Koncert violončelistkinje Kristine Ivanković i pijanistkinje Ružice Gojković

12.09.2022., 20:00

Koncert je deo projekta Muzika domaćih kompozitora za violončelo i klavir koji je podržao Sokoj iz Fonda za kulturna davanja.

Program:
Dejan Despić
Tri meditacije za violončelo i klavir, op. 99
L’invitation au voyage
Beau soir
Apres un reve

Aleksandar Vujić
Svita Iz Istočne Srbije, za violončelo i klavir (izbor)
Largo (premijerno izvođenje)
Hoćeš li me (premijerno izvođenje)

Jevrejska svita za violončelo i klavir, op. 30
Fantazija
Ave Maria
Had gad ja

Ivan Brkljačić
…In one’s eye wink… za violončelo i klavir

 

Biografija:
Kristina Ivanković (Valjevo, 1987) je završila osnovne studije violončela na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Imre Kalmana, i master studije na FMU u klasi Dejana Božića. Dobitnica je stipendije Fonda za mlade talente, Ministarstva omladine i sporta, kao jedan od hiljadu najboljih studenta Srbije na osnovnim i  master studijama. Osvajala je brojne nagrade na domaćim i internacionalnim takmičenjima i festivalima. Izdvajaju se stipendije za Festival Junger Künstle Bayoreuth u Nemačkoj, kao jedina violončelistkinja iz Srbije i stipendija za letnji kurs Internacional Menuhin Music Academy u Švajcarskoj. Ostvarila je zapažene nastupe u svim eminentnim salama (Zadužbina Ilije M. Kolarca, Etnografski muzej, SKC, Narodna biblioteka) u gradovima širom zemlje, kao i u inostranstvu (Italija, Nemačka, Crna Gora, Bosna i Hercegovina). Usavršavala se kod svetski poznatih vilončelista kao što su Nail Braun, Jagoba Fanlo, Luiz Hopkins, Kristijan Benda, Stefan Popov, Tobijas Stosiek i Gavriel Lipkind. Aktivno se bavi izvođačkim i pedagoškim radom. Sa pijanistkinjom Ružicom Gojković nastupa od 2017. godine. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Ružica Gojković (Prijepolje, 1986) je osnovno muzičko obrazovanje stekla u Prijepolju, u klasi Grete Šećerkadić Ganović, Danijele Kljajić, i Milenka Bajića. Završila je SMŠ Mokranjac, u klasi Marije Tasovac i Milice Vasiljević Bisenić. Diplomirala je na FMU u Beogradu u klasi Maje Rajković. Osvojila je nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima u zemlji. Nastupa solo, u kamernim sastavima, i kao klavirski saradnik. Nastupala je u gradovima širom Srbije, kao i u Minhenu i Rimu. Učestvovala je na ciklusima koncerata Odabrani za odabrane kao i na festivalima Piano City u Novom Sadu i Piano Fest u Subotici. Svirala je na festivalu Klara Šuman – žena ispred svog vremena. Usavršavala se na kursevima Aleksandra Šandorova, Aleksandra Serdara, Nevene Popović, Vladimira Miloševića, Jurija Kota, Vladimira Stojnića, Tami Kanazave i Juvala Admonija. Član je kamernog sastava Kvadrema koji je osnovan sa ciljem promovisanja stvaralaštva savremenih srpskih kompozitora i koji je nagrađen zlatnom plaketom na muzičkom festivalu Mokranjčevi dani u Negotinu. Član je klavirskog dua Barabar sa Jasminom Raković. One su 2018. godine osvojile treću nagradu na Međunarodnom takmičenju Chopin Roma u Italiji. Aktivno nastupa sa flautistkinjama Jelenom Šarenac i Jasminom Živić kao član dua ali i u okviru trija Fenix. Sa violončelistkinjom Kristinom Ivanković nastupa od 2017. godine. Od 2019. je studentkinja doktorskih studija na FMU u Beogradu, odsek kamerna muzika. Angažovana je kao profesorka klavira u MŠ Mokranjac od 2010. godine.

Uz podršku:

 

 

 

Loading...