Čto delatь? / Chto Delat? / „ARHIVA KANARINACA” u DKC-u

20.12.2022., 12:00-20:00

Utorak, 20. decembar 2022. u 18 sati
Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6

Pozivamo vas na projekciju poslednjeg snimljenog filma umetničke grupe Čto delatь? / Chto Delat? – Canary Archive (Arhiva kanarinaca), 2022, 58 min i razgovor nakon projekcije sa dva člana grupe – Olgom Egorovom i Dmitrijem Vilenskim
Razgovor će voditi Jelena Vesić, istoričarka umetnosti

Ulaz slobodan
Razgovor na engleskom
Originalni jezik u filmu je ruski, titl na engleskom

 

————

Canary Archive (Arhiva kanarinaca), 2022
Film, 58 min

Film je inspirisan pričom koja kaže da su se nekada kanarinci koristili u rudnicima uglja kao „živi alarmi“, koji je trebalo da upozore na povećanu koncentraciju ugljen-monoksida. Ova priča je iskorišćena kao metafora koja opisuje paradigmu našeg antropocentričnog odnosa sa svetom, prekinute veze između ljudi i planete i ključne potrebe za čulnom percepcijom koja bi mogla da nas upozori na ratove i druge katastrofe.

Arhiva kanarinaca je nastajala tokom februara i marta 2022. godine, kada se ponovo, doduše virtuelno, okupilo svih devet aktuelnih članova grupe Chto Delat?. Naime, u danima neposredno pre i posle ekspanzije ruskog rata protiv Ukrajine, članovi grupe sa različitih lokacija, iz intimnih prostora u kojima žive, govore o sebi, svojim (noćnim) snovima, o katastrofi, o ratu, o poeziji, o tome kako su dospeli tamo gde se trenutno nalaze. Između svake sekvence u kojoj članovi grupe govore, pojavljuje se slika lifta, koji se sve dublje i dublje spušta u okno, u jamu.
U filmu govore: filozofi Artemi Magun (Artemy Magun), Aleksej Penzin (Alexei Penzin), Oksana Timofejeva (Oxana Timofeeva),koreografkinja Nina Gasteva (Nina Gasteva), pesnik Aleksandar Skidan (Alexander Skidan), umetnici Olga Egorova (Olga Egorova), Nikolaj Oleljikov (Nikolay Oleynikov) i Dmitri Vilenski (Dmitry Vilenksy).

 

  • Kolektiv Čto delatь? / Chto Delat? (Šta da se radi?) osnovan je 2003. godine u Petrogradu i uključuje umetnike, kritičare, filozofe i pisce iz Petrograda i Moskve. Nastao je iz potrebe spajanja politike teorije, umetnosti i aktivizma. Više informacija na www.chtodelat.org
Loading...