КРИТИЧАРИ СУ ИЗАБРАЛИ 2023: Од/До УЖИВАЊА

26.01.2023-05.03.2023, 12:00-20:00

Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
Oтварање: четвртак, 26. јануар, у 19 сати
26. 1 – 5. 3. 2023.

КРИТИЧАРИ СУ ИЗАБРАЛИ 2023: Од/До УЖИВАЊА
Кустоскиња: Маја Станковић

Уметници и уметнице: ВКС (Вокално-кустоски синдром), Драгана Жаревац, Неша Париповић, Милија Павићевић, Емилија Терзић, Предраг Терзић, Јован Чекић, Зорица Чолић

 

Перформанс ВКС (Вокално-кустоски синдром) на отварању:
19.30 – „Зоне комфора (Две главе у три чина)”, трајање 15 мин.

Пратећи програми:
Петак, 3. фебруар, у 19 сати
Кроз изложбу воде Маја Станковић, ауторка изложбе и уметници Драгана Жаревац, Зорица Чолић и Јован Чекић.

Петак, 24. фебруар, у 19 сати
Кроз изложбу воде Маја Станковић, ауторка изложбе и уметници ВКС, Предраг Терзић и Емилија Терзић

 

Изложбени каталог можете преузети одавде: КАТАЛОГ

 

У циклусу Критичари су изабрали – традиционалној изложби која се као рецепција критичара савремене визуелне уметности у Ликовној галерији континуирано организује од 1967. године – Маја Станковић, историчарка уметности и добитница Награде Лазар Трифуновић за 2018. годину, приредила је актуелну изложбу Од/До УЖИВАЊА за 2023.

Шта је данас уживање? Каква је његова веза са капиталистичким формацијама моћи, производњом и разменом добара? Где је уживање у свету алгоритамски продукованих потреба, генерисаних жеља и клишеизираних начина за њихово задовољење? Да ли је уживање хемијска реакција, комуникација у мозгу која се одвија између два или више трансмитера са или без додатних стимуланса? Да ли је уживање реликт прошлости, рецидив просветитељских и хуманистичких вредности и уверења који су, данас, у постхуманој и постпродукованој стварности, излишни? Да ли је банално, глупо и сувишно говорити о уживању у свету у којем је профит једина вредност која се не доводи у питање? Да ли је уживање одвојено од мишљења или је услов за покретање мишљења? Или је уживање покретачка снага за ослобађање од затеченог фрејминга и креативни потенцијал који се једини може супротставити ретроградним наративима, деструктивним силама и неолибералном лудилу? „Постоји ли друго ‘уживање’ осим моћног, доминантног, еректилног?” (Малабу) Или је уживање – уживање у доминацији? Да ли је могуће говорити о уживању изван доминације? Или је само уживање моћ? (из текста у каталогу изложбе)

Пратећи текст Маје Станковић прочитајте овде.

Биографије уметника преузмиите одавде.

 

Маја Станковић је редовна професорка на Факултету за медије и комуникације, на Департману за дигиталне уметности. Специфично поље интересовања: савремена уметност, теорија и дигитална хуманистика. Објавила је књигу Флуидни контекст. Контекстуалне праксе у савременој уметности (2015) и Умрежена слика (2022).

 

* Слика: Милија Павићевић

Кадар из рада Драгане Жаревац

Део рада Јована Чекића

 

 

 

Loading...