Koncert violistkinje i harfistkinje Ljubice Sekulić i pijaniste Dragomira Bratića

03.10.2022., 21:00

Ljubica Sekulić je diplomirala harfu i violu na FMU u Beogradu, a master studije viole je završila na Univerzitetu za pozorište i muziku u Geteborgu. Na koncertu će se predstaviti svirajući oba instrumenta, zajedno sa pijanistom Dragomirom Bratićem. Na programu su dela Vere Milanković, Haselmansa i Rote.

Program:
Vera Milanković
Muzička mapa Srbije za harfu
Oj, đevojko, jagnje mlado (Bjelo polje)
U bašti zumbul cveta (Niš)
Nedo, Nedo, bela Nedo (Prizren)

Alfons Haselmans
Mali valcer za harfu

Izvor, op. 44 za harfu

Vera Milanković
Nokturno za violu

Nino Rota
Sonata za violu i klavir br. 1 u Ce–duru
Allegro scorrevole
Andante sostenuto
Allegro scorrevole

Intermeco za violu i klavir

Biografije:
Harfistkinja i violistkinja Ljubica Sekulić (Beograd, 1982) je diplomirala harfu u klasi Ljiljane Nestorovske i violu u klasi Dejana Mlađenovića na FMU u Beogradu. Master studije viole je završila na Univerzitetu za pozorište i muziku u Geteborgu (Švedska), u klasi Bjorna Sjogrena. Dobitnik je nagrada i stipendija iz fondacija Anders Sandrews Stiftelse, Kungliga Musikaliska i Rotary International Student House.
Nekoliko domaćih i stranih kompozitora (Vera Milanković, Dragana Jovanović, Svetislav Božić i Rei Munakata) inspirisala je da komponuju za harfu solo ili različite vrste kamernih sastava. Nastupila je kao solista na harfi uz pratnju Sarajevske filharmonije na svečanom otvaranju festivala Baščaršijske noći (2012). Godine 2014. je održala celovečernji koncert kao harfistkinja na festivalu Modoars u Skoplju. Nastupala je na festivalu Erik Sati u Parizu, sa renomiranim solistima kao što su sopran Miomira Vitas i pijanista Konstantin Bogino. Kao harfistkinja je svirala sa Stokholskim akademskim orkestrom, a kao violistkinja je izvela Koncert za violu K. F. Celtera sa kamernim orkestrom Arte u gradu Trusa (Švedska). Kao violistkinja je nastupala i u Vašingtonu. Već nekoliko godina nastupa na koncertima koji se održavaju povodom dana žena u Stokolmu gde se svesrdno trudi da propagira stvaralaštvo srpskih kompozitorki.

Dragomir Bratić je diplomirao na Katedri za klavir i magistrirao na Katedri za kamernu muziku (klavirski duo) na FMU u Beogradu u klasama Ninoslava Živkovića i Zorice Ćetković. Usavršavao se na majstorskim kursevima Arba Valdme, Igora Laska, Pavela Nersesjana i Natalije Trul. Profesor je klavira u MŠ Davorin Jenko u Beogradu. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Bio je direktor Republičkog takmičenja učenika muzičkih i baletskih škola Srbije (2011–2020). Predsednik je klavirske sekcije Beograda. Održao je brojna predavanja i seminare širom Evrope.
Po originalnosti pristupa radu sa decom spada u red najtalentovanijih klavirskih pedagoga. Dobitnik je priznanja za pedagoški rad u zemlji i inostranstvu. Njegovi učenici su osvojili više stotina nagrada na takmičenjima u zemlji i u inostranstvu. Na poziv Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja učestvovao je u izradi novih planova nastave i učenja za osnovnu i srednju školu za glavni predmet klavir. Autor je udžbenika Muzička kultura za prvi razred osnovne škole u izdanju BIGZ-a. Član je žirija na međunarodnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Po izboru izdavačke kuće Klet je svrstan u Leksikonu 1000 najuspešnijih srpskih stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju. Intenzivno koncertira u klavirskom duu sa Marijom Gođevac sa kojom je osvojio prve nagrade na takmičenjima u Beču, Budimpešti i Moskvi. Zvanični je klavirski saradnik dečjeg hora RTS Kolibri.
Član je sektorskog veća za umetnost i humanističke nauke pri Agenciji za nacionalni okvir kvalifikacija.

Loading...