Анђела Грабеж • НИЧИЈА KУЋА

01.09.2022-29.09.2022, 12:00-20:00

Ликовна галерија KЦБ, Kнез Михаилова 6
1 – 29. 9. 2022.

НИЧИЈА KУЋА
Анђела Грабеж

 

Ничију кућу чине три елемента (скулптуре) и два  анекса (видео и објекат). У бело обојен рељефни столњак, постављен преко стола за шест особа, сачињен је од десетина аутентичних одливака делова тела у латексу спојених шивењем – стопала, трбуха, колена, дланова, груди и задњица, бројних гостију, партнера, пријатеља и пролазника. Јорганска навлака од латекса, у боји меса, начињена је од око 1.000 одливака људских лица (спавача) лепљених једни уз друге, где ромбоидни отвор омогућује „завиривање” у унутрашњост навлаке/скулптуре. Лустер, који осветљава/затамњује простор куће, осмишљен као бизарни полијелеј, формирају низови начињени од 4.300 зуба од порцелана. Сваки зуб је ручно израђен као аутентична и јединствена форма, која поседује властити идентитет…

У Ничијој кући ауторка аутентичним језиком гради археологију простора једне куће, истражујући и преиспитујући границе, преплитања и дихотомије личног/интимног и јавног простора, али и физичког и метафизичког, видљивог и невидљивог, лица и наличја, материјалног и духовног, трајног и ефемерног. То јесте есеј о времену, о његовом протоку, али и о људима, о њиховој комуникацији и интеракцији, о меморији њиховог трајања која се уписује у материјални и нематеријални простор.

 

Биографија:

Анђела Грабеж  (1982) је  дипломирала  вајарство у класи професора Мрђана Бајића на Факултету ликовних уметности у Београду, а потом магистрирала у области маркетиншких комуникација на Факултету драмских уметности у Београду. Анђела је вајарка и страствени филмофил, а активна је и као сценограф, уметнички директор, креативац у маркетиншким кампањама, аутор документарних филмова и уметничких видео радова. Освојила је прву награду на глобалном такмичењу за визуелни идентитет кампање УН у Рио де Жанеиру 2012. године. Од 2011. ради као уметнички директор у Креативном тиму Медијског јавног сервиса Србије.

 

Текст о раду Анђеле Грабеж који је написала Данијела Пурешевић преузмите путем ове ВЕЗЕ.

Loading...