28. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA / 29.11.2022.

29.11.2022., 17:00

28. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA
25. novembar – 02. decembar 2022.
Dvorana Kulturnog centra


Cena ulaznice 400 dinara

UTORAK, 29. NOVEMBAR 2022.

 

17.00

POTEMKINISTI
Rumunija, 2022, 18’
Režija: Radu Jude
Uloge: Alexandru Dabija, Cristina Draghici…

Godine 1905. mornari vojnog broda “Potemkin” dobijaju politički azil u Rumuniji, kao čin prkosa Rusiji. Godine 2021. vajar Aleksandar Dabija želi da stvori umetničko delo inspirisano ovim događajem. “Potemkinisti” je komedija o istoriji, sećanju i bioskopu.

POSLEDNJA PROJEKCIJA
Kirgistan, Kazahstan, 2022, 30’
Režija: Darezhan Omirbayev
Uloge: Iliyas Shakirov, Dina Bekseitova, Adolf Artsishevski, Raushan Ismaganbetova, Aidyn Aidarbek

Umetnosti i život su dva sveta razdvojena nepremostivim ponorom. Gde ima života, nema umetnosti, i obrnuto. Mladi umetnici, ponekad od najranijih godina, moraju da naprave izbor. Ovaj film govori o nesigurnoj sudbini umetnika koji mora biti spreman da podnese težinu usamljenosti. Od te strašne i divne sudbine nijedan umetnik ne može pobeći.

 

 

19.00

SIGURNO MJESTO
Hrvatska, 2022, 102’
Režija: Juraj Lerotić
Uloge: Juraj Lerotić, Goran Marković, Snježana Sinovčić Šiškov…

Traumatičan događaj – pokušaj samoubistva – stvara razdor u svakodnevnom životu porodice. Njihovi životi se suštinski menjaju, kao da vode rat nevidljiv za sve ostale. Priča je zasnovana na istinitim događajima, što je naglašeno činjenicom da reditelj i scenarista glumi samog sebe.

Festivali: Lokarno (najbolja režija, najbolji glumac – Goran Marković, najbolji debitantski dugometražni film), Sarajevo (“Srce Sarajeva” za najbolji film, “Srce Sarajeva” za najboljeg glumca – Juraj Lerotić), Solun, Kotbus (Gran-pri)

 

21.00

Tako se završilo leto
Slovenija, Mađarska, Italija, 2022, 12’
Režija: Matjaž Ivanišin
Uloge: Aleš Jeseničnik, Kristina Olovec, Jernej Olovšek

Krajem leta na nebu se odvijaju pripreme za aeromiting, dok se muškarci i žene odmaraju kraj vode. Ipak, dolazak legendarnog akrobatskog pilota za njih neće biti događaj dana.

Stjuardesa-737
Grčka, 2022, 17’
Režija: Thanasis Neofotistos
Uloge: Lena Papaligoura, Konstantina Koutsonasiou

Vanina, tridesetdevetogodišnja stjuardesa radi na putničkom letu aviona “boing 737”. Muči je nedavno stavljena zubna proteza. Ono što zaista mora da uradi je da se suoči sa svojom oduvek odsutnom majkom, čije telo leži u tovarnom prostoru aviona.

U ramenima
Srbija, 2022, 18’
Režija: Tara Gajović
Uloge: Nikolija Micić, Milica Janevski, Danilo Milovanović, Jovan Jelisavčić, Sunčica Danojlić…

Majka i ćerka se vraćaju kući nakon porodične proslave u obližnjoj kafani. Usput sreću osobe iz svoje prošlosti. Na kraju večeri shvataju da i dalje ne znaju sve jedna o drugoj.

Banija
Hrvatska, Srbija, 2022, 17’
Režija: Nebojša Slijepčević
Uloge: Nebojša Borojević, Igor Hamer, Mladen Ptičar…

Sela na Baniji su uglavnom napuštena, zaboravljena i od ljudi i od vlasti. Retki poslednji stanovnici žive u ekstremnom siromaštvu, a život im dodatno otežavaju česti napadi divljih zveri. Film je zasnovan na istinitom događaju.

Loading...