Koncert će izvesti sopran Agota Vitkai Kučera i pijanistkinja Jelena Simonović Kovačević. Program koncerta obuhvata dela autora koji su na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, od njenog osnivanja zauzimali najistaknutije funkcije poput dekana i profesora kompozicije, ali je većina autora zapravo svoje karijere prožela različitim aspektima akademskog života, prošavši sve stupnjeve od studenata do afirmisanih velikana.
Tako se u programu nalaze dela Rudolfa Bručija, jednog od osnivača Akademije i njenog prvog dekana, zatim Ivana Kovača, još jednog dekana i profesora kompozicije, Dušana Radića, profesora kompozicije i autora koji je stekao svetsku slavu, sve do trenutno ili donedavno aktivnih profesora i nekadašnjih studenata kao što su Miroslav Štatkić, Zoran Mulić, Svetozar Kovačević, Slavko Šuklar i Stevan Divjaković.
Projekat Muzički mozaik je podražao Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost i Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada.

Program:
Rudolf Bruči
Izlet do vrha T’aj-P’ing
iz ciklusa Vidik iza zatvorenih očiju

Večernja pesma

Ivan Kovač
Dve pesme iz zbirke Čudesno zvono (Čudesni dzvon)
Čudesno zvono (Čudesni dzvon)
Mačor (Kandur)

Dušan Radić
Tri pesme za sopran i klavir op. 2, br. 2
Jadna draga
Sunce sja
Devojka na studencu

Slavko Šuklar
U belom snegu bela (V belon snegi bela)

Miroslav Štatkić
Moja te reč dotakla

Zoran Mulić
Svezah kolevku (Panglem kuna)

Svetozar Saša Kovačević
Peščani sat

Da li znaš?

Stevan Divjaković
Elegija

Ni Bogova ni molitava

Agota Vitkai Kučera i Jelena Simonović Kovačević su autorke brojnih umetničkih projekata. Među njima se izdvaja multimedijalni projekat Ars e femmina, koji je izveden kao zvanični deo programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022 u okviru programskog luka Heroine. Ostali značajni autorski projekti ovih umetnica su: Betovenu u čast – 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, Pisma Evropi, Mariji Trandafil u čast, Vojvodina se peva i Mikrokosmos Vojvodine. Ovi projekti su podržani od strane najuglednijih institucija Republike Srbije.

Biografije:
dr i dr um. Agota Vitkai Kučera, redovni je profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Diplomirala je na dva odseka Akademije umetnosti u Novom Sadu: Odseku za opštu muzičku pedagogiju i Odseku za solo pevanje u klasi prof. mr Vere Kovač Vitkai (1997, 1998). Magistarske studije je završila na istoj akademiji 2002. godine u istoj klasi, a zvanje Mastera muzičkih umetnosti stekla je 2010. godine. Titulu doktora nauka stiče 2013. godine na Interdisciplinarnim i mutidisciplinarnim studijama i istraživanjima u okviru Univerziteta u Novom Sadu (ACIMSI), a titulu doktora dramskih i audiovizuelnih umetnosti 2018. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Bavi se pedagoškim radom, koncertnim i operskim pevanjem, aktivno izlaže na kongresima i konferencijama, voditelj je stručnih seminara, bavi se glasovnim obrazovanjem elitnih vokalnih profesionalaca, član je brojnih strukovnih i drugih organizacija. Autor je više stručnih i naučnih radova kao i dve knjige – Karakteristike glasa i metodički pristupi razvoju glasa u funkciji profesionalnih aktivnosti i Moć glasa. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja.

mr Jelena Simonović Kovačević je diplomirala 1998. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Odseku za klavir u klasi prof. Kemala Gekića. Magistrirala je na Sirakuškom univerzitetu (Sirakuza, Njujork, SAD), Odsek za klavir u klasi prof. Vei-Ji Janga. Nakon toga upisuje magistarske studije iz klavirske pedagogije na Mizuri univerzitetu (Kolumbija, Mizuri, SAD). Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom prof. Kemala Gekića. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod međunarodno priznatih umetnika. Dobitnica je nagrade Ajrin Kruker za postignute vrhunske rezultate u pijanističkom izvođenju, kao i nagrada na takmičenjima u Jugoslaviji, Italiji i SAD-u. Radila je u MŠ Isidor Bajić u Novom Sadu kao profesor klavira, a od 2014. radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Katedri za klavirski praktikum i od 2018. postaje i šef katedre. Postaje prvi docent u istoriji Akademije umetnosti za predmet Uporedni klavir 2020. godine. Učestvovala je na pijanističko-pedagoškim konferencijama u Orlandu, Ostinu i u Novom Sadu. Njena umetnička karijera obuhvata brojne solističke i kamerne nastupe u SAD, Belgiji, Češkoj Republici, Italiji, Sloveniji i Srbiji. Prvi je profesor u Novom Sadu koji drži majstorske kurseve odraslim polaznicima klavira. Njen rad o podučavanju odraslih početnika je izdat u Velikoj Britaniji u časopisu Piano Journal (EPTA, UK). Članica je žirija na međunarodnim takmičenjima u disciplinama klavir i uporedni klavir (Ukrajina, Poljska, Makedonija, Rumunija, Argentina i Srbija), kao i televizijskog šou programa Virtuozi V4+ Sviramo istim jezikom u produkciji Mađarske nacionalne televizije i RTS Ostvarila je trajne snimke za RTS i Radio Televiziju Vojvodine.

 

Loading...