NEDELJA FINSKOG FILMA: FINSKE PRIČE O LJUBAVI

07.04.2022-11.04.2022, 20:00

NEDELJA FINSKOG FILMA: FINSKE PRIČE O LJUBAVI
7 – 11. APRIL 2022.
Dvorana Kulturnog centra Beograda
Kolarčeva 6

FINSKE PRIČE O LJUBAVI

Prošlo je neuobičajeno dugo, četiri godine, i verujem da ste se uželeli dobrog finskog filma. Pre dve godine, pred početak već spremljene bijenalne Nedelje finskog filma, bili smo prinuđeni da celu stvar otkažemo zbog korone. Ako je nešto dobro u svemu tome, to je da je sada pred vama najbolje od najboljeg finske kinematografije u protekle četiri godine. A pregršt je uzbudljivih ostvarenja nastalo u ovom periodu.

Uspešnu svetsku premijeru i izvrsne kritike na Kanskom festivalu imao je kontroverzni film PSI NE NOSE PANTALONE starog znanca i gosta našeg festivala, Jukke Pekke Valkeapääe. Beskompromisan u želji da se upusti u dubine sadomazohističkog seksualnog odnosa kroz koji se prelamaju tugovanje, ljubav i spasenje, ovaj film će definitivno testirati granice izdržljivosti publike svojim eksplicitnim scenama, ali će hrabri na kraju biti nagrađeni emocijom snažne i čiste ljubavi.

SLEPI ČOVEK KOJI NIJE ŽELEO DA POGLEDA TITANIK Teemu Nikkija stiže ovenčan nagradom publike na Venecijanskom festivalu. Izrazit u formi, iznanađujuć u narativu, a nadasve uzbudljiv, povešće vas na neočekivano putovanje koje poseduje napetost vrhunskih trilera.

Tu su i dva odlična filma koja se, na sasvim različite načine i bez patetike, bave gorućom temom izbeglica. AURORA Miie Tervo, koja i otvara festival, dovodi nam starog znanca Amira Escandrija, ovog puta kao izvrsnog glavnog glumca u inteligentnom poigravanju sa popularnim žanrom romantične komedije. Amir će nam se pridružiti na festivalu i ove godine, ne propuštajući priliku da poseti Beograd u kojem je kao izbeglica iz Irana proveo nekoliko godina dečaštva u izbegličkom kampu. Sličnu životu sudbinu je imao i Hamy Ramezan koji je svoja iskustva pretočio u nagrađivani film PRVI SNEG, toplu porodičnu priču iz perspektive 13-godišnjeg dečaka koji punim plućima otkriva svet oko sebe, svestan da u svakom trenutku može biti deportovan iz Finske.

Za one koji su skloniji filmovima epohe, tu je TOVE Zaide Bergroth, biografija ikone finske kulture, autorke romana i stripova o svetski poznatim dečjim junacima Muminima. Ali ne očekujte dečji film, već priču o seksualnim i društvenim slobodama, biseksualnom ljubavnom trouglu koji je doprineo nastanku čuvenih bajkovitih junaka.

O kompleksnim ljubavnim intrigama, među grupom prijatelja koji se ponovo okupljaju u vili na prelepom finskom ostrvu govori i ansambl film IGRE MEĐU PRIJATELJIMA Jenni Toivoniemi.

Dilema posao ili prijatelji i izazovi korporativnog neoliberalnog društva snažno i aktuelno su artikulisani u toploj drami ŠUMSKI DIV Ville Jankerija, u kojoj ćemo lako prepoznati i našu sadašnjost. Film će vas sigurno i nasmejati i raznežiti, a bićete u prilici da posle projekcije porazgovarate sa rediteljem Villem Jankerijem, koji je gost festivala.

I konačno, u pravoj tradiciji uvrnutog finskog humora, ČELIČNE DAME Pamele Tole prati staricu koja, nakon dugogodišnjeg trpljenja ponižavanja, u nehatu ubija svog muža, a zatim sa sestrama kreće na poslednje putovanje Finskom. Da malo proživi pre nego što je uhapse.

