Nedelja srpskog filma / 9.6.2022. / 18.00

09.06.2022., 18:00

18.00 SKOK
Srbija, 2021, 76’
Dokumentarni
Režija: Ivica Vidanović

Scenario: Aleksandar Miletić
Učestvuju: Nataša Kovačević, Boris Dijao, Vanja Udovičić, Žan-Pjer Sita, Goran Radonjić…

Dugomentražni dokumentarni film SKOK je priča o zadivljujućem životnom „kambeku” košarkašice Nataše Kovačević, ali i njenoj misiji da kod drugih ljudi, sličnih sudbina, probudi borbeni duh i motivaciju da se prebrode naizgled nepremostive prepreke. Film je i omaž svima onima koji su joj pomogli da u 19. godini ostane uspravna posle gubitka noge u saobraćajnoj nesreći u Mađarskoj, 7. septembra 2013, ali i da napravi podvig kakav nije zabeležen u istoriji sporta. Njen povratak na košarkaški teren bio je više od svih velikih sportskih „kambekova“ koji su ušli u anale i postali inspiracija fanova širom planete.

20.00 KELTI
Srbija, 2021, 106’
Režija: Milica Tomović

Uloge: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Katarina Dimić, Jelena Đokić, Nada Šargin, Olga Odanović, Slaven Došlo, Nikola Rakočević, Jovana Gavrilović…

Zima 1993. godine. Bil Klinton je izabran za predsednika SAD. Odri Hepburn je umrla. Ratovi u kojima se socijalistička Jugoslavija raspada i dalje traju. Beograd je pod sankcijama i inflacija preti da postane hiperinflacija. Majka se budi na dan rođendana ćerke i mora da joj pomogne da sve pripremi. Čekaju je kuvanje, gosti a posle i prljavi sudovi. Posle cele godine koliko nije imala seksualne odnose sa svojim suprugom, majka kao deo životne rutine uvodi samozadovoljavanje.

* Svetsku premijeru film KELTI imao je na festivalu u Berlinu 2021, a zatim regionalnu na Sarajevo film festivalu gde je nagrađen priznanjem „Srce Sarajeva“ za najbolju režiju.
* Nakon projekcije filma, u razgovoru sa publikom učestvovaće glumci Stefan Trifunović, Jelena Đokić i Jovan Belobrković, kao i koscenaristkinja i rediteljka Milica Tomović.

Loading...