14. ŠPANSKI METAR / 26.5.2022. / 18.00

26.05.2022., 18:00

14. ŠPANSKI METAR

Četvrtak, 26. maj
18.00 DIŠI
Španija, 2021, 92’
Dokumentarni
Režija: Susana Baranko
Dokumentarni film o zatvorenicama katalonskog kazneno-popravnog centra Brians 1, koji oslikava njihov odnos prema činjenici da se nalaze u zatvoru i da su u ograničenom prostoru.
DIŠI je realističan i direktan prikaz života u zatvoru i razumevanja života bez slobode. Nastao je sa ciljem da bude glas zatvorenica, prikaže odnose među njima i navede na razmišljanje o današnjem pravosudnom sistemu i o tome koliko je pravičan sa stanovišta zdravlja, higijene i bioetike.

 

 

20.00 LAVICA
Meksiko, 2018, 94’
Drama
Režija: Isak Ćerem
Uloge: Najan Gonsales Norvind, Kristijan Vaskes, Horhe Kabaljero, Karlos Aragon, Adrijana Ljabres, Margarita Sans, Markos Bukaj, Mau Lopes, Ana Kupfer, Karolina Politi, Danijel Adisi
Arijela, tradicionalna Jevrejka, upoznaje Ivana, mladića koji nije Jevrejin i sa kojim započinje tajnu vezu uprkos načelima svoje porodice. Ovo novo iskustvo omogućava joj da istražuje svet izvan svog okruženja. Međutim, Arijelu otkrivaju i prete joj. Održavanje veze bi značilo da će napustiti svoj život Jevrejke i trajno izgubiti kontakt sa porodicom i prijateljima.
Nagrade: Festival u Moreliji: najbolja glumica (Najan Gonsales Norvind); sedam nominacija za Arijel nagrade, uključujući i za najbolji prvi film i originalni scenario.

 

Loading...