U centru svih ovih različitih filmova je ljubav, u najrazličitijim oblicima i formama: mladalačka, zakasnela, lezbijska, sadomazohistička, nepokolebljiva, nemoguća, neočekivana, neuhvatljiva… Budite otvoreni i spremni na iznenađenja.

Dobrodošli na Nedelju finskog filma u Beogradu!

Stefan Arsenijević
Selektor Nedelje finskog filma

…………………….

Gosti ovogodišnje Nedelje finskog filma su JAANA PUSKALA, AMIR ESCANDARI i VILLE JANKERI.

Jaana Puskala je šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog fonda. Dugo, posvećeno i znalački promoviše finski film, koji je dobrim delom zahvaljujući njenoj sposobnosti sve prisutniji na međunarodnoj festivalskoj sceni.
Od 2010. u saradnji sa Kulturnim centrum Beograda i Ambasadom Finske organizuje Nedelju finskog filma. Na obostrano zadovoljstvo, Nedelja finskog filma u Beogradu je postala tradicionalna bijenalna manifestacija, koja je zbog pandemije virusa COVID -19 preskočila svoje prethodno izdanje 2020. Radujemo joj se sada ponovo kao starom prijatelju i velikom profesionalcu.

Amir Escandari je rođen 1979. u Teheranu. Kada je imao sedam godina, njegova porodica je emigrirala u Jugoslaviju. Amir je odrastao u izbegličkom kampu u Beogradu. Početkom rata na ovim prostorima emigrirali su u Finsku, gde su dobili azil. U detinjstvu, otac mu je poklonio super-8 kameru pomoću koje je Amir snimio niz kratkih filmova. Studirao je filmsku režiju na Univerzitetu u Velsu, Njuport. Zanimaju ga teme socijalne otuđenosti i identiteta.
Njegov prvi dugometražni film Pixadores svetsku premijeru je imao na najvažnijem svetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amesterdamu i osvojio je više međunarodnih i domaćih nagrada. Sa ovim filmom otvorio je Nedelju finskog filma 2016. Ove godine Amir ponovo otvara naš festival, ovog puta kao izvrstan glavni glumac u višestruko nagrađivanom filmu Aurora. Radujemo se da ga ugostimo u gradu njegovog detinjstva.

Ville Jankeri je diplomu mastera filmske režije stekao na Nacionalnoj filmskoj i televizijskoj školi (NFTS). Godine 2007. godine izabran da snimi kratki film u okviru konkursa Berlin Today Award i tako je nastala Poslednja želja, prikazana na Berlinalu sledeće godine. Njegov prvi dugometražni film Sixpack iz 2011, baziran na poznatom romanu Mika Riminena, postigao je uspeh i kod kritike i kod gledalaca. Njegov drugi igrani film Gold Diggers, iz 2016, imao je veliku gledanost u bioskopima.
………………………………..

P R O G R A M
Četvrtak, 7. 4.
20.00 Svečano otvaranje
AURORA, 106’
r: Miia Tervo

Petak, 8. 4.
18.00 PRVI SNEG, 82’
r: Hamy Ramezan
20.00 PSI NE NOSE PANTALONE, 105’
r: Jukka Pekka Valkeapää

Subota, 9. 4.
18.00 ČELIČNE DAME, 92’
r: Pamela Tola
20.00 ŠUMSKI DIV, 88’
r: Ville Jankeri

Nedelja, 10. 4.
18.00 IGRE MEĐU PRIJATELJIMA, 117’
r: Jenni Toivoniemi
20.00 TOVE, 116’
r: Zaida Bergroth

Ponedeljak, 11. 4.
20.00 SLEPI ČOVEK KOJI NIJE ŽELEO DA POGLEDA TITANIK, 82’
r: Teemu Nikki

Loading...