22. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: LORENCO GIJELMI

28.06.2022., 20:00

Za otvaranje 22. festivala Dani orgulja odabrali smo program koji je osmislio i izvodi italijanski orguljaš i muzikolog Lorenco Gijelmi. To je takođe koncert koji smo zamislili kao deo programa obeležavanja dvadesete godišnjice festivala, a koji smo zbog kovid epidemije morali da odložimo. Koncert nosi naziv Stopama Johana Sebastijana Baha i rezultat je Gijelmijevog bogatog muzikološkog i izvođačkog iskustva. Program sadrži nedovršene kompozicije čuvenog baroknog kompozitora koje je dovršio ili rekonstruisao sam Gijelmi.
Koncert je podržao Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Program:
Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Fantazija u Ce–duru, BWV 573*

Koralni preludijum Jesu meine Freude, BWV 753*

Koralni preludijum Jesu meine Freude, BWV 1105

Fantazija i fuga* u ce–molu, BWV 562

Sonata u de–molu, BWV 1001
Adagio°
Fuga
Siciliana°
Presto°
(° transkripcija stavova Sonate za violinu solo L. Gijelmija. Fugu je za orgulje aranžirao Bah i nosi oznaku BWV 539,2)

Koralni preludijum O Traurigkeit, o Herzeleid, BWV Anh. 200*

Arija u ce–molu, BWV 991*

Koralni preludijum Wachet auf ruft uns die Stimme, BWV 645

Tokata, adađo i fuga u Ce–duru, BWV 564

*Sačuvan je samo fragment kompozicije, a kraj dela je rekonstrukcija po ideji L. Gijelmija

Biografija:
Lorenco Gijelmi se posvetio proučavanju i izvođenju muzike renesanse i baroka. On je jedan od najuspešnijih interpretatora Bahovih dela za orgulje i čembalo. Koncertira širom Evrope, Rusije, Japana, Koreje, Severne i Južne Amerike i načinio je brojne radio snimke. Njegovu obimnu diskografiju su izdale kuće Passacaille, Winter & Winter, Harmonia mundi i Teldec.
Izdao je knjigu o Nikolausu Brunsu, radove i studije o izgradnji orgulja u 16. i 17. veku, kao i o interpretaciji dela J. S. Baha i drugih kompozitora baroknog perioda.
Predaje orgulje, čembalo i kamernu muziku na Institut za staru muziku Civica Scuola di Musica di Milano Od 2006. do 2015. godine je bio profesor orgulja u Skoli kantorum u Bazelu.
Gijelmi je titularni orguljaš Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu gde su orgulje Jirgena Arenda, na kojimaje izveo kompletan Bahov orguljski opus. Član je žirija brojnih međunarodnih takmičenja. Održao je predavanja i majstorske kurseve u značajnim muzičkim institucijama. Pod njegovim nadzorom je konstruisano više novih orgulja, uključujući i veliki instrument u Katedrali u Tokiju.
Godine 1985. je bio jedan od osnivača ansambla Il đardino armoniko. Godine 2005. je osnovao ansambl La Divina Armonia sa kojim je koncertirao na mnogim evropskim i japanskim festivalima.
Više informacija o umetniku možete pronaći na ovom linku.

 

Loading...