DANI IZRAELSKOG FILMA 2022 / 15.9. – 19.9.2022.

15.09.2022-19.09.2022, 19:00

DANI IZRAELSKOG FILMA 2022
Dvorana Kulturnog centra Beograda
15 – 19. septembar 2022.

 

Nakon gotovo tri godine pauze, usled pandemije korona virusa, Ambasada Izraela tradicionalno organizuje festival Dani izraelskog filma u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda (KCB), od 15. do 19. septembra u Dvorani KCB-a. Beogradsku publiku očekuje žanrovski raznovrstan program koji će činiti tri programske celine: Dan komedije, Dokumentarni dan i Dan ljubavi.

Festival otvara film TEL AVIV U PLAMENU, komedija zanimljivog zapleta iz 2018. godine o snimanju popularne sapunice na kojoj će neplanirano sarađivati mladi palestinski reditelja i izraelski komandant kontrolnog punkta kako bi impresionirali svoje žene. Ovo nagrađivano ostvarenje sagledava izraelsko-palestinski odnos i suživot kroz priču o “običnim ljudima” i njihovim snovima koji prevazilaze podele i razlike.

Na programu festivala, u okviru Dokumentarnog dana, biće prikazani filmovi MUZEJ, o najvažnijoj kulturnoj instituciji u zemlji – Muzeju Izraela, kao i SENKE BAGDADA o životu i sudbini jevrejske zajednice u Iraku. Dan ljubavi donosi ostvarenje KO ĆE ME SADA VOLETI? čuvenog izraelskog rediteljskog dvojca, braće Hejman, o homoseksualcu koji se, kada saznaje da je HIV pozitivan, vraća iz Londona u Izrael sa željom da se pomiri sa svojom religioznom porodicom koja ga je odbacila. Drama ČEŽNJA je priča o roditeljstvu, o sredovečnom čoveku čiji se život menja iz korena nakon saznanja da je godinama zapravo bio otac jednom dečaku. Projekcije fimova MOSAD i OPROŠTAJ izmamiće publici osmeh na lice.

Filmofile očekuje uvid u neka od najnovijih ostvarenja izraelske kinematografije, koja od osnivanja Države Izrael 1948. godine, beleži stalan uspon, iznenađuje i oduševljava kako kritičare, tako i publiku raznovrsnošću tema i autentičnošću.

Svi filmovi koji će biti prikazani na festivalu imaće i srpski i engleski titl.

Karte su u prodaji od srede 7. septembra, po ceni od 300 dinara na blagajni Dvorane KCB-a.

Radno vreme blagajne je svakoga dana od 16 do 21 sat.

Loading...