Predstavljanje kompakt-diska „J. S. Bach – Clavierübung III“ Marka Petričića

09.03.2023., 13:00

Orguljaš i harmonikaš Marko Petričić, koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, predstaviće svoj najnoviji dvostruki kompakt disk pod nazivom J. S. Bach – Clavierübung III koji je objavila izdavačka kuća MSR Classics label.

Naslov Clavierübung, što bi se moglo prevesti kao Vežbe za klavijaturne instrumente, u Bahovo vreme služio je kao opšti naziv za publikacije u kojima su sabrani komadi za čembalo, klavikord ili orgulje. Tokom službe u Lajpcigu Bah je pod ovim naslovom objavio četiri sveske. Treća sveska je objavljena 1739. godine pod naslovom koji bi u prevodu glasio: Treći deo Clavierübung-a, koji čini širok izbor preludijuma po katehizmi i drugim himnama za orgulje. Sabrano za ljubitelje muzike i poznavaoce, posebno, ovakvih dela, za preporod duha, od Johana Sebastijana Baha, kraljevskog kompozitora poljskog i saksonskog dvora, kantora i vođe ansambla Chorus Musicus’ u Lajpcigu.

O kompakt disku:
Koja je namera, ili koji motiv stoji iza ovog projekta? Postoji toliko integralnih snimaka Clavierübung III J. S. Baha, pa šta me je privuklo da dodam još jedan? Koliko mi je poznato, ovo je prvi snimak u potpunosti izveden na bajan harmonici. Ovaj instrument, koji sviram od detinjstva, baca originalno svetlo i nudi jedinstvenu interpretaciju ovih komada. U kombinaciji sa orguljama, raznovrsnost oblika, tekstura i izražajnih mogućnosti otvara nove interpretativne ideje slušaocu i izvođaču. Registar harmonike ima istu funkciju kao i registri orgulja – menjaju tembar zvuka. Svaki pokret koristi drugačiji registar da osvetli karakter dela i da doprinese ukupnom zvučnom obliku zbirke. Ekspresivna snaga meha omogućava veliki dinamički kontrast i otkriva nove muzičke aspekte ovih stavova.
Orgulje opus 154 graditeljske kuće CB Fisk, su inaugurisane u Nortminster prezbiterijanskoj crkvi serijom koncerata tokom 2021. godine. Iako se radi o manjem instrumentu, svestranost graničnika i njihov fini zvuk nude razne kombinacije u intimnom okruženju. Ova dva instrumenta zajedno prilično uspešno ostvaruju formalno kohezivno jedinstvo između velike i male postavke korala.
Marko Petričić

Više informacija o kompakt disku

Biografija:
Marko Petričić (Beograd) je završio master i doktorske studije na Univerzitetu za muziku Indijane u klasi dr Kristofera Janga. Dr Petričić je vanredni profesor orgulja i crkvene muzike na Univerzitetu Indijanopolisa. Predavao je orgulje i orguljsku literature na Univerzitetu Indijane. Kao aktivni crkveni muzičar, radi kao orguljaš i muzički asistent u Prezbiterijanskoj crkvi Northminster.
Na Nacionalnoj konvenciji Udruženja orguljaša Amerike održanoj 2014. godine u Bostonu, prezentova je naučni rad Interpretacija dela za orgulje na bajan harmonici. Bio je predavač i izvođač na Susretu orguljaša (Pipe Organ Encounter) 2015. godine na Univerzitetu Valparejsa u Indijani, a direktor Susreta orguljaša 2014. godine na Univerzitetu Indijanopolisa.
Dr Petričić je osvojio brojne nagrade na orguljaškim takmičenjima od kojih se izdvajaju Prva nagrada na Nacionalnom orguljaškom takmičenju San Marino u Kaliforniji. Bio je član žirija Nacionalnom orguljaškog takmičenja u Fort Vejnu.
Objavio je kompakt disk sa muzikom francuskih romantičara pod nazivom French Accent za Pro Organo. U svojoj karijeri koncertnog orguljaša imao je priliku da održi resitale u Crkvi Svetog Trojstva i Katedrali Svetog Patrika u Njujorku, ali u brojnim dvoranama i crkvama širom SAD, u Nemačkoj, Švedskoj, Španiji i Srbiji. Godine 2009, dr Petričić je otvorio 9. međunarodni festival Dani orgulja u Beogradu, a njegov nastup je, prema rečima kritike, opčinio publiku. Ovo će biti njegov četvrti nastup na beogradskom festivalu.
Kao izvođač na bajan harmonici, Marko Petričić je osvojio najviša priznanja na međunarodnim takmičenjima u Italiji, Nemačkoj, Jugoslaviji i SAD. Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Indijanapolisa, Kamernim orkestrom Indijanapolisa, kao i Napuljskom filharmonijom. Njegov CD The Years of Pilgrimage dobio je odličnu recenziju na sajtu Accordions Worldwide.

 

Loading...