ФЕСТИВАЛ ИРАНСКОГ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА / 25.12.2022

25.12.2022., 18:00

ФЕСТИВАЛ ИРАНСКОГ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА
Дворана Културног центра
23. – 25. ДЕЦЕМБАР 2022


Улаз бесплатан

НЕДЕЉА, 25. ДЕЦЕМБАР

 

⇒   18.00

БРАЧНИ ПРОЈЕКАТ
Иран, 2020, 79’
Режија: Атије Атарзаде Фирузабад, Хeсам Еслами

Управник једне психијатријске клинике у Техерану жели да за своје пацијенте обезбеди могућност брака, како би задовољили своје емоционалне и сексуалне потребе. И сад би требало да једна комисија окупи прве парове. Али ко кога воли? И да ли односи које су предложили лекари иду добрим смером? Шта њихове породице мисле о томе? А шта је са оним пацијентима који нису одабрани?

Овом табу-темом за многа друштва Брачни Пројекат се бави са пуно емпатије. Филм поставља питања о родној политици у Ирану кад се тиче особа са инвалидитетом, о психијатријској етици и о потрази за љубављу.

 

⇒   20:00

МАШТИ ЕСМАИЛ
Иран, 2014, 60’
Режија: Махди Заманпур Кијасари

Већину времена Машти Есмаил проводи на свом пољопривредном имању, три сата хода од његове куће, где узгаја пиринач. Уз моћну ведрину и самосталност, упркос слепилу, он је у овом нежном портрету представљен као спокојан и мудар човек са невероватним смислом за хумор. Елегантна почаст извесној предиспозицији за срећу.

ЗЕМНАКО
Иран, 2016, 70’
Режија: Мехди Горбанпур

Земнако је младић који сазнаје да је након хемијског бомбардовања у Ираку 1988. године од стране Садама Хусеина, као беба од 40 дана морао да буде одвојен од мајке, био доведен у Иран и усвојен од стране једне Иранке. Али она као самохрана мајка није могла да добије иранску личну карту за њега. Када његова мајка-хранитељка умре, он одлучи да оде у Курдистан у Ираку, да тамо пронађе своје рођаке.

 

Loading...