Измештајуће слике

10.02.2023-12.02.2023, 17:26

Измештајуће слике / Shifting Pictures

4 редитеља, 4 европске земље, 29 филмских приказивања

 

Измештајуће слике је путујући филмски фестивал са избором филмова европске кинематографије који се дотичу савремених друштвених питања. Четири редитеља и њихови филмови путоваће у Чешку, Србију, Румунију и Холандију да представе богату филмску понуду својих земаља и користе ове измештајуће слике као одраз унутрашњих претњи са којима се суочавамо на нашем континенту, као што су успон деснице, популизам и изазови око идентитета и стигматизације. Србију ће на овом фестивалу представљати редитељка Марта Попивода.

У Београду ће уз саму Марту Попиводу гостовати и редитељи Валентин Урзићану из Румуније и  Адам Коломан Рибански из Чешке. Након пројекција својих филмова редитељи ће бити доступни за разговор са публиком (Q&А). Последњег дана фестивала ће након пројекције Мартиног филма „Пејзажи отпора“ 12. фебруара од 19.00, свих троје редитеља учествовати у разговору на тему „Пејзажи отпора: Како данас промишљамо и делујемо антифашистички”, коју ће водити социолошкиња Ирена Пејић. Разговор ће бити на енглеском језику и биће уживо преношен у три државе у осталим партнерским биоскопима – Кино Пилоту, Ћинема Музеул Таранулуј и Де Бали. Посетиоци у другим земљама ће такође имати прилику да постављају питања.

Координатор пројекта Измештајуће слике/Shifting Pictures је мултифункционална институција културе Де Бали (De Balie) из Холандије/Амстердама, а партнери су Кино Пилоту из Чешке / Праг, Ћинема Музеул Таранулуј из Румуније/Букурешт и Културни центар Београда. Измештајуће слике су конципиране као размена квалитетних филмова мање препознатих аутора који су имали запажен успех на фестивалима, али нису успели да дођу до дистрибуције у партнерским земљама. Пројекат је суфинансиран средствима са конкурса Collaborate to Innovate, фонда који је паневропска мрежа биоскопа Europa Cinemas успоставила са циљем да подстакне сарадњу између биоскопа чланова.

▶︎ Сви филмови биће емитовани са титловима на српском и енглеском.

 

Програм у Дворани Културног центра:

Петак, 10. фебруар
16.30 Silence of the Tides – Pieter-Rim de Kroon (NL, 102’)
18.30 Blue Moon – Alina Grigore (RO, 85’)
20.30 Close Enough – Valentin Urziceanu (RO, 78’) + разговор са редитељем (на енглеском)

Субота, 11. фебруар
17.00 With Knife – Sam de Jong (NL, 78’)
19.00 Somewhere Over the Chemtrails – Adam Koloman Rybanský (CZ, 85’) + разговор са редитељем (на енглеском)

Недеља, 12. фебруар
17.00 Brotherhood – Francesco Montagner (CZ, 97’)
19.00 Landscapes of Resistance (Pejzaži otpora) – Marta Popivoda (SRB, 95’)
20.30 финална дебата са учешћем Валентина Урзићануа из Румуније, Адама Коломана Рибанског из Чешке, Марте Попиводе из Србије, а дебату на тему ”Landscapes of Resistance: How we think and do antifascism today” водиће Ирена Пејић.

Финална дебата биће уживо емитована путем платформе Youtube, канала Културног центра Београда – ВЕЗА

 

Више детаља: www.shiftingpictures.eu

Loading...