FAMILIARSCOPE Đorđa Pifareti Performativno predavanje i razgovor

07.05.2022., 18:00

FAMILIARSCOPE
Đorđa Pifareti
Performativno predavanje i razgovor
Subota, 7. maj u 18 časova
Galerija Artget, Trg Republike 5

U okviru izložbe „Slučaj siromašnih slika“ umetnica Đorđa Pifareti predstaviće svoj aktuelni projekat FAMILIARSCOPE u formatu predavanja-performansa.

FAMILIARSCOPE je imaginarni, spekulativni optički uređaj koji se koristi za otuđivanje poznatih elemenata, kao što su predmeti, slike ili situacije. Ovaj uređaj počiva na „distanci“, proizvodeći efekat defamilijarizacije posmatranog kako bi otvorio prostor za nova značenja i projekcije.

Ilustrujući različite mogućnosti svog ymetničkog materijala, Đorđa Pifareti koristi FAMILIARSCOPE pri kreiranju umetničkih radova, uključujući publikaciju “Novinski štand”, video esej IZMEĐU i performans-predavanje koje oživljava njenu narativnu strategiju zasnovanu na gestu „razmotvanja“. Kršeći kinematografske konvencije, kako bi stvorila živi događaj «montažnog pripovedanja», Đorđija vodi gledaoce kroz različite vizuelne fragmente, suprotstavljajući istorijske činjenične i privatne izveštaje, anegdote i arhivske snimke.

Performativno predavanje i razgovor će biti na engleskom jeziku.

Đorđa Pifareti (1989, Mendrizi, Švajcarska) je vizuelna umetnica koja trenutno živi u Amsterdamu, gde je stekla master diplomu na holandskoj filmskoj akademiji u okviru programa „Umetnička istraživanja u i kroz film” 2019. godine.
Njen rad je posebno usmeren na ličnu arhivsku praksu, počevši od posmatranja svakodnevnih pojava i fenomena koje razvija u više narativa i perspektiva, dovodeći u pitanje način na koji se stvara značenje. U svom istraživanju koristi predmete, slike, crteže, pokretne slike, video eseje, multimedijalne instalacije i performativna predavanja, sa ciljem da stvori direktan dijalog sa publikom. Učestvovala je na brojnim izložbama, projektima i filmskim festivalima. Trenutno boravi u Beogradu na umetničkoj rezidenciji u okviru centra za sliku i tekst – Fusnota.

Loading...