Izmeštajuće slike

10.02.2023-12.02.2023, 17:26

Izmeštajuće slike / Shifting Pictures

4 reditelja, 4 evropske zemlje, 29 filmskih prikazivanja

 

Izmeštajuće slike je putujući filmski festival sa izborom filmova evropske kinematografije koji se dotiču savremenih društvenih pitanja. Četiri reditelja i njihovi filmovi putovaće u Češku, Srbiju, Rumuniju i Holandiju da predstave bogatu filmsku ponudu svojih zemalja i koriste ove izmeštajuće slike kao odraz unutrašnjih pretnji sa kojima se suočavamo na našem kontinentu, kao što su uspon desnice, populizam i izazovi oko identiteta i stigmatizacije. Srbiju će na ovom festivalu predstavljati rediteljka Marta Popivoda.

U Beogradu će uz samu Martu Popivodu gostovati i reditelji Valentin Urzićanu iz Rumunije i  Adam Koloman Ribanski iz Češke. Nakon projekcija svojih filmova reditelji će biti dostupni za razgovor sa publikom (Q&A). Poslednjeg dana festivala će nakon projekcije Martinog filma „Pejzaži otpora“ 12. februara od 19.00, svih troje reditelja učestvovati u razgovoru na temu „Pejzaži otpora: Kako danas promišljamo i delujemo antifašistički”, koju će voditi sociološkinja Irena Pejić. Razgovor će biti na engleskom jeziku i biće uživo prenošen u tri države u ostalim partnerskim bioskopima – Kino Pilotu, Ćinema Muzeul Taranuluj i De Bali. Posetioci u drugim zemljama će takođe imati priliku da postavljaju pitanja.

Koordinator projekta Izmeštajuće slike/Shifting Pictures je multifunkcionalna institucija kulture De Bali (De Balie) iz Holandije/Amsterdama, a partneri su Kino Pilotu iz Češke / Prag, Ćinema Muzeul Taranuluj iz Rumunije/Bukurešt i Kulturni centar Beograda. Izmeštajuće slike su koncipirane kao razmena kvalitetnih filmova manje prepoznatih autora koji su imali zapažen uspeh na festivalima, ali nisu uspeli da dođu do distribucije u partnerskim zemljama. Projekat je sufinansiran sredstvima sa konkursa Collaborate to Innovate, fonda koji je panevropska mreža bioskopa Europa Cinemas uspostavila sa ciljem da podstakne saradnju između bioskopa članova.

▶︎ Svi filmovi biće emitovani sa titlovima na srpskom i engleskom.

 

Program u Dvorani Kulturnog centra:

Petak, 10. februar
16.30 Silence of the Tides – Pieter-Rim de Kroon (NL, 102’)
18.30 Blue Moon – Alina Grigore (RO, 85’)
20.30 Close Enough – Valentin Urziceanu (RO, 78’) + razgovor sa rediteljem (na engleskom)

Subota, 11. februar
17.00 With Knife – Sam de Jong (NL, 78’)
19.00 Somewhere Over the Chemtrails – Adam Koloman Rybanský (CZ, 85’) + razgovor sa rediteljem (na engleskom)

Nedelja, 12. februar
17.00 Brotherhood – Francesco Montagner (CZ, 97’)
19.00 Landscapes of Resistance (Pejzaži otpora) – Marta Popivoda (SRB, 95’)
20.30 finalna debata sa učešćem Valentina Urzićanua iz Rumunije, Adama Kolomana Ribanskog iz Češke, Marte Popivode iz Srbije, a debatu na temu ”Landscapes of Resistance: How we think and do antifascism today” vodiće Irena Pejić.

Finalna debata biće uživo emitovana putem platforme Youtube, kanala Kulturnog centra Beograda – VEZA

 

Više detalja: www.shiftingpictures.eu

Loading...