OMNIBUS: IZOLACIJA • Ivana Ivković, Ivana Popov, Nena Skoko

16.03.2023-22.04.2023, 12:00-20:00

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
Otvaranje: četvrtak, 16. mart, u 19 sati
16. 3 – 22. 4. 2023.

OMNIBUS: IZOLACIJA

Umetnice: IVANA IVKOVIĆ, IVANA POPOV i SNEŽANA NENA SKOKO

 

Prateći programi:

Petak, 24. mart
18.00 – Promocija knjige Ivana Ivković facing Morocco, koju je priredila urednica edicije Facing Dragana Radivojević
U razgovoru učestvuju autori tekstova Jelena Spaić i Miroslav Karić, autorka i urednica knjige i edicije Facing Dragana Radivojević i Ivana Ivković.
Knjiga je objavljena u saradnji izdavačke kuće dsbooks iz Bazela i Kulturnog centra Beograda

 

Petak, 31. mart
19.00 – Razgovor sa umetnicama i vođenje kroz izložbu

 

Izolacija kao stanje i kao proces. Prostor koji se otvara na unutra, putanja uviranja u introspekciju i samopreispitivanje. Izolacija kao otvorena oblast unutrašnjeg, ona koju treba ispuniti. Vreme provedeno u radu i u razmišljanju. Ona je premisa zajedničkog iskustva u periodu zatvaranja po izbijanju COVID-19 pandemije, stupanja na snagu regulativa i odredbi o obustavi kretanja, prestanku javnih aktivnosti. O zatvaranju granica i institucija, radnih mesta. Ovako shvaćena izolacija je nepobitno konkretna okolnost. Ona nije svojevoljna, kontemplativna praksa, već svakodnevna i egzistencijalna neminovnost. Fizički prostor ovde poseduje okvire sa kojima smo suočeni. Upućeni na prostor doma, stanovanja, onog u kome smo sami ili koji delimo. Ponekad prostor od koga smo otuđeni, koji jeste ili nije u skladu sa onim našim unutrašnjim, metaforičkim.

Izolacija je i tema. Rezultat umetničkog rada i artikulacije odgovora na predočenu stvarnost i okolnosti. Okvir izložbe na tematskoj osnovi okuplja radove Ivane Ivković, Ivane Popov i Snežane Skoko, od kojih svaka na proces izolacije reaguje umetničkim postupkom sublimacije životnih okolnosti kroz vizuelno oblikovanje doživljenog. Nit koja ih povezuje je materijalizovana, medijski artikulisana reakcija na prostore koji ih okružuju.

 

 

Loading...