Dejan Kaludjerović • Ne znam tu reč… još uvek

09.12.2022-14.01.2023, 12:00-20:00

Likovna galerija, Kulturni centar Beograda
otvaranje: petak, 9. decembar, u 19 sati
9. 12. 2022 – 14. 1. 2023.

Petak, 16. decembar u 18.00
Kroz izložbu u Likovnoj galeriji vodi Vladimir Bjeličić, autor teksta u katalogu

I Don’t Know That Word… Yet [Ne znam tu reč… još uvek]
Dejan Kaludjerović

Tokom poslednje decenije, Dejan Kaludjerović radi na istraživačkom projektu Konverzacije izvedenom kroz kolaboraciju sa decom uzrasta od sedam do deset godina iz osam svetskih gradova. Do sada je ovaj projekat imao više iteracija i podrazumevao je različite medije (video/audio instalaciju, objekat, fotografiju, site-specific).

Poslednje izdanje Konverzacija svoje uporište ima u opera-performansu Conversations: I don’t know that word… yet (Konverzacije: Ja ne znam tu reč… još uvek) izvedenom 2021. godine u Gracu u okviru uglednog festivala Štajerska jesen (Steirischer Herbst) kroz kompleksnu kolaboraciju sa kompozitorkom Marijom Balubdžić, dramaturškinjom Tanjom Šljivar, rediteljem Bojanom Đorđevim i performerima Zojom Borovčanin, Lizom Kristeli, Krištofom Gerhardusom i Sebastijanom Hitijem.

Ovom prilikom, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, umetnik će predstaviti novi rad – I Don’t Know That Word… Yet (2022), petokanalnu ambijentalnu audio-video instalaciju baziranu na izgradnji dijaloga između zvuka, digitalno generisane slike i fizičkog prisustva posmatrača. Jukstapozicijom dva plana, promenljive pozadine sačinjene od kadrova koje je umetnik snimio specijalno za ovaj rad, i niza od četiri ekrana sa pojedinačnim projekcijama performera stvara se imerzivan ambijent.

Postavka u galerijskom prostoru može se posmatrati i kao kulisa u okviru koje se uz pomoć glasova dece otelovljenih kroz likove performera i pojedinih objekata poput rekvizita iznova gradi jedinstven efemerni poredak kroz interakciju publike sa zatečenim prizorom.

Dejan Kaludjerović
I Don’t Know That Word… Yet [Ne znam tu reč… još uvek] (2022)
petokanalni HD video, petokanalna zvučna instalacija, drvo, akrilna boja, 53 min 3 s

*video se bazira na operi Conversations: I Don’t Know That Word… Yet [Konverzacije: Ne znam tu reč… još uvek] (2021) i napravljen je u saradnji sa Marijom Balubdžić, Bojanom Đorđev i Tanjom Šljivar, po narudžbini festivala steirischer herbst ‘21

Izvođači: Zoja Borovčanin, Liza Kristeli, Kristof Gerhardus, Sebastijan Hiti
Koncepcija i vizuelna kreacija: Dejan Kaludjerović
Režija: Dejan Kaludjerović
Montaža: Dejan Kaludjerović, Flavia Mudesto
Muzika: Marija Balubdžić
Libreto: Tanja Šjivar, prema scenariju Dejana Kaludjerovića, nastalom iz njegovih intervjua sa decom iz Bakua, Beograda, Graca, Jerusalima, Ljubljane, Teherana, Beča i Vladikavkaza, korišćenima u radu Conversations koji se izvodi od 2013. godine
Kostimi:Vesna Kracanović
Zvuk: Studiji Audiotope (Andreas Kapfer i Stefan Konighofer)

Uz ljubaznu podršku Austrijskog kulturnog foruma Beograd, Savezne kancelarije Austrije i Grada Beča
Grada Beograda i Ministartva kulture i informisanja Republike Srbije

Dejan Kaludjerović (1972, Beograd, Srbija) diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a specijalističke studije završio je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beču. Godine 2010. austrijska vlada dodelila mu je počasno državljanstvo za zaslužne umetnike/građane. Godine 2017. Kaludjerović je bio jedan od osnivača organizacije za umetnost i kulturu Verein K. sa sedištem u Beču.
Kroz svoj rad, Kaludjerović najčešće propituje odgovornost i manipulaciju, kao i način na koji masovni mediji, edukativni sistemi ili porodični konteksti utiču na društvo. Fokus njegovog rada često je istraživanje dominantne centralne slike Zapadnog društva, koje je opsednuto nasiljem, kao i strukture i mehanizmi kapitalizma. Njegovi radovi deo su mnogih privatnih i javnih kolekcija; izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Evropi, Americi, Australiji i Aziji. Živi i radi u Beogradu i Beču. Više informacija na dejankaludjerovic.net

Odavde možete da preuzmete prateće tekstove o radu Dejana Kaludjerovića:

Loading...