela njegova omalovažavanja skoro 50 godina. Sabravši se, shvata da je vreme da malo uživa u životu, pre nego što je uhapse i ode u zatvor. Ikeri sa svoje dve sestre kreće na poslednje, divlje putovanje Finskom.

Festivali i nagrade: Nominacija za najbolju evropsku komediju na Nagradama Evropske filmske akademije; Nagrada za najbolju epizodnu glumicu na finskim nacionalnim Jusi nagradama.

Pamela Tola je finska glumica, scenaristkinja i rediteljka, rođena u Ruotsinpihti. Master studije je završila 2008. na Pozorišnoj akademiji u Helsinkiju. Prvi film Burungo režirala je 2011. Redovno se pojavljuje na televiziji od 2003. Glavne uloge ostvarila je u filmovima Smrznuta zemlja i Princ od sapuna. Prvi dugometražni film Swingers režirala je 2018.

20.00
ŠUMSKI DIV
FOREST GIANT
METSÄJÄTTI
Finska, 2020, 88’

Režija: Ville Jankeri
Uloge: Jussi Vatanen, Sara Soulié, Hannes Suominen

Pasi radi za veliku korporaciju. Ukazuje mu se značajna poslovna prilika kada ga firma pošalje u njegov rodni grad da smanji troškove lokalne fabrike drvne građe. Kako bi napredovao na poslu, Pasi mora da donese odluku koje radnike treba otpustiti, ali kako se ponovo povezuje sa starim prijateljima, ta odluka postaje sve teža. Topla i aktuelna drama u kojoj možemo lako prepoznati i našu sadašnjost.

Festivali i nagrade: Nominacija za najboljeg glavnog glumca na finskim nacionalnim Jusi nagradama.

Ville Jankeri je 2007. godine izabran da snimi kratki film u okviru konkursa Berlin Today Award i tako je nastala Poslednja želja, prikazana na Berlinalu sledeće godine. Njegov prvi dugometražni film Sixpack iz 2011, baziran na poznatom romanu Mika Riminena, postigao je uspeh i kod kritike i kod gledalaca. GoldDiggers, iz 2016, imao je veliku gledanost u bioskopima.

Loading...