Na mala vrata #4

28.06.2022., 12:00

Na mala vrata #4
Kolekcija „Oktobarski salon“
Maja Rakočević Cvijanov, Jasmina Cibic
Utorak, 28. jun 2022. u 12.00
Kneza Mihaila 6/I – ulaz u službene prostorije KCB

*Razgovor će biti na engleskom jeziku

Na privremenoj izložbi u kancelariji broj 8 i u hodniku službenih prostorija Kulturnog centra Beograda, istraživačice i studentkinje master akademskih studija istorije umetnosti na Univerzitetu u Brnu predstaviće dva rada iz Kolekcije „Oktobarski salon“. Mihaela Vanova i Dominika Pribilova provele su gotovo šest meseci u Beogradu u okviru programa razmene Univerziteta u Brnu i plaćene stručne prakse koja je podrazumevala rad u okviru jedne od javnih institucija u Beogradu. Istraživanje i rad u okviru KCB podrazumevali su, između ostalog, upoznavanje sa Kolekcijom „Oktobarski salon“ i angažman na sređivanju arhive umetnika čiji su radovi deo Kolekcije.

Nakon uvida u sadržaj Kolekcije i na osnovu individualnih interesovanja, Mihaela Vanova izabrala je da izloži i predstavi rad Maje Rakočević Cvijanov „Srećni parovi“ iz 2004. godine u kancelariji broj 8, dok će Dominika Pribilova govoriti o radu Jasmine Cibic „Perch for parabuteo unicinctus (E. Sotsas)“ iz 2010. godine koji će biti izložen u hodniku službenih prostorija KCB.

Mihaela Vanova (Michaela Váňová ) i Dominika Pribilova (Dominika Přibylová) studentkinje su master programa vizuelne kulture i istorije umetnosti na Masarik Univerzitetu u Brnu. Njihova master teza tiče se srpskog srednjevekovnog fresko-slikarstva, što im je omogućilo da svoje istraživanje realizuju u Srbiji uz pomoć stipendije svog univerziteta, od februara do jula 2022. godine.

Izložbeni format pod nazivom „Na mala vrata“ predstavlja jednu u nizu aktivnosti u okviru Kolekcije „Oktobarski salon“. Podrazumeva izbor jednog umetničkog rada iz pomenute Kolekcije od strane različitih autora, koji biva privrmeno (na nekoliko sati) izložen u prostoru Kulturnog centra Beograda i/ili u njegovom neposrednom okruženju.
Izložbu koja traje tek par sati prati i razgovor o odabranom radu.
Program se realizuje uživo, a tema serijala mini izložbi ostaje otvorena sa idejom da pozvani saradnici odnosno „jednodnevni kustosi“ samostalno naprave izbor i o istom prirede i tekstualni zapis koji će biti dostupan sa sajtu Kolekcije „Oktobarski salon“.

Program osmislila Zorana Đaković Minniti, programska urednica KCB-a.

 

 

 

 

 

 

Loading...