Koncert „Žene u muzici“ 2022 – „U susret Luksemburgu“

16.05.2022., 20:30

Međunarodni koncert prema ideji Olivere Vojne Nešić predstavlja muziku kompozitorki iz Švajcarske, Srbije, Španije, Belgije, Nemačke i Luksemburga i deo je 19. izdanja festivala Donne in Musica koji organizuje Udruženje Žene u muzici. Na koncertu će nastupiti pijanistkinje Sanja Pantović i Sanja Donić, kao i violinistkinja Ljubica Jovanović i violinista Vladimir Koh. Koncert će, osim u Beogradu, biti izveden i u Kragujevcu, 13. maja, kao i u Luksemburgu.

Cilj Udruženja Žene u muzici iz Kragujevca, je afirmacija žena u oblasti stvaralačke i reproduktivne muzike: komponovanje (primarno), izvođaštvo, muzička pedagogija, muzikologija, etnomuzikologija, dirigovanje, istraživanje, mediji, nauka… i svih koji žele afirmisati žene u muzici. Jedna od glavnih aktinovsti udruženja je konkurs Donne in Musica za mlade takmičare (6-30 godina) u disciplinama: klavir, kamerna muzika, klarinet, hor, kompozicija, a kao obavezni program, traži se izvođenje dela kompozitorke.

Program:
Ženeviv Bilete
Souvenir
Sanja Pantović

Olivera Vojna Nešić
Soneti za violinu (I-IV)
Ljubica Jovanović

Kruz Lopez deRego Fernandez
Una o dos
Sanja Pantović

Danijele Bas
Sui Generis: Dance IX za klavir četvororučno
Sanja Donić i Sanja Pantović

Olivera Vojna Nešić
At summer`s end
Ljubica Jovanović i Sanja Donić

Violeta Dinesku
Litaniae za violinu
Vladimir Koh

Albena Petrović
Mirages „…et la dance de nos bombres“
Sanja Donić

Olivera Vojna Nešić
Fantasy for Sanda
Sanja Donić

Olivera Vojna Nešić
In modo barbaresco
Ljubica Jovanović  i Sanja Donić

Biografije:
Kompozitorka i redovni univerzitetski profesor Olivera Vojna Nešić je osnivač udruženja Žene u muzici i počasni član odbora Fondazione Adkins Chiti: Donne in Musica, učesnica WIMUST (Women in Music Uniting Strategies for Talent, UNESCO), umetnički direktor Međunarodnog festivala Donne in musica i član udruženja Women in JAZZ S u Floridi. Njena dela su premijerno izvedena u SAD, kao i mnogim evropskim gradovima između ostalog u Briselu, Parizu, Sofiji, Ženevi, Luksemburgu, Liježu, Hajdelbergu, Rimu, Bariju, Padovi i Beogradu, od strane renomiranih ansambala kao što su CSUN Wind Orchestra (SAD), EUR Orchestra, I Solisti Veneti, Hor Kir Stefan Srbin, Orkestar Opere Osijeka sa Zagrebačkim solistima, kao i muzičari Gertrud Firnkees, Vilma Campitelli i drugi…

Ljubica Jovanović je završila nižu i srednju muzičku školu u Kragujevcu. Diplomirala je violinu na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi Ane Boričić. Master studije je završila na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi Mine Mendelson. Usavršavala se u zemlji i inostranstvu. Koncertirala je u Srbiji i nekoliko gradova po Evropi. Zaposlena je u MŠ Petar Krančević u Sremskoj Mitrovici. Na takmičenju Donne in musica (2018, 2019) je osvojila prvu nagradu.

Sanja Donić (Smederevska Palanka, 1994) je diplomirala u klasi Sanje Vukosavljević Milenić. Sa najvišim ocenama je završila master i specijalističke studije klavira, a trenutno se nalazi na trećoj godini doktorskih akademskih studija klavira na FMU, u klasi Dejana Stošića. Dobitnik je stipendije Univerziteta u Kragujevcu, Fondacije za stipendiranje i podsticanje napredovanja najboljih studenata, mladih naučnih radnika i umetnika, kao i stipendije Dositeja, Fonda za mlade talente Republike Srbije. Osvojila je više nagrada na pijanističkim takmičenjima, a kao aktivni solo i kamerni izvođač održala je niz solističkih koncerata. Od 2016. godine je zaposlena kao nastavnik klavira u MŠ dr Miloje Milojević u Kragujevcu. Aktivna je u Udruženju Žene u muzici kao organizator, član žirija i izvođač.

Sanja Pantović (Kragujevac, 1964) je završila srednju muzičku školu u rodnom gradu, u klasi Natalije Tomić. Diplomirala je na FMU u Beogradu 1985. godine u klasi Zore Mihajlović. Na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, u zvanju vanrednog profesora predaje Metodiku nastave klavira i Komplementarni klavir. Od 2019. godine obavlja dužnost šefa Katedre za klavir. Održala je niz solističkih i kamernih koncerata u zemlji i inostranstvu i bila član žirija domaćih i internacionalnih takmičenja. Autor je javnih predavanja, stručnih radova i publikacija u izdanju FILUM-a, među kojima su: Ansambli za klavir (2008), Klavirski komadi (2010), Forme klavirske polifonije (2010), Skripta iz Metodike nastave klavira (2012) i Holizam u formiranju pijaniste (2021). U Udruženju Žene u muzici je aktivna od 2015. u funkciji organizatora, člana žirija i izvođača. Dobila je nagradu od Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije (2007) za višegodišnje rezultate u umetničkom i pedagoškom radu, i Povelju MŠ dr Miloje Milojević u Kragujevcu za izuzetne zasluge i doprinos u pedagoškom radu (2008).

Loading...