„Winter Solstice“ – концерт и промоција аудио издања

17.04.2022., 19:00

Winter Solstice је пројекат композитора Андреје Андрића и пијанисткињe Аните Томашевић који истражује везе природе и духовности. Гост концерта и промоције биће пијанисткиња Нада Колунџија.

Winter Solstice је пројекат који истражује везе природе и духовности. Назив потиче од најтамнијег доба године након кога дан поступно постаје све дужи; времена таме али и обнове које је одувек рефлектовало и дубоко духовно значење. Пројекат се реализује у две фазе – снимање компакт диска, које је завршено у јулу 2021. године и серијал промотивних концерата у Србији, Данској и Кипру током 2021. и 2022. године. Диск је објавила почетком децембра 2021. године немачка издавачка кућа Wandelweiser, а пројекат је делимично подржао и СОКОЈ.

Издање Winter Solstice садржи две композиције српског композитора Андреје Андрића, Децембар и Медитације II које ћемо чути овом приликом.

Децембар
је збирка од шест медитативних дела за клавир соло са тематиком природе а инспирисаних коралним текстурама. У приступу супротном Баховом, ови комади истражују скуп свих могућих положаја нота унутар једног молског акорда, стварајући природно преплитање валовитих мелодијских линија унутар истог акорда. Својим строгим и једноставним, али бесконачно разноликим током, ова дела теже да створе нове медитативне звучне просторе.

Медитације II, писане за два клавира или клавир четвороручно, су део Андрићевог над-циклуса Медитације (I-X) који на различите начине истражује интерпретацију партитуре као поетског текста у циљу ослобађања интуитивних слојева свести извођача приликом извођења.

И Децембар и Медитације II се баве темама природе, духовности и обнављања. Контраст између два Андрићева клавирска циклуса је у прилазу тим темама очевидан – док Децембар ставља извођача пред изазов стрпљивог истраживања лаганих промена тонске боје кроз инсистирање на поступним променама поставке једног истог акорда, Медитација II прилази теми духовности кроз интуитивно повезивање са собом и сопственом свешћу, одустајање од једног дела контроле музичког тока, и инсистирање на потпуном присуству у садашњем тренутку те освешћења истог кроз унутрашње промене извођача. Кроз два контрастна Андрићева клавирска циклуса, тема се сагледава кроз један кохерентни скуп музичко-извођачких и идејних приступа.

Биографије:
Андреја Андрић (1973) је српски композитор и програмер који тренутно живи у Орхусу у Данској. Гаји велико интересовање за основне елементе музике: чисте интервале, тонове, боје, трајања. Докторирао је Музичку информатику на Државном универзитету у Милану (Италија) и користи компјутерско програмирање као главно средство уметничког израза, са циљем откривања нетакнутих, динамичних и комплексних звучних светова. Аутор је Концерта за мрежу мобилних телефона, који редовно изводи са својим ансамблом за електронску музику, чији су чланови Малгоржата Журада, Маја Боснић и Марија Шумарац. Такође се бави вокалном и инструменталном музиком, видеом и софтверском уметношћу. Наступао је на бројним интернационалним фестивалима за нове медије и звучну уметност, међу којима су NYCEMF (New York City Electroacoustic Music Festival, 2021), Светски дани музике (Талин, Естонија, 2019) и Фестивал Futura (Црест, Француска, 2018).
http://andrejaandric.altervista.org/

Пијанисткиња Анита Томашевић наступа у Холандији, Шпанији, Италији, Енглеској, Русији, Србији и Кипру. Лауреат је међународиних такмичења укључујући прву награду на Међународном такмичењу у Тортони (Италија). Студирала је на Академији уметности у Новом Саду и Краљевској академији у Хагу (Холандија). Студирала је са професорима као сто су Јегор Цугајев, Светлана Богино, Владимир Огарков, Јелена Рихтер, Лазар Берман, Стефан Владар, између осталих. Године 2005. објавила је свој први компакт диск са делима Скарлатија, Скрјабина, Шопена и Прокофјева. Њена пијанистичка каријера је заустављена повредом кичме 2006. године и тек након скоро 10 година опоравка, Анита се вратила концертним наступима који су испраћени изванредним критикама. Од 2016. године наступа у Италији, Холандији, Енглеској, Данској и Кипру соло и са камерним ансамблима. Румунски виолиниста Сорин Алеџандроу Хорлеа и Анита Томашевић снимили су компакт диск Вечерње баладе 2019. године. А свој други соло компакт диск под називом Winter Solstice (Зимска краткодневница) снимила је 2021. године. Oвај пројекат објавила је немачка издавачка кућа Wandelweiser. Анита је оснивач и уметнички директор Музичког фестивала Аватон, међународног фестивала савремене музике који је успешно деловао кроз пет издања.
https://anitatomasevich.com/

Нада Колунџија је пасионирани извођач савремене музике. Њени солистички наступи особени су по имагинативним програмима и високо оцењеним интерпретацијама. Своје наступе је обогатила свирањем препарираног клавира, клавира играчке, снимљеним звучним матрицама, вишемедијским концептима, четврт степеном музиком за 2 клавира. Њен обиман репертоар обухвата дела иностраних и домаћих аутора, од којих су јој многа посвећена. Остварила је велики број српских и светских премијера. Сарађивала је са бројним домаћим и иностраним извођачима и композиторима. Одржала је преко хиљаду концерата у Европи, Азији и Америци. Гостовала је на бројним фестивалима и добитница је међународних награда и признања од којих издвајамо Златну медаља на такмичењу Global Music Award зa издање УДАХ/ИЗДАХ: Мала антологија музике за клавир (1914– 2014), Награду за животно дело Удружења музичких уметника Србије и Специјалну награду Удружења композитора Србије Александар Павловић  за животне заслуге на промоцији српске музике.
Дискографија: 5 LP издања (Suzy, ПГП, РТБ, Diskos/SKC) и 7 компакт дискова (CeSUF, Гварнеријус, Doberman-Yppan и Vertical Jazz).

Loading...