JULIA GAISBAHER, JEDNOG DANA ĆU TI FALITI

14.07.2022-25.08.2022, 12:00-20:00

JULIA GAISBAHER
JEDNOG DANA ĆU TI FALITI

Kustos: Tomas Lajsek (Eyes On)

Subota 16. jul u 14.00
Vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnicom (na engleskom jeziku).

U svom višemedijskom ciklusu „Jednog dana ću ti faliti“ koji traje od 2017. godine Julia Gaisbaher dokumentuje i analizira procese transformacije urbanog pejzaža Beograda koji su posledica izgradnje megalomanskog kompleksa „Beograda na vodi“. Kontinuirana vizuelna dokumentacija i analiza „Beograda na vodi“ tiče se prostornih, sociokulturnih istraživanja koja su rezultirala serijom crno-belih i fotografija. U ovom višegodišnjem projektu umetnica ispituje nesklad između stvarnih uslova života mnogih Beograđana i tema visokog sjaja, zajedno sa strategijama koje se koriste za oglašavanje i reklame. Zapažanja Julije Gaisbaher su čitljiva kao vizuelna metafora političkog razvoja, ali i procesa urbane transformacije u globalnom kontekstu.

Julia Gaisbaher, rođena 1983. u Grambahu kod Graca (Austrija), živi i radi kao slobodna umetnica i fotografkinja u Beču. Studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Gracu, kao i skulpturu i 3D dizajn na Univerzitetu umetnosti u Drezdenu i u Briselu. Julia Gaisbaher dobitnica je različitih nagrada, uključujući stipendiju za fotografiju Saveznog ministarstva Austrije (2020), Nagradu Štajerske za promociju savremene vizuelne umetnosti (2019), Erste Bank ExtraVALUE Art Award (2018), i Nagrade za fotografiju grada Graca (2016). Julia Gaisbaher je prikazala delove projekta „Jednog dana ću ti faliti“ u okviru izložbi u Goethe-institutu u Beogradu, Akademiji u Gracu, MUSA Startgalerie i das weisse haus.

 

••

Prevod tekstova na srpski jezik autorske knjige Julije Gaisbaher „Jednog dana ću ti nedostajati” možete preuzeti putem ove VEZE. Autorsko izdanje objavila je institucija Kamera Austrija iz Graca 2021. godine, sa fotografijama Julije Gaisbaher i tekstovima Rajnarda Brauna, Ive Čukić, Elke Krasni, Barbi Marković, Dubravke Sekulić i Jovane Timotijević.

Loading...