FESTIVAL IRANSKOG DOKUMENTARNOG FILMA / 25.12.2022

25.12.2022., 18:00

FESTIVAL IRANSKOG DOKUMENTARNOG FILMA
Dvorana Kulturnog centra
23. – 25. DECEMBAR 2022


Ulaz besplatan

NEDELJA, 25. DECEMBAR

 

⇒   18.00

BRAČNI PROJEKAT
Iran, 2020, 79’
Režija: Atije Atarzade Firuzabad, Hesam Eslami

Upravnik jedne psihijatrijske klinike u Teheranu želi da za svoje pacijente obezbedi mogućnost braka, kako bi zadovoljili svoje emocionalne i seksualne potrebe. I sad bi trebalo da jedna komisija okupi prve parove. Ali ko koga voli? I da li odnosi koje su predložili lekari idu dobrim smerom? Šta njihove porodice misle o tome? A šta je sa onim pacijentima koji nisu odabrani?

Ovom tabu-temom za mnoga društva Bračni Projekat se bavi sa puno empatije. Film postavlja pitanja o rodnoj politici u Iranu kad se tiče osoba sa invaliditetom, o psihijatrijskoj etici i o potrazi za ljubavlju.

 

⇒   20:00

MAŠTI ESMAIL
Iran, 2014, 60’
Režija: Mahdi Zamanpur Kijasari

Većinu vremena Mašti Esmail provodi na svom poljoprivrednom imanju, tri sata hoda od njegove kuće, gde uzgaja pirinač. Uz moćnu vedrinu i samostalnost, uprkos slepilu, on je u ovom nežnom portretu predstavljen kao spokojan i mudar čovek sa neverovatnim smislom za humor. Elegantna počast izvesnoj predispoziciji za sreću.

ZEMNAKO
Iran, 2016, 70’
Režija: Mehdi Gorbanpur

Zemnako je mladić koji saznaje da je nakon hemijskog bombardovanja u Iraku 1988. godine od strane Sadama Huseina, kao beba od 40 dana morao da bude odvojen od majke, bio doveden u Iran i usvojen od strane jedne Iranke. Ali ona kao samohrana majka nije mogla da dobije iransku ličnu kartu za njega. Kada njegova majka-hraniteljka umre, on odluči da ode u Kurdistan u Iraku, da tamo pronađe svoje rođake.

 

Loading...