BELDOCS 2022. / 17.5.2022. / 17.00

17.05.2022., 17:00

17.00 POSLEDNJI AUSTRIJANCI
Austrija, Ukrajina, 2020, 85′
Režija: Lukas Pitscheider

Königsfeld, selo usred ukrajinskih Karpata, dom je austrijske manjine. Većina članova zajednice emigrirala je na zapad 1990-ih. Dok se čini da je migracija jedini način preživljavanja za neke članove zajednice, drugi nalaze novu nadu dovodeći turizam u dolinu. Film prati četvoro likova u periodu od tri godine.

19.00 SVAKA NEDELJA
Kipar, 2021, 24′
Režija: Keti Papadema

Svaka nedelja prati grupu radnica sa Filipina zaposlenih na Kipru koje se pripremaju za izbor za mis koji organizuje njihova lokalna zajednica. One se okupljaju jednom nedeljno i diskutuju o svom položaju migrantkinje u kiparskom društvu, potvrđujući tako svoju individualnost. U isto vreme pojavljuje se serijski ubica koji u ovom slučaju bez presedana napada radnice iz inostranstva i njihove kćerke.

POZNI AVGUST
Italija, 2021, 47′
Režija : Federico Cammarata, Filippo Foscarini

Sicilija, 2020. U selu zaboravljenom i od boga, iznenadna promena vremena konačno označava kraj zagušljivog leta. Gomila konja stoji prekrivena senkama. Grad gori. Na pragu ruinirane kuće, usamljeni mladi pastir čuje vest o novorođenoj ćerki. Krajem avgusta roni u pejzaže izranjavanog ostrva.
Posle projekcije razgovor sa rediteljima.

21.00 HILJADU PLAMENOVA
Francuska, Švajcarska, Holandija, Palestina, 2021, 90′
Režija: Saeed Taji Farouky

Bračni par Htve Tin i Tein Šve golim rukama crpu naftu iz jame koju su sami izbušili na zemljištu pored svoje kuće. Oni iznad svega žele da vide uspeh svog najmlađeg sina, da bi prekinuli krug siromaštva. Mnogo je ovih „zanatskih“ naftnih polja razasutih oko Mjanmara, gde su ljudi zamenili uzgoj useva za prodaju nafte koju ručno pumpaju iz zemlje.

Loading...