Vođenje kroz izložbu i razgovor sa Jovanom Dimitrijević i Srđanom Veljovićem

25.02.2023., 12:00-20:00

Galerija Artget, Trg Republike 5
Subota, 25. februar od 13.00
Prateći program izložbe „Leskovački gotik. Rajski vrt” Jovane Dimitrijević:

VOĐENJE KROZ IZLOŽBU I RAZGOVOR SA
JOVANOM DIMITRIJEVIĆ, autorkom i
SRĐANOM VELJOVIĆEM, umetničkim direktorom Galerije Artget za 2023. godinu

„Fotografije Jovane Dimitrijević tematski su vezane za sredinu u kojoj deluje, a po pristupu mediju izrazito su subjektivne; svoju istinitost grade u rascepu između dokumentarnog i imaginativnog/aktivističkog koje je sprovedeno u/nad sredinom u kojoj deluje.”
Srđan Veljović

„Našim teritorijama promakle su dve velike kulturne epohe, renesansa i barok, u zapadnoevropskom smislu. Leskovac, odakle dolazim, spada u ’pusto tursko’ što karakteriše nesrećnu sudbinu mesta kojeg su pred svaki kulturni procvat zadesili destruktivni istorijski prevrati i svaku šansu za kulturni napredak uništili.
U skorijoj istoriji, na primer, između dva svetska rata, Leskovac je bio poznat po tekstilnoj industriji i kulturi življenja u uslovima nakon oslobođenja od Turaka, ali je savezničkim bombarodvanjem u Drugom svetskom ratu on sravnjen sa zemljom. U posleratnom periodu cvetala je razvijena farmaceutska, te i tekstilna industrija, ali su sankcije devedesetih, potom tranzicija i privatizacija uništile lokalnu industriju grada. Ni kulturni život po kom je Leskovac ranije bio poznat više ne postoji, ljudi su se povukli u svoje domove gde neguju mir i uspomene na prošlost.
Jedan od stalnih motiva na mojim fotografijama su privatne bašte, ti rajski vrtovi sa puno cveća, posebno ruža, koje podsećaju na gotske i rano renesansne slike rajskog vrta. Volim da virim u tuđa dvorišta i kad idem ulicom ne gledam izloge, već dvorišta, uvek na ivici invazije privatnosti.”
Jovana Dimitrijević

Jovana Dimitrijević • Leskovački gotik. Rajski vrt

 

Loading...