FESTIVAL “ODRAZ STRAVE” / 16. – 17.12.2022.

17.12.2022., 19:00

FESTIVAL “ODRAZ STRAVE”
16. i 17. decembar 2022.
Dvorana Kulturnog centra


Ulaz slobodan

 

VIŠE OD POLA VEKA OD PRVOG SRPSKOG HOROR FILMA

Iako se dugo verovalo da je film Leptirica (1973) reditelja Đorđa Kadijevića prvi horor film u našoj kinematografiji, sada možemo da istaknemo da ta titula pripada ranijem, nepravedno zaboravljenom, Kadijevićevom filmu – Darovima moje rođake Marije iz 1969. godine, sa Nedom Spasojević i Slobodanom Cicom Perovićem u glavnim ulogama. Film je zamalo bio zabranjen, emitovan tek aprila 1970 i potom prepušten zaboravu. Baziran je na pripoveci Momčila Nastasijevića i predstavlja autentičan izraz u domenu psihološkog horora i folklorne fantastike.

Darovi moje rođake Marije su ne samo prvi srpski nego i jugoslovenski film koji nedvosmisleno pripada žanru horora, ali istovremeno i prvo televizijsko ostvarenje snimljeno filmskom tehnikom u Jugoslaviji. Festival “Odraz strave” na ovaj način obeležava trostruki jubilej.

Prvog dana festivala, publika će zato imati priliku da vidi Darove moje rođake Marije prvi put na bioskopskom platnu. Nakon toga sledi tribina sa autorom Đorđem Kadijevićem koji će podeliti svoje turbulentno iskustvo na stvaranju prvog srpskog horor filma.

Drugog dana festivala sledi projekcija možda najkultnijeg Kadijevićevog filma Leptirica, nakon čega sledi tribina “Premotavanje unazad – izvorišta srpskog horor filma”. O ovoj temi pričaće: Dejan Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar, esejista; Mladen Milosavljević, etnolog, pisac i reditelj; i Jovan Ristić, novinar, pisac, publicista.

Festival “Odraz strave”, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda, organizuje klub SKAZ. Ulaz je slobodan.

 

Subota, 17.12.2022.

⇒  19.00
Projekcija filma LEPTIRICA (1973, 63’)
Režija: Đorđe Kadijević
Uloge: Mirjana Nikolić, Petar Božović, Slobodan Cica Perović…

Mladić želi da se oženi ćerkom zemljoposednika koji se protivi braku. Da bi se dokazao, mladić postaje vodeničar u obližnjoj vodenici koju je zaposeo vampir.

⇒  20.10
Tribina “Premotavanje unazad – izvorišta srpskog horor filma”, učesnici: Dejan Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar, esejista; Mladen Milosavljević, etnolog, pisac i reditelj; Jovan Ristić, novinar, pisac, publicista. Moderator: Mihajlo Vitezović

Loading...