Ka simbiocenu: Možemo li da živimo bez funkconalne i harmonične biosfere?

22.03.2023., 18:00

Ka simbiocenu
U potrazi za novim pravcima razmišljanja i delovanja
serija predavanja, razgovora i interaktivnih programa (uživo i onlajn)

Galerija Artget, Trg Republike 5/1 + onlajn
Sreda, 22. mart od 18.00

Možemo li da živimo bez funkconalne i harmonične biosfere čiji opstanak klimatska kriza ozbiljno ugrožava?

Vlada Đurđević i Jovana Bila Dubaić

 

Šta se uopšte to dešava sa klimom na Zemlji i zašto? Ono što danas veoma dobro znamo jeste da se klima nedvosmisleno i ubrzano menja i da su razlog tome ljudi. Globalno društvo ušlo je u rizičnu interakciju sa klimatskim sistemom na globalnom nivou. Zbog ovoga, planeta postaje sve toplija, brzinom koja je i njoj i nama sasvim nepoznata. Ova ubrzana promena ka toplijem svetu, sa sobom nosi i sve češću pojavu ekstrema, koji ovu planetu čine sve više negostoljubivim mestom za prirodu i ljude na njoj. Rekordno visoke temperature, toplotni talasi, ekstremne kiše, razorne poplave i oluje, sve manje leda, sve toplija i kiselija mora i okeani, sve viši nivo okeana, suše, požari, sve češće otežana proizvodnja hrane, sve više stradalih ljudi i narušenih prirodnih sistema. Zašto je do danas globalno društvo uradilo veoma malo da ovaj problem bude rešen i koje su nam preostale opcije za budućnost. Šta zaista treba da uradimo. Ovo su teme o kojima ćemo detaljno razgovarati.

 

Vladimir Đurđević
redovni profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu

Dr Vladimir Đurđević je redovni profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Tokom svoje karijere bio je i gostujući istraživač u NOAA (SAD) i CMCC (Italija). Oblasti njegovog istraživanja su modeliranje klime, analize klimatskih podataka i procena rizika od klimatskih promena. Pored karijere u obrazovanju i nauci redovno učestvuje u različitim javnim događajima posvećenim klimatskim promenama. Jedan je od osnivača inicijative Green Art Inkubator.

 

Jovana Bila Dubaić
istraživač saradnik na Biološkom fakultetu

Dr. Jovana Bila Dubaić radi na Biološkom fakultetu Univeziteta u Beogradu od 2008. godine. Njena uža naučna oblast je Ekologija, biogeografija i zaštita životne sredine, a objekat istraživanja su pčele. Posebno je interesuju biološka borba protiv štetočina, urbana ekologija, primena prirodom inspirisanih rešenja kao i komunikacija naučnih sadržaja široj javnosti (između ostalog putem instagram naloga @belgrade.bees.ecology).

 

Onlajn pristup putem platforme Zum (Zoom):
https://us06web.zoom.us/j/86455614159?pwd=V0hPcDI5NjBPazVOQXJtRUlWZUlLdz09
Meeting ID: 864 5561 4159
Passcode: 122333

Više informacija o celom serijalu KA SIMBIOCENU

Loading...