AUSTRIJSKI FILMSKI FESTIVAL / 22 – 25. septembar 2022.

22.09.2022-25.09.2022, 20:00

Austrijski filmski festival
Dvorana Kulturnog centra Beograda
22 – 25. septembar

KRAJNOSTI

Ovogodišnji Austrijski filmski festival gledaoca vodi od minimalizma i svojevrsnog vrhunskog koncepta o protoku vremena u filmu „3:30 PM” – percepcije iscrpljenih ljudskih života filmografije Ludviga Vusta, dragog gosta festivala, preko stilizovanog osvrta na turobne i čemerne dane smeštene tik posle raspada monarhije posle Velikog rata, u filmu “Hinterland” Štefana Ruzovickog, pa sve do „Najkraće pesme na svetu” Dejvida Kleja Dijaza, koji se trudi da objasni turbulencije ženskog identiteta kroz pronalaženje smisla u migrantskoj krizi.

Između je film „Lucifer” o novozavetnim apoteozama, u duhu enigme Kaspara Hauzera, u režiji Petera Brunera, ili film „Sunce” rediteljke Kurdvin Ajub na žovijalan način prelomljen kroz digitalne svetove socijalnih mreža čini da se publika susretne sa sopstvenim predrasudama kojih nije ni bila svesna.Naučnofantastični „Rubikon” Leni Laurič je ekološka alegorija koja nam objašnjava sudbinu planete bolje nego neka dokumentarna serija o globalnom zagađenju. “Rimini” Ulriha Zajdla komunicira sa publikom kroz dva ključna narativna toka, prolaznost života i stankovićevsku „žal za mlados’”.

U više filmova govori se o licu i naličju, mikro i makro kosmosu koji još jednom potvrđuju besmisao, ali i veličanstvenost ljudskih života bilo da ove filmove gledamo u Beču ili Beogradu.

Ovogodišnji Festival austrijskog filma verovatno neće moći da pobedi stvarnost epohe (ako neko ili nešto uopšte može?) ali je može učiniti zanimljivijom, zabavnijom, ali i tragičnijom i melanholičnijom, jer filmovi i postoje da ne bismo propali od istine.

dr Aleksandar S. Janković, prof. FDU, selektor programa

Radno vreme blagajne je svakoga dana od 16 do 21 sat.

Loading...