19. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“ – SVETLANA STOJANOVIĆ KUTLAČA

05.11.2022., 19:30

Svetlana Stojanović Kutlača, dr. um. i višegodišnja profesorka čembala u MŠ Josip Slavenski izvešće 18 sonata za čembalo solo italijanskog kompozitora Domenika Skarlatija u subotu, 5. novembra u 19.30 u Galeriji SANU.

Program:
Domeniko Skarlati (1685–1757)
Sonata u A–duru, K. 113 (Allegro)
Sonata u A–duru, K. 114 (Con spirito e presto)
Sonata u Ce–duru, K. 548 (Allegretto)
Sonata u ce–molu, K. 126
Sonata u ce–molu, K. 129 (Allegro)
Sonata u Ce–duru, K. 460 (Allegro)
Sonata u Ce–duru, K. 461 (Allegro)
Sonata u E–duru, K. 380 (Andante comodo)
Sonata u E–duru, K. 381 (Allegro)
Sonata u e–molu, K. 394 (Allegro)
Sonata u E–duru, K. 395 (Allegro)
Sonata u Ge–duru, K. 146
Sonata u ge–molu K. 450 (Allegrissimo)
Sonata u ge–molu K. 546 (Cantabile)
Sonata u Ge–duru, K. 547 (Allegro)
Sonata u Ef–duru, K. 107 (Allegro)
Sonata u ef–molu, K. 481 (Andante)
Sonata u ef–molu, K. 555 (Allegro)

Koncertni program biće izveden na flamanskom dvomanualnom čembalu graditelja Hubrehta Boma iz Amsterdama.

Biografija:
Svetlana Stojanović Kutlača (1957) je diplomirala na FMU u Beogradu na odsecima za klavir i čembalo kao i na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Magistrirala je 1993. godine sa temom Elementi španskog folklora u sonatama Domenika Skarlatija, i doktorirala 2013. godine na katedri za čembalo sa temom Pristup interpretaciji karakternih komada za čembalo francuskog baroknog kompozitora Fransoa Kuprena baziran na platonističkom konceptu univerzalne harmonije. Usavršavala se u u klasama profesora kao što su Henobeba Galbes (jednogodišnja specijalizacija, Kraljevski konzervatorijum Madrid), Iget Drajfus, Kristin Dakselhofer, Kolin Tilni i Pol Simonds.
Održala je 17 resitala u Engleskoj, Švajcarskoj i Španiji. U Srbiji i Crnoj Gori je nastupala u svim značajnim koncertnim salama. Resitale je održala na festivalima Ars vivendi clavicembalum (Bah: Francuska uvertira i 3 fantazije, Bah: Umetnost fuge, koncerti za 2, 3 i 4 čembala, Goldberg varijacije; Izvrsnost i snaga, Muzika kao eho univerzuma – dela francuske škole…), kao i na Festivalima rane muzike FERAM. Nastupala je u salama Skupštine grada, Galeriji SANU, Madlenijanumu, Artgetu, Velikoj sali i Galeriji Kolarčeve zadužbine, kao i na Mokranjčevim danima u Negotinu.
Snimila je 8 kompakt-diskova solističke muzike za čembalo (Bah, Skarlati, Kupren, Ramo, Difli, Forkre, Balbastr, Muzika elizabetanske epohe za klavikord ) i objavila 15 stručnih radova iz domena estetike i muzikologije. Sarađivala je sa orkestrima Beogradske filharmonije i RTSa. Predavala je čembalo na Odseku za ranu muziku MŠ Josip Slavenski od osnivanja 1994. do 2022.godine. Vodi ansambl Parnas od 2013. godine, u kome okuplja vokalne i instrumentalne soliste posvećene istorijskoj izvođačkoj praksi. Više informacija

Koncert posvećen stvaralaštvu J.S. Baha Svetlane Stojanović Kutlača na prošlogodišnjem festivalu:

 

Loading...