KRITIČARI SU IZABRALI 2023: Od/Do UŽIVANJA

26.01.2023-05.03.2023, 12:00-20:00

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
Otvaranje: četvrtak, 26. januar, u 19 sati
26. 1 – 5. 3. 2023.

KRITIČARI SU IZABRALI 2023: Od/Do UŽIVANJA
Kustoskinja: Maja Stanković

Umetnici i umetnice: VKS (Vokalno-kustoski sindrom), Dragana Žarevac, Neša Paripović, Milija Pavićević, Emilija Terzić, Predrag Terzić, Jovan Čekić, Zorica Čolić

 

Performans VKS (Vokalno-kustoski sindrom) na otvaranju:
19.30 – „Zone komfora (Dve glave u tri čina)”, trajanje 15 min.

Prateći programi:
Petak, 3. februar, u 19 sati
Kroz izložbu vode Maja Stanković, autorka izložbe i umetnici Dragana Žarevac, Zorica Čolić i Jovan Čekić.

Petak, 24. februar, u 19 sati
Kroz izložbu vode Maja Stanković, autorka izložbe i umetnici VKS, Predrag Terzić i Emilija Terzić

 

Izložbeni katalog možete preuzeti odavde: KATALOG

 

U ciklusu Kritičari su izabrali – tradicionalnoj izložbi koja se kao recepcija kritičara savremene vizuelne umetnosti u Likovnoj galeriji kontinuirano organizuje od 1967. godine – Maja Stanković, istoričarka umetnosti i dobitnica Nagrade Lazar Trifunović za 2018. godinu, priredila je aktuelnu izložbu Od/Do UŽIVANJA za 2023.

Šta je danas uživanje? Kakva je njegova veza sa kapitalističkim formacijama moći, proizvodnjom i razmenom dobara? Gde je uživanje u svetu algoritamski produkovanih potreba, generisanih želja i klišeiziranih načina za njihovo zadovoljenje? Da li je uživanje hemijska reakcija, komunikacija u mozgu koja se odvija između dva ili više transmitera sa ili bez dodatnih stimulansa? Da li je uživanje relikt prošlosti, recidiv prosvetiteljskih i humanističkih vrednosti i uverenja koji su, danas, u posthumanoj i postprodukovanoj stvarnosti, izlišni? Da li je banalno, glupo i suvišno govoriti o uživanju u svetu u kojem je profit jedina vrednost koja se ne dovodi u pitanje? Da li je uživanje odvojeno od mišljenja ili je uslov za pokretanje mišljenja? Ili je uživanje pokretačka snaga za oslobađanje od zatečenog frejminga i kreativni potencijal koji se jedini može suprotstaviti retrogradnim narativima, destruktivnim silama i neoliberalnom ludilu? „Postoji li drugo ‘uživanje’ osim moćnog, dominantnog, erektilnog?” (Malabu) Ili je uživanje – uživanje u dominaciji? Da li je moguće govoriti o uživanju izvan dominacije? Ili je samo uživanje moć? (iz teksta u katalogu izložbe)

Prateći tekst Maje Stanković pročitajte ovde.

Biografije umetnika preuzmiite odavde.

 

Maja Stanković je redovna profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije, na Departmanu za digitalne umetnosti. Specifično polje interesovanja: savremena umetnost, teorija i digitalna humanistika. Objavila je knjigu Fluidni kontekst. Kontekstualne prakse u savremenoj umetnosti (2015) i Umrežena slika (2022).

 

* Slika: Milija Pavićević

Kadar iz rada Dragane Žarevac

Deo rada Jovana Čekića

 

 

 

Loading...