NOVOGODIŠNJI PROGRAM NAJGLEDANIJIH FILMOVA U DKC BEOGRADA / 01. – 02.01.2023.

01.01.2023-02.01.2023, 18:00

NOVOGODIŠNJI PROGRAM NAJGLEDANIJIH FILMOVA U DVORANI KULTURNOG CENTRA BEOGRADA
Dvorana Kulturnog centra
01 – 10. januar 2023. godine


Cena ulaznice 300 dinara

1. i 2. januar

⇒  18:00
STRAHINJA BANOVIĆ
Srbija, Francuska, Luksemburg, Bugarska, Litvanija, 2021, 92’
Režija: Stefan Arsenijević
Uloge: Ibrahim Koma, Nancy Mensah-Offei, Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić…

Na početku migranstske krize Strahinja i njegova žena Ababu, oboje stari 28 godina, napustili su Ganu. Uspeli su da stignu do Nemačke, ali su ih odande deportovali nazad u Beograd. Srbija možda nije Nemačka, ali Strahinja daje sve od sebe da započne novi život. Vredno radi da dobije azil, trenira fudbal za lokalni klub i volontira za Crveni krst. Proces je dugotrajan, i Ababu, strastvenu ženu koja želi da postane glumica u Londonu, njihov život ne ispunjava. Jedne noći stiže nova grupa Sirijaca, na putu u Zapadnu Evropu.

Festivali/Nagrade: Karlove Vari – Gran pri “Kristalni globus” za najbolji film, nagrada za najboljeg glumca (Ibrahim Koma), Specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije Jelenu Stanković, nagrada Ekumenskog žirija, nagrada žirija mreže Evropskih prikazivača Europa Cinemas Labes;

 

 

⇒  20.00
TROUGAO TUGE
Švedska, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Turska, Grčka, 2022, 150’
Režija: Ruben Östlund
Uloge: Thobias Thorwid, Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean…

Film je smešten u svet visoke mode, u kojem srećemo par manekena koji se nalazi na raskrsnici svojih karijera. Oni su pozvani na luksuzno krstarenje kao instagram influenseri kako bi dodatno doprineli glamuru neobičnog i, pre svega, prebogatog društva koje se našlo na jahti. Kada jahta potone, nasukani su na pustom ostrvu s grupom milijardera i čistačicom. U borbi za preživljavanje i opstanak na ostrvu, stare društvene hijerarhije se raspadaju i preokreću.

* Film TROUGAO TUGE dobitnik je prestižne “Zlatne palme” na ovogodišnjem festivalu u Kanu 2022.

Loading...