Вођење кроз изложбу и разговор са Јованом Димитријевић и Срђаном Вељовићем

25.02.2023., 12:00-20:00

Галерија Артгет, Трг Републике 5
Субота, 25. фебруар од 13.00
Пратећи програм изложбе „Лесковачки готик. Рајски врт” Јоване Димитријевић:

ВОЂЕЊЕ КРОЗ ИЗЛОЖБУ И РАЗГОВОР СА
ЈОВАНОМ ДИМИТРИЈЕВИЋ, ауторком и
СРЂАНОМ ВЕЉОВИЋЕМ, уметничким директором Галерије Артгет за 2023. годину

„Фотографије Јоване Димитријевић тематски су везане за средину у којој делује, а по приступу медију изразито су субјективне; своју истинитост граде у расцепу између документарног и имагинативног/активистичког које је спроведено у/над средином у којој делује.”
Срђан Вељовић

„Нашим територијама промакле су две велике културне епохе, ренесанса и барок, у западноевропском смислу. Лесковац, одакле долазим, спада у ’пусто турско’ што карактерише несрећну судбину места којег су пред сваки културни процват задесили деструктивни историјски преврати и сваку шансу за културни напредак уништили.
У скоријој историји, на пример, између два светска рата, Лесковац је био познат по текстилној индустрији и култури живљења у условима након ослобођења од Турака, али је савезничким бомбародвањем у Другом светском рату он сравњен са земљом. У послератном периоду цветала је развијена фармацеутска, те и текстилна индустрија, али су санкције деведесетих, потом транзиција и приватизација уништиле локалну индустрију града. Ни културни живот по ком је Лесковац раније био познат више не постоји, људи су се повукли у своје домове где негују мир и успомене на прошлост.
Један од сталних мотива на мојим фотографијама су приватне баште, ти рајски вртови са пуно цвећа, посебно ружа, које подсећају на готске и рано ренесансне слике рајског врта. Волим да вирим у туђа дворишта и кад идем улицом не гледам излоге, већ дворишта, увек на ивици инвазије приватности.”
Јована Димитријевић

Јованa Димитријевић • Лесковачки готик. Рајски врт

 

Loading...