Anđela Grabež • NIČIJA KUĆA

01.09.2022-29.09.2022, 12:00-20:00

Likovna galerija KCB, Knez Mihailova 6
1 – 29. 9. 2022.

NIČIJA KUĆA
Anđela Grabež

 

Ničiju kuću čine tri elementa (skulpture) i dva  aneksa (video i objekat). U belo obojen reljefni stolnjak, postavljen preko stola za šest osoba, sačinjen je od desetina autentičnih odlivaka delova tela u lateksu spojenih šivenjem – stopala, trbuha, kolena, dlanova, grudi i zadnjica, brojnih gostiju, partnera, prijatelja i prolaznika. Jorganska navlaka od lateksa, u boji mesa, načinjena je od oko 1.000 odlivaka ljudskih lica (spavača) lepljenih jedni uz druge, gde romboidni otvor omogućuje „zavirivanje” u unutrašnjost navlake/skulpture. Luster, koji osvetljava/zatamnjuje prostor kuće, osmišljen kao bizarni polijelej, formiraju nizovi načinjeni od 4.300 zuba od porcelana. Svaki zub je ručno izrađen kao autentična i jedinstvena forma, koja poseduje vlastiti identitet…

U Ničijoj kući autorka autentičnim jezikom gradi arheologiju prostora jedne kuće, istražujući i preispitujući granice, preplitanja i dihotomije ličnog/intimnog i javnog prostora, ali i fizičkog i metafizičkog, vidljivog i nevidljivog, lica i naličja, materijalnog i duhovnog, trajnog i efemernog. To jeste esej o vremenu, o njegovom protoku, ali i o ljudima, o njihovoj komunikaciji i interakciji, o memoriji njihovog trajanja koja se upisuje u materijalni i nematerijalni prostor.

 

Biografija:

Anđela Grabež  (1982) je  diplomirala  vajarstvo u klasi profesora Mrđana Bajića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a potom magistrirala u oblasti marketinških komunikacija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Anđela je vajarka i strastveni filmofil, a aktivna je i kao scenograf, umetnički direktor, kreativac u marketinškim kampanjama, autor dokumentarnih filmova i umetničkih video radova. Osvojila je prvu nagradu na globalnom takmičenju za vizuelni identitet kampanje UN u Rio de Žaneiru 2012. godine. Od 2011. radi kao umetnički direktor u Kreativnom timu Medijskog javnog servisa Srbije.

 

Tekst o radu Anđele Grabež koji je napisala Danijela Purešević preuzmite putem ove VEZE.

Loading...