„Winter Solstice“ – koncert i promocija audio izdanja

17.04.2022., 19:00

Winter Solstice je projekat kompozitora Andreje Andrića i pijanistkinje Anite Tomašević koji istražuje veze prirode i duhovnosti. Gost koncerta i promocije biće pijanistkinja Nada Kolundžija.

Winter Solstice je projekat koji istražuje veze prirode i duhovnosti. Naziv potiče od najtamnijeg doba godine nakon koga dan postupno postaje sve duži; vremena tame ali i obnove koje je oduvek reflektovalo i duboko duhovno značenje. Projekat se realizuje u dve faze – snimanje kompakt diska, koje je završeno u julu 2021. godine i serijal promotivnih koncerata u Srbiji, Danskoj i Kipru tokom 2021. i 2022. godine. Disk je objavila početkom decembra 2021. godine nemačka izdavačka kuća Wandelweiser, a projekat je delimično podržao i SOKOJ.

Izdanje Winter Solstice sadrži dve kompozicije srpskog kompozitora Andreje Andrića, Decembar i Meditacije II koje ćemo čuti ovom prilikom.

Decembar
je zbirka od šest meditativnih dela za klavir solo sa tematikom prirode a inspirisanih koralnim teksturama. U pristupu suprotnom Bahovom, ovi komadi istražuju skup svih mogućih položaja nota unutar jednog molskog akorda, stvarajući prirodno preplitanje valovitih melodijskih linija unutar istog akorda. Svojim strogim i jednostavnim, ali beskonačno raznolikim tokom, ova dela teže da stvore nove meditativne zvučne prostore.

Meditacije II, pisane za dva klavira ili klavir četvororučno, su deo Andrićevog nad-ciklusa Meditacije (I-X) koji na različite načine istražuje interpretaciju partiture kao poetskog teksta u cilju oslobađanja intuitivnih slojeva svesti izvođača prilikom izvođenja.

I Decembar i Meditacije II se bave temama prirode, duhovnosti i obnavljanja. Kontrast između dva Andrićeva klavirska ciklusa je u prilazu tim temama očevidan – dok Decembar stavlja izvođača pred izazov strpljivog istraživanja laganih promena tonske boje kroz insistiranje na postupnim promenama postavke jednog istog akorda, Meditacija II prilazi temi duhovnosti kroz intuitivno povezivanje sa sobom i sopstvenom svešću, odustajanje od jednog dela kontrole muzičkog toka, i insistiranje na potpunom prisustvu u sadašnjem trenutku te osvešćenja istog kroz unutrašnje promene izvođača. Kroz dva kontrastna Andrićeva klavirska ciklusa, tema se sagledava kroz jedan koherentni skup muzičko-izvođačkih i idejnih pristupa.

Biografije:
Andreja Andrić (1973) je srpski kompozitor i programer koji trenutno živi u Orhusu u Danskoj. Gaji veliko interesovanje za osnovne elemente muzike: čiste intervale, tonove, boje, trajanja. Doktorirao je Muzičku informatiku na Državnom univerzitetu u Milanu (Italija) i koristi kompjutersko programiranje kao glavno sredstvo umetničkog izraza, sa ciljem otkrivanja netaknutih, dinamičnih i kompleksnih zvučnih svetova. Autor je Koncerta za mrežu mobilnih telefona, koji redovno izvodi sa svojim ansamblom za elektronsku muziku, čiji su članovi Malgoržata Žurada, Maja Bosnić i Marija Šumarac. Takođe se bavi vokalnom i instrumentalnom muzikom, videom i softverskom umetnošću. Nastupao je na brojnim internacionalnim festivalima za nove medije i zvučnu umetnost, među kojima su NYCEMF (New York City Electroacoustic Music Festival, 2021), Svetski dani muzike (Talin, Estonija, 2019) i Festival Futura (Crest, Francuska, 2018).
http://andrejaandric.altervista.org/

Pijanistkinja Anita Tomašević nastupa u Holandiji, Španiji, Italiji, Engleskoj, Rusiji, Srbiji i Kipru. Laureat je međunarodinih takmičenja uključujući prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju u Tortoni (Italija). Studirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Kraljevskoj akademiji u Hagu (Holandija). Studirala je sa profesorima kao sto su Jegor Cugajev, Svetlana Bogino, Vladimir Ogarkov, Jelena Rihter, Lazar Berman, Stefan Vladar, između ostalih. Godine 2005. objavila je svoj prvi kompakt disk sa delima Skarlatija, Skrjabina, Šopena i Prokofjeva. Njena pijanistička karijera je zaustavljena povredom kičme 2006. godine i tek nakon skoro 10 godina oporavka, Anita se vratila koncertnim nastupima koji su ispraćeni izvanrednim kritikama. Od 2016. godine nastupa u Italiji, Holandiji, Engleskoj, Danskoj i Kipru solo i sa kamernim ansamblima. Rumunski violinista Sorin Aledžandrou Horlea i Anita Tomašević snimili su kompakt disk Večernje balade 2019. godine. A svoj drugi solo kompakt disk pod nazivom Winter Solstice (Zimska kratkodnevnica) snimila je 2021. godine. Ovaj projekat objavila je nemačka izdavačka kuća Wandelweiser. Anita je osnivač i umetnički direktor Muzičkog festivala Avaton, međunarodnog festivala savremene muzike koji je uspešno delovao kroz pet izdanja.
https://anitatomasevich.com/

Nada Kolundžija je pasionirani izvođač savremene muzike. Njeni solistički nastupi osobeni su po imaginativnim programima i visoko ocenjenim interpretacijama. Svoje nastupe je obogatila sviranjem prepariranog klavira, klavira igračke, snimljenim zvučnim matricama, višemedijskim konceptima, četvrt stepenom muzikom za 2 klavira. Njen obiman repertoar obuhvata dela inostranih i domaćih autora, od kojih su joj mnoga posvećena. Ostvarila je veliki broj srpskih i svetskih premijera. Sarađivala je sa brojnim domaćim i inostranim izvođačima i kompozitorima. Održala je preko hiljadu koncerata u Evropi, Aziji i Americi. Gostovala je na brojnim festivalima i dobitnica je međunarodnih nagrada i priznanja od kojih izdvajamo Zlatnu medalja na takmičenju Global Music Award za izdanje UDAH/IZDAH: Mala antologija muzike za klavir (1914– 2014), Nagradu za životno delo Udruženja muzičkih umetnika Srbije i Specijalnu nagradu Udruženja kompozitora Srbije Aleksandar Pavlović  za životne zasluge na promociji srpske muzike.
Diskografija: 5 LP izdanja (Suzy, PGP, RTB, Diskos/SKC) i 7 kompakt diskova (CeSUF, Gvarnerijus, Doberman-Yppan i Vertical Jazz).

Loading...