Koncert violončelistkinje Sonje Marjanović i pijanistkinje Danice Dujaković

23.05.2022., 19:00

Sonja Marjanović se trenutno usavršava na Akademiji umetnosti u Cirihu u klasi Martine Šukan. Tokom boravka u Beogradu će nastupiti sa pijanistkinjom Danicom Dujaković, koja pohađa završnu godinu doktorskih studija na FMU u Beogradu.

Program:
Igor Stravinski
Italijanska svita za violončelo i klavir
Introduzione
Serenata
Aria
Tarantella
Minuetto e Finale

Sergej Prokofjev
Sonata za violončelo i klavir u Ce–duru, op. 119
Andante Grave – Moderato Animato
Moderato – Andante dolce
Allegro, ma non troppo

Biografije:
Sonja Marjanović (Beograd, 1997) je počela da svira violončelo sa 9 godina kod Đorđa Miloševića. Završila je SMŠ Mokranjac u Beogradu i diplomirala je na FMU u Beogradu (2019) u klasi Sandre Belić. Trenutno se usavršava na Akademiji umetnosti u Cirihu u klasi Martine Šukan.
Posebnu pažnju posvećuje novom repertoaru napisanom za violončelo – imala je priliku da premijerno izvede dela savremenih kompozitora u dvorcu Rajnau u Austriji (2019) i u Bosvilu u Švajcarskoj (2020). Svira i barokno violončelo, kao član ansambla Chapelle Ancienne iz Ciriha. Kao solista i član kamernih ansambala nastupala je širom Evrope – u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Mađarskoj… Dobitnica je brojnih nagrada na takmičenjima kao što su Heran (Češka Republika), Petar Konjović, Davorin Jenko, kao i nagrade fonda Dragomir Matić. Usavršavala se na kursevima violončelista Marije Kligel, Fransa Helmersona, Leonida Gorohova, Lasla Fenja, Ven-Sin Janga, Ksenije Janković, Ištvana Vardaia i drugih.

Danica Dujaković (Beograd, 1994) je završila srednju školu sa najvišim ocenama u klasi Zlate Maleš. Završila je osnovne i master studije na FMU u Beogradu u klasi Maje Rajković a trenutno je na završnoj godini doktorskih studija. Pohađala je majstorske kurseve istaknutih pijanista i profesora kao što su Igor Lasko, Arbo Valdma, Sofija Gulijak, Lidija Bizjak, Aleksandar Serdar, Aleksandar Šandorov, Žak Ruvije i Natalija Trul. Među priznanjima i nagradama na takmičenjima ističu se: stipendija Dositeja (2013), nagrada iz fonda Slobodanka Milošević-Savić koja se dodeljuje najboljem studentu četvrte godine studijskog programa za klavir, četvrta nagrada na takmičenju u Košicama, apsolutna prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Citta di Gorizia (Italija, 2009), kao i specijalna nagrada za izvođenje dela F. Mendelsona na istom takmičenju, zatim prva nagrada i zvanje laureata na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (2019), druga nagrada na međunarodnom takmičenju Palmanova Citta Unesco (Italija, 2019), kao i finale međunarodnog takmičenje San Dona di Piave (Italija, 2019). Danica je održala je solističke koncerte u Galeriji SANU, Artgetu, sali SKC-a, Italijanskom institutu za kulturu i u Kolarčevoj zadužbini u sklopu ciklusa kamerne muzike.

Loading...