Jovana Dimitrijević • Leskovački gotik. Rajski vrt

26.01.2023-05.03.2023, 12:00-20:00

Galerija Artget, Trg Republike 5/1
Otvaranje: četvrtak, 26. januar, u 19 sati
26. 1 – 5. 3. 2023.

 

Leskovački gotik. Rajski vrt
Samostalna izložba Jovane Dimitrijević

Srđan Veljović, umetnički direktor za 2023. godinu

 

◆ Na otvaranju: predstavljanje programa Galerije Artget za 2023. godinu i vođenje kroz izložbu i razgovor sa Srđanom Veljovićem i Jovanom Dimitrijević

◆ Prateći program:
Subota, 25. februar • 13.00
Kroz izložbu vode Jovana Dimitrijević, umetnica i Srđan Veljović, umetnički direktor Artgeta za 2023. godinu

 

Razbarušen i razigran dokumentarizam Jovane Dimitrijević, aktivno se odnoseći prema sredini u kojoj deluje, generiše izrazito subjektivnu percepciju. Duboko utkan u tkivo zajednice i mesta koje koristi kao pogon i polje sopstvene imaginacije, blagonaklono i sa ljubavlju nudi sliku, koja je ujedno i kritička, zalažući se za vrednosti iza kojih stoji: estetsko kao aktivističko.

„Moj rad se oslanja na klasične umetničke kanone koji se nastavljaju kroz velike umetničke epohe od klasične grčke umetnosti, preko renesanse do klasičnog Holivuda. To je prikaz rajskog vrta u čijem centru je čovek.”

„Inspiracija za moju fotografiju, po boji, kompoziciji, temama i tretmanu tih tema su svakako gotska i renesansna umetnost. Ne trudim se da rekreiram doslovno kostime iz tog vremena ili da radim fotografske verzije velikih slikarskih dela, ali se trudim da u fotografijama očuvam likovne vrednosti koje su za mene jedino bitne, a danas su skrajnute u savremenoj umetnosti. Preferiram film jer po intenzitetu boja i bogatstvu nijansi može da parira živim bojama ili da proizvede sfumato kao na slikama velikih majstora.”

 

Jovana Dimitrijević, osnivačica je Harlequeen studija, alterantivnog izložbenog prostora za mlade i neafirmisane umetnike u Leskovcu u okviru organizacije Girls Can Do Horror. Osnivačica je Udruženja građana za horor i fantaziju Girls Can Do Horror. Od 2017. godine kao fotografkinja redovno izlaže na fotografskoj platformi Photo Vogue prestižnog magazina Vogue Italia. Prema SKC arhivi, spada u jedinstvenu kategoriju umetnika sa ovih prostora koji su se bavili carnal art-om, telesnim modifikacijama i bolnim body art-om. Član je aero-kluba „Saša Mitrović“ Leskovac. Izbor izložbi: Elisa u zemlji čuda, Harlequeen Studio, Leskovac, 2021.; Women in Horror Month, Magacin, Beograd, 2013.; Free Art Celebration, Posdam, 2010.; Trijenale proširenih medija, paviljon „Cvijeta Zuzorić”, 2010.; Art Firma, samostalna izložba, SKC Beograd, 2008.; Perform Timeline, SKC Beograd, 2008.; Organic, javni prostor, Leskovac, 2007.; Moj uspešan proizvod protiv diskriminacije, Resurs centar Leskovac, 2005.; Javna tajna, REX, Beograd, 2003.; Javna tajna, Resurs centar Leskovac, 2003.

Loading...