Nedelja srpskog filma / 15.6.2022. / 18.00

15.06.2022., 18:00

18.00 NEBESA
Srbija, Nemačka, Severna Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, 2021, 123’
Režija: Srđan Dragojević
Uloge: Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Nataša Marković, Sana Kostić, Radoslav Rale Milenković, Miloš Samolov, Nela Mihajlović, Nikola Pejaković, Srđan Žika Todorović, Miloš Timotijević, Anđelka Prpić, Ana Mandić

Priče o uticaju čuda na postkomunističko društvo u tranzicionom periodu, smeštene su u 1993, 2001. i 2026. godinu. Pojava čuda je odgovor kolektivne svesti na promene koje primoravaju celu zajednicu da svet oko sebe, okrenut naopako, vidi u novom svetlu i čudesnoj perspektivi. Film postavlja neka od suštinskih pitanja savremenog trenutka: Verujemo li u Hrista, ili se klanjamo zlatnom teletu, idolu koji opredmećuje novac, konzumerizam i pohlepu? Kako da razlikujemo božji dar od đavolovog iskušenja? Kada je milost od boga, zapravo kletva? NEBESA su film koji postavlja brojna pitanja, ali ne nudi jednoznačne odgovore, već ostavlja gledaocu slobodu da o njima razmišlja.

* Film NEBESA, koji je svetsku premijeru imao na festivalu u Lokarnu, je filmska alegorija sa elementima crne komedije, inspirisana trima pričama francuskog pisca Marsela Ajmea.

20.00 HEROJI (BEOGRADSKA PREMIJERA)
Srbija, 2022, 71’
Režija: Goran Nikolić
Uloge: Mladen Sovilj, Todor Jovanović, Žarko Laušević

Nakon Kosovskog boja 1389. ratnik se vraća kući, predstavljajući sve “male heroje”, neopevane u pesmama. Sreće maltene divljeg dečaka, samog u surovom svetu. Ova dva potpuno različita ljudska bića uspostavljaju odnos na putovanju porobljenom zemljom.

* Žiri programa Fest Fokus 50. FEST posebno je istakao film HEROJI koji “odiše originalnom i hrabrom vizijom, i može da bude putokaz mladim autorima da se više oslanjaju na svoju ideju nego na produkcijske uslove”.

Loading